Stängd utlysning
23 januari - 26 februari 2019
Kerstin Hesselgrens gästprofessur
Vetenskapsrådets bidrag till gästprofessorer syftar till att ge universiteten möjlighet att utveckla ett område genom att rekrytera en internationellt ledande professor under en kortare period.
Stödform
Miljö- och samverkansstöd
Område
Humaniora och samhällsvetenskap
Inriktning
Den forskare som kan nomineras till gästprofessuren ska vara en utländsk framstående forskare som har internationellt renommé inom det samhällsvetenskapliga eller humanistiska området. Den nominerade ska vara en kvinna.
Söks av
Organisation. Företrädare för värdinstitutionen bjuds in som projektledare för ansökan.
Bidragstid
6-12 månader
Bidragsbelopp
Max 850 000 kronor för vistelse upp till 6 månader och max 1 700 000 kronor för vistelse mellan 7-12 månader.
Bidragsbeslutet publiceras
Senast i november 2019
Bidragsperioden startar
2021
Notera!
- Läs och följ instruktioner: Förutom denna specifika utlysningstext behöver du också ta del av vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
- Ange inte någons fullständiga personnummer i ansökan.
Koordinator för humaniora och samhällsvetenskap
Anders Sundin
Hela utlysningstexten
Nedanstående villkor måste vara uppfyllda för att organisationen ska vara behörig att ansöka om bidraget. Vi utför kontroller som gör att obehöriga ansökningar avvisas från fortsatt hantering.
Inriktning och nominerad kandidat
Innehavaren av Kerstin Hesselgren-professuren ska vara en utländsk framstående forskare med internationellt renommé inom det samhällsvetenskapliga eller humanistiska området. Innehavaren måste vara en kvinna.
Den forskare som föreslås för gästprofessuren ska ha erhållit professorstitel eller motsvarande vid ansökningstillfället och får inte redan vara verksam i Sverige. Forskaren måste också vara införstådd med att hon blir nominerad och vad ett accepterande av professuren innebär. Om den nominerade kandidaten avstår att acceptera professuren kan lärosätet inte föreslå en ersättare.
Gästprofessorn förväntas medverka i institutionens seminarieverksamhet, och även besöka andra institutioner i landet inom sitt forskningsområde.
Den beviljade gästprofessorn ska vara anställd av medelsförvaltaren under hela vistelsen.
Sökande
Bidraget söks av ett svenskt universitet eller högskola som är godkänd som medelsförvaltare Öppnas i nytt fönster. av Vetenskapsrådets bidrag. Ansökan med nominerad kandidat till gästprofessuren ska inkludera en namngiven forskare (projektledare) som företräder den institution som vill agera värd för gästprofessuren. Denne ska vara anställd av medelsförvaltaren när bidragsperioden börjar och sedan under hela bidragsperioden och ytterligare dispositionstid, såvida inte Vetenskapsrådet medger undantag.
När ansökan registreras och signeras i Prisma (se nedan) förbinder sig lärosätet och den nominerande institutionen att svara för det lokala värdskapet och praktiska arrangemang i samband med den gästande forskarens vistelse i Sverige om gästprofessuren beviljas.
Antal ansökningar och tidigare bidrag
Det finns inga begränsningar i antal ansökningar som ett och samma lärosäte kan lämna in. En och samma kandidat kan dock endast nomineras i en ansökan.
Medverkande forskare
Denna ansökan kan inte inkludera medverkande forskar
Kostnader och bidragsbelopp
För en gästprofessor som ska vistas i Sverige i upp till 6 månader kan bidrag sökas om maximalt 850 000 kronor, inklusive indirekta kostnader. För vistelse mellan 7 till 12 månader kan maximalt 1 700 000 kronor, inklusive indirekta kostnader, sökas.
