Stängd utlysning
11 september - 09 oktober 2019
Behovsinventering för forskningsinfrastruktur av nationellt intresse
Prioritering av nya behov av forskningsinfrastruktur görs på Vetenskapsrådet genom en återkommande cyklisk process på två år. Processens första steg utgörs av en behovsinventering med syftet att peka ut områden där behoven av ny forskningsinfrastruktur av nationellt intresse är tydliga. Utfallet av behovsinventeringen används därefter som underlag för Vetenskapsrådets riktade utlysning av stöd till forskningsinfrastruktur och som ett led i Vetenskapsrådets strategiska arbete med forskningsinfrastruktur. Observera att Vetenskapsrådet inte har någon öppen utlysning för forskningsinfrastruktur.
Stödform: Infrastrukturstöd
Ämnesområde: Forskningsinfrastruktur
Inriktning: Behovsinventering
Lämnas in av: Företrädare för lärosätenas ledningar, myndigheter med forskningsuppdrag, forskningsfinansiärer eller forskargrupperingar (från minst två olika organisationer).
Inventeringen stänger: 9 oktober (kl 14.00)
Beslutet publiceras: Senast juni 2020
Att notera:
- Läs och följ instruktioner. Förutom denna specifika instruktion kan du också få praktisk hjälp om hur du fyller i förslaget (ansökan) i vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
- Observera att du endast når inventeringen i Prisma via följande länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Gör så här:
- logga ut ur Prisma
- klicka på länken och logga in med Prismalösenord (inte Swamid)
- ange namn på ditt förslag i rutan som dyker upp
Därefter kommer du vidare till formuläret.
Hela utlysningstexten
Allmän information om behovsinventeringen
Syftet med inventeringen är att identifiera områden där behoven av ny forskningsinfrastruktur av nationellt intresse är tydliga. De förslag som skickas till Vetenskapsrådet ska antingen täcka in behov av helt ny forskningsinfrastruktur eller behov av att sammanföra och på ett väsentligt sätt utveckla existerande resurser till en forskningsinfrastruktur. Samtliga ingående delar ska vara av nationellt intresse och sammanföringen av dem ska ge ett tydligt mervärde för forskningen inom området.
Förslag om behov av mer omfattande utveckling inom befintliga infrastrukturer med finansiering av Vetenskapsrådet kan också lämnas in till behovsinventeringen. Målet med utvecklingen ska vara att skapa en omfattande förändring av den vetenskapliga produktionen eller en betydande förändring av tekniska angreppssätt. Rutinunderhåll eller gradvisa förbättringar omfattas däremot inte.
Även behov av ny internationell forskningsinfrastruktur kan lämnas in till behovsinventeringen. Det gäller såväl svenskt deltagande i uppbyggnad av ny internationell infrastruktur som svenskt deltagande i befintliga organisationer.
Observera att Vetenskapsrådet inte har någon öppen utlysning för forskningsinfrastruktur. För att kunna söka i Vetenskapsrådets riktade utlysning för forskningsinfrastruktur 2021 måste behovet först ha fångats upp och prioriterats i behovsinventeringen.
Behovsinventeringen omfattar inte infrastrukturer med pågående bidrag från Vetenskapsrådet där bidragstiden löper ut tidigast 2021-12-31. Dessa kommer att ges möjlighet att ansöka om fortsatt bidrag i ordinarie utlysning. Dock, om den planerade ansökan om fortsatt bidrag innebär behov av mer omfattande utveckling enligt ovan ska dessa föregås av ett förslag i behovsinventeringen.
Hantering av forskningsinfrastruktur på Vetenskapsrådet Öppnas i nytt fönster.
Hur Vetenskapsrådet finansierar forskningsinfrastruktur Öppnas i nytt fönster.
Resultat av 2017 års behovsinventering Öppnas i nytt fönster.
Läs gärna bedömningskriterierna Öppnas i nytt fönster. som granskarna använder för bedömning av inkomna förslag.
