Stängd utlysning
10 mars - 13 april 2021
Nätverksbidrag inom utbildningsvetenskap
Syftet med nätverksbidraget är att stödja internationalisering och mobilitet genom utveckling av långsiktiga forskningssamarbeten inom utbildningsvetenskap mellan svenska forskargrupper och forskargrupper i andra länder. Bidraget ska ge möjlighet till att etablera eller vidareutveckla ett nätverk kring ett specificerat forskningsområde, där både seniora och juniora forskare från de ingående forskningsmiljöerna deltar.
Stödform: Miljö- och samverkansstöd
Område: Utbildningsvetenskap
Söks av: Enskild forskare
Medverkande forskare: Minst 1 och upp till 4 andra forskare ska bjudas in att medverka i ansökan. Minst 1 av dem ska vara verksam vid ett utländskt lärosäte. Medverkande forskare ska företräda forskargrupper vid sina respektive lärosäten.
Bidragstid: 1-3 år
Bidragsbelopp: Max 400 000 kronor per år
Bidragsperioden startar: Januari 2022
Ansökningsperiod: 10 mars 2021 (kl. 14.00) – 13 april 2021 (kl. 14.00)
Bidragsbeslutet publiceras: Senast i början av november 2021
Att notera:
- Du ska redogöra för om köns- och genusperspektiv är relevant för det planerade nätverkets forskningsidé, och i så fall på vilket sätt man kommer att använda sådana perspektiv eller varför man väljer att inte göra det. Hur köns- och genusperspektiv hanteras i projektet kommer att ingå i bedömningen av den vetenskapliga kvaliteten. Läs mer under rubriken ”Forskningsbeskrivning” och på vår webbplats Öppnas i nytt fönster..
- Du behöver ha en datahanteringsplan Öppnas i nytt fönster. för data som genereras inom den forskning som vi beviljar medel för. Du ska inte skicka in planen till oss, men enligt våra generella bidragsvillkor intygar din medelsförvaltare att en datahanteringsplan kommer att finnas när du påbörjar ditt projekt eller motsvarande, och att planen underhålls.
Telefonnumret är bemannat helgfria vardagar kl. 9.00-15.00 under utlysningens öppettid.
Utlysningar inom utbildningsvetenskap
Specifika instruktioner för utlysningen
Förutom utlysningstexten behöver du också ta del av vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Här beskriver vi de krav som måste uppfyllas för att du ska vara behörig att ansöka om bidraget. Vi utför kontroller och avslår de ansökningar som inte uppfyller kraven.
Sökande
Nätverksbidraget söks av dig som enskild forskare. Du är projektledare och vetenskapligt ansvarig för forskningssamarbetet. Tiden du avsätter för samarbetet (din aktivitetsgrad, det vill säga procent av en heltidsanställning) ska vara anpassad till uppgiften och genomförandet under hela bidragsperioden.
Du ska ha avlagt svensk doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen senast den sista ansökningsdagen för denna utlysning. Det examensdatum som vi utgår från är det datum då du har uppfyllt alla krav för examen, exempelvis obligatoriska kurser, disputation och godkänd doktorsavhandling. För dig med svensk doktorsexamen gäller det examensdatum som finns registrerat i Ladok.
Bidrag från Vetenskapsrådet ska förvaltas av ett svenskt universitet eller högskola eller någon annan svensk organisation som uppfyller våra krav på medelsförvaltare Öppnas i nytt fönster.. Din organisation måste alltså vara godkänd som medelsförvaltare för att du ska kunna ansöka. Medelsförvaltaren måste signera din ansökan i Prisma, inom 7 kalenderdagar räknat från sista ansökningsdag.
Om du beviljas bidrag ska du vara anställd av medelsförvaltaren när bidragsperioden börjar och sedan under hela bidragsperioden och ytterligare dispositionstid, såvida inte Vetenskapsrådet medger undantag från detta krav. Anställningen ska omfatta minst 20 procent av en heltidsanställning. Du behöver inte vara anställd av medelsförvaltaren vid ansökningstillfället.
Antal ansökningar och tidigare bidrag
Kraven som beskrivs under detta avsnitt gäller endast dig som är sökande och projektledare.
Generellt om överlapp mellan ansökningar och bidrag
Din ansökan får inte omfatta kostnader för ändamål som redan är finansierade av Vetenskapsrådet eller någon annan finansiär. Överlapp med andra bidrag eller ansökningar kan komma att påverka ditt beviljade bidragsbelopp eller vara ett skäl för oss att avslå din ansökan.
Vilka bidrag kan jag söka samtidigt från Vetenskapsrådet?
I tabellen nedan finns information och restriktioner för vilka bidrag du kan söka under samma år. Notera att så länge ansökningarna avser olika samarbeten så kan du lämna in mer än en ansökan i denna utlysning om nätverksbidrag, men om du beviljas flera så måste du välja ett av dem. Notera också att du kan ingå som medverkande forskare i andra ansökningar så länge ansökningarna avser olika samarbeten. Du kan inte söka andra nätverksbidrag för samma samarbete.
Tabell: Bidrag du kan söka samtidigt Öppnas i nytt fönster.
Vad gäller om jag har ett tidigare bidrag från Vetenskapsrådet?
Det finns vissa restriktioner om du är projektledare för ett pågående bidrag, det vill säga ett bidrag där bidragsperioden (utbetalningsperioden från Vetenskapsrådet) överlappar bidragsperioden för det bidrag som ansökan avser. Notera att dispositionstiden, det vill säga tiden då du har rätt att använda ditt bidrag, normalt är längre än bidragsperioden. Information om vad som gäller för ditt bidrag hittar du i det ”godkännande av villkor” du fått från Vetenskapsrådet.
I tabellen nedan finns information och restriktioner för vilka bidrag du kan söka om du redan har ett pågående bidrag. Notera att om du är projektledare för ett pågående nätverksbidrag inom utbildningsvetenskap kan du inte söka i denna utlysning.
Tabell: Bidrag du kan söka om du har pågående bidrag Öppnas i nytt fönster.
Observera! Om du har varit projektledare för tidigare bidrag från Vetenskapsrådet som är avslutade, måste slutlig ekonomisk återrapportering för alla dessa vara inlämnade inom angiven tidsram för att du ska få ansöka om ett nytt bidrag. Kontakta din medelsförvaltare om du är osäker på om alla dina slutliga återapporteringar är inlämnade.
Vad gäller ansökningar till eller bidrag från andra finansiärer?
Om din ansökan till Vetenskapsrådet rör samma projektidé som ett