Bidraget är avsett att täcka lönekostnader inklusive sociala avgifter och försäkringar, hyra av bostad samt resor till och från Sverige. Bidragets storlek påverkas av exempelvis medföljande familjemedlemmar och lokala boendekostnader. Vetenskapsrådet förutsätter att medelsförvaltaren, såsom ansvarig arbetsgivare, täcker eventuella kostnader utöver det erhållna schablonbidraget
Bidragstid
Vistelsen i Sverige ska vara minst sex månader, dock högst ett år. Vistelsen kan delas upp på mer än en period.
Professuren ska tillträdas under 2021. Hela bidragsbeloppet kommer att utbetalas under 2021 oavsett när under året tillträde sker.
Vi ber sökande att orientera sig i ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att läsa nedanstående instruktioner, som beskriver det utlysningsspecifika innehållet i ansökan. Mer information om praktiskt tillvägagångssätt finns i Ansökningsguiden Öppnas i nytt fönster..
Språk
Utländska experter används i den vetenskapliga bedömningen av ansökningarna. För att säkerställa att bedömningen sker på ett likvärdigt och effektivt sätt ber vi därför att ansökan utformas på engelska.
Ansökans delar
Ansökningsformuläret innehåller följande flikar:
- Beskrivande information
- Forskningsbeskrivning
- Nominerad gästprofessor
- Budget och forskningsresurser
- Medelsförvaltare
- Medverkande (i denna utlysning endast administratörer)
Nedan följer beskrivningar av den utlysningsspecifika information som efterfrågas under respektive flik.
Beskrivande information
Under denna flik anges förutom nedanstående även den nominerade forskarens namn, nuvarande säte och land som projekttitel (exempelvis ”Anna Smith, University of xx, USA"), och projekttid (gästprofessurens längd i antal månader).
Abstract
Sammanfattningen av forskningsprogrammet ska innehålla en kort beskrivning av följande:
- den nominerade forskarens namn, universitet och land
- tid (datum) för vistelsen
- kort motivering för vistelsen
- planerat program.
Redogörelsen får omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag (motsvarande cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd).
Forskningsbeskrivning
Etiska överväganden
Beskriv vilka etiska frågor som är aktuella i forskningen. Redovisa även planeringen för att hantera etiska dilemman som kan dyka upp. Motivera varför forskningen bör genomföras mot bakgrund av de identifierade etiska frågorna. Hur står sig frågeställningar och förväntade resultat i förhållande till etiska frågor? Ange även om hantering av persondata, djur- eller humanförsök ingår i forskningen. Om inga etiska frågor är aktuella ska detta motiveras.
Forskningsprogram
Forskningsprogrammet ska bestå av kortfattad men komplett information kring nomineringen, på högst åtta sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd, referenser och eventuella bilder inkluderade.
Forskningsprogrammet ska innehålla följande rubriker och information som du anger i nedanstående ordning:
- Forskaren och hennes forskning (The researcher and her research). Presentera den nominerade forskaren och hennes forskning.
- Motivering (Justification). Motivera gästforskarens vistelse.
- Bidrag till forskningen (Contribution to research). Beskriv hur gästforskaren kan bidra till svensk forskning inom det aktuella området.
- Plan för institutionsmedverkan (Plan for department participation). Specificera planeringen för den gästande forskarens medverkan vid värdinstitutionen samt övriga institutioner i landet.
Nominerad gästprofessor
Ange följande:
- namn, titel, nuvarande befattning och arbetsplats för den nominerade personen
- vilken kompetens som gästforskaren förväntas tillföra värdinstitutionen
- uppgifter om vistelsens längd och eventuell uppdelning
- namn på prefekt(er) och vid vilken eller vilka institution(er) professuren ska förläggas.
Nominerad persons cv och publikationslista
Bifoga en kortfattad cv med fullständiga adressuppgifter (inklusive e-postadress) och aktuell tjänstetitel för den nominerade forskaren. Bifoga även en publikationslista, uppdelad i Sakkunniggranskade artiklar, Övriga artiklar samt Böcker.