Vem kan lämna in förslag
Behovsinventeringen är öppen för samtliga universitet och högskolor, myndigheter med forskningsuppdrag, forskningsfinansiärer och forskargrupperingar (det vill säga forskargrupper från minst två olika lärosäten/organisationer). Förslag som skickas in ska röra forskningsinfrastruktur enligt Vetenskapsrådets definition och kriterier (se nedan) och täcka in något av de behov som beskrivits ovan under ”Allmän information om behovsinventeringen” (det vill säga behov av ny nationell forskningsinfrastruktur, internationell infrastruktur eller omfattande utveckling av existerande infrastruktur).
Förslaget upprättas, utformas och lämnas in av dig som företrädare för ett lärosäte, en myndighet med forskningsuppdrag, en forskningsfinansiär eller en forskargruppering. Förslaget ska inkludera medverkande förslagsställare, det vill säga de personer eller organisationer som står bakom förslaget.
Definition och kriterier för forskningsinfrastruktur
Vetenskapsrådet använder följande definition av forskningsinfrastruktur av nationellt intresse:
En forskningsinfrastruktur av nationellt intresse avser att tillhandahålla resurser som möjliggör forskning för flera forskargrupper och olika projekt inom ett eller flera forskningsområden.
Utöver detta tillämpar Vetenskapsrådet ett antal tilläggskriterier med avsikt att förtydliga och avgränsa den typ av infrastruktur som finansieras av Vetenskapsrådet genom beslut av Rådet för forskningens infrastrukturer (RFI). RFI beslutar om finansiering av forskningsinfrastruktur som
- möjliggör forskning av högsta vetenskapliga kvalitet och som därmed bidrar till samhällets utveckling
- är öppet tillgänglig främst för forskare men även för industri och andra relevanta aktörer verksamma i Sverige. Vid begränsad tillgång ska prioritering i huvudsak ske på basis av vetenskaplig excellens
- är av brett nationellt intresse vilket i de flesta fall betyder att forskningsinfrastrukturen utnyttjas av flera forskargrupper och forskare från flera forskande organisationer samt att Vetenskapsrådets finansiering skapar ett nationellt mervärde
- har en långsiktig planering för den vetenskapliga verksamheten
- har en långsiktig planering för ledning och styrning, finansiering, kompetensuppbyggnad och utveckling.
Vi ber dig att orientera dig i förslagsformuläret i Prisma parallellt med att du läser nedanstående instruktioner, som beskriver det specifika innehållet i förslaget. Mer information om hur du praktiskt går tillväga finns i vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Språk
Utländska experter kan delta i bedömningen av förslagen. För att säkerställa att bedömningen sker på ett likvärdigt och effektivt sätt ber vi dig därför att utforma ditt förslag på engelska.
Förslagsformulärets delar
Formuläret innehåller följande flikar:
- Beskrivande information
- Beskrivning av infrastrukturbehov
- Medelsförvaltare
- Medverkande
- Cv
Nedan följer beskrivningar av den specifika information som efterfrågas under respektive flik.
Beskrivande information
Under denna flik anges svensk och engelsk förslagstitel, vilket i detta fall är ett arbetsnamn som kort beskriver behovet av ny forskningsinfrastruktur eller, om infrastrukturen redan existerar, namnet på den. Här anges också vem som skickar in förslaget (typ av förslagsställare) samt SCB-koder och nyckelord (minst en SCB-kod, ange mest relevanta koden först och minst tre nyckelord som beskriver behovet/infrastrukturen).
Abstract
Sammanfattningen av förslagets infrastrukturbehov ska innehålla en kort beskrivning av behovet som forskningsinfrastrukturen väntas tillgodose för forskning av nationellt intresse och hur behovet kan uppfyllas.
Texten ska ge en översiktlig orientering om infrastrukturbehovet. Skriv så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.
Redogörelsen får omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag (motsvarande cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd).
Beskrivning av infrastrukturbehov
Här bifogas beskrivning av infrastrukturbehovet som ska omfatta högst 4 A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd, eventuella bilder inkluderade.
Följande information ska anges i beskrivningen under separata rubriker i nedanstående ordning:
- Vetenskaplig bakgrund (Science case) (ca 2 A4-sidor) Vilka specifika vetenskapliga frågeställningar är det som har behov av ny eller väsentligt utvecklad forskningsinfrastruktur? Hur kommer en ny eller väsentligt utvecklad infrastruktur kunna bidra till att besvara dessa frågor? Beskriv övergripande hur den föreslagna infrastrukturen/utvecklingen skulle kunna främja forskning av högsta vetenskapliga kvalitet och ge möjlighet till nya vetenskapliga upptäckter. Beskriv hur förslaget uppfyller Vetenskapsrådets kriterier för infrastruktur av nationellt intresse.
- Användarbas (User base) (ca 1/2 A4-sida) Beskriv vilka forskargrupperingar som skulle kunna utgöra potentiella användare, både nationella och, om relevant, internationella, samt den övergripande geografiska fördelningen av de svenska användarna. För internationella forskningsinfrastrukturer ska även en lista över deltagande länder inkluderas.
- Områdesöversikt (Survey of the field) (ca 1/2 A4-sida) Redogör kort för om det finns existerande infrastrukturer inom forskningsområdet. Vilka är i så fall dessa och var finns de? Vilken relation har det beskrivna behovet eller den föreslagna forskningsinfrastrukturen/ utvecklingen till andra infrastrukturer inom området? Varför är inte infrastrukturbehovet som är beskrivet i detta förslag uppfyllt av redan existerande infrastrukturer?
- I förekommande fall - Implementering (Implementation) (ca 1 A4-sida) För förslag som rör behov av forskningsinfrastrukturer som existerar eller som har långt framskridna planer: Vilket är det nuvarande tillståndet för den föreslagna infrastrukturen/ utvecklingen? Om den inte redan existerar, i vilken fas av planering/implementering befinner den sig? Vilka centrala steg krävs för att nå en färdig implementering av infrastruktur i drift/ utveckling? Finns det några samarbeten med andra infrastrukturorganisationer?
Medelsförvaltare
För att kunna registrera behovsanmälan måste medelsförvaltare och hemvist anges. Vanligtvis motsvarar medelsförvaltare och hemvist den organisation respektive den institution eller motsvarande organisatoriska enhet där du som ansvarig förslagsställare är anställd.
Signering
Ingen signering av medelsförvaltare krävs för behovsinventeringen.
Medverkande
Här kan du som ansvarig förslagsställare bjuda in övriga medverkande forskare/förslagsställare och medverkande administratörer till förslaget. Medverkande forskare/förslagsställare innebär övriga forskare eller företrädare för lärosäten som står bakom förslaget, och som genom inbjudan kan delta i utformandet av förslaget. Om förslag lämnas in av en forskargruppering, ska en representant från varje ingående forskargrupp (förutom den ansvariga förslagsställarens egen grupp) bjudas in som medverkande forskare/förslagsställare. En medverkande administratör är en person som kan hjälpa dig att lägga in och redigera information i förslaget.
Medverkande forskare/förslagsställare ska själv lämna nödvändiga uppgifter i systemet och hämta in dessa till förslaget. Eventuella övriga samarbetspartner och deras roller redogörs för i beskrivningen av infrastrukturbehov (se anvisningar under ”Beskrivning av infrastrukturbehov” ovan).
Cv
Under denna flik hämtar du in uppgift om din nuvarande anställning från ditt personliga konto i Prisma. Eventuella medverkande forskare/förslagsställare hämtar själva in sin cv-uppgift om nuvarande anställning till förslaget. Inga övriga cv-uppgifter efterfrågas.
Den vetenskapliga och strategiska bedömningen av förslaget görs av aktiva forskare. Forskarna bedömer förslaget i konkurrens med övriga förslag utifrån Vetenskapsrådets bedömningskriterier Öppnas i nytt fönster.. Slutligt beslut om bedömning tas av Rådet för forskningens infrastrukturer.