Observera att inga cv-uppgifter eller publikationer ska hämtas in på annan plats i ansökan.
Budget och forskningsresurser
Löner
Ange sökt lön för den nominerade gästprofessorn (välj rollen ”Projektledare” i tabellen), både som andel av heltidslön och som faktiska årsbelopp (inklusive sociala avgifter och försäkringar). Ange hela belopp i kronor.
Driftskostnader
Beskriv kostnader för hyra av bostad eller resor. Ange hela belopp i kronor.
Total kostnad för gästprofessuren
Ansökningssystemet summerar automatiskt de angivna budgetposterna i en tabell. Det totala belopp som ansöks om ska även inkludera indirekta kostnader. Dessa lägger sökande själv till i tabellen enligt den beräkning som gäller för lärosätet. Här lägger sökande även till eventuella ytterligare kostnader gästprofessuren omfattar (och för vilka finansiering inte söks i denna ansökan).
Motivering av sökt budget
Motivera kort varje sökt kostnad i den budget som angivits. Redogörelsen får omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag (motsvarande cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd).
Medelsförvaltare
Ange hemvist för gästprofessuren.
Medverkande
Här kan den som bjudits in som projektledare för ansökan bjuda in medverkande administratörer som kan hjälpa till att lägga in och redigera information i ansökan. Observera att medverkande forskare inte kan bjudas in till denna ansökan.
Vetenskaplig kvalitet är det grundläggande kriteriet för hur Vetenskapsrådet fördelar bidrag till forskning. Din ansökan bedöms i konkurrens med övriga ansökningar utifrån nedanstående bedömningskriterier.
Bedömningsprocess
Bedömningen av ansökningar till Kerstin Hesselgrens gästprofessur beaktar den föreslagna gästforskarens vetenskapliga meriter och ställning internationellt samt relevansen för utlysningens syfte när det gäller hur väl gästforskaren kan bidra till att utveckla både värdinstitutionens verksamhet och svensk forskning generellt inom det aktuella området.
Din ansökan bedöms av en beredningsgrupp där ledamöterna är svenska forskare.
Beredningsgrupp Öppnas i nytt fönster.
Minst tre ledamöter granskar och betygsätter din ansökan individuellt. Ledamöterna i beredningsgruppen har ämneskompetens inom humaniora och samhällsvetenskap. Hela beredningsgruppen träffas sedan på ett beredningsgruppsmöte för att diskutera och prioritera ansökningarna och slutligen lämna ett förslag till beslut till ämnesrådet.
Yttrandet som sökanden får efter att bidragsbeslut är fattat återspeglar beredningsgruppens diskussion och samlade bedömning av ansökans vetenskapliga kvalitet.
Bedömningskriterier och vägledande frågor
Bedömningen av gästforskarens vetenskapliga meriter och internationell ställning görs på en sjugradig betygsskala.
För varje kriterium finns vägledande frågor som stöd till ledamöternas bedömning av din ansökan. Dessa kan även fungera som vägledning för dig när du skriver din ansökan.
Vetenskapliga meriter och gästforskarens ställning internationellt (1-7)
Vägledande frågor
- Hur starka är den nominerades vetenskapliga meriter?
- Hur stark är den nominerades ställning internationellt?
Relevans för utlysningen: Motivering av vistelsen, särskilt hur väl forskaren kan bidra till utvecklingen av värdinstitutionens verksamhet och svensk forskning generellt inom det aktuella området (1-7)
Vägledande frågor
- I vilken grad är projektet relevant för inriktningen och hur främjar projektet utvecklingen av humaniora och samhällsvetenskap i vid bemärkelse?
- Hur väl motiverad är den nominerades vistelse?
- Finns det en plan för den nominerades medverkan vid värdinstitutionen och övriga institutioner i landet? Hur kan den nominerade bidra till utvecklingen av värdinstitutionens verksamhet?
- Hur kan den nominerade bidra till utvecklingen svensk forskning generellt inom det aktuella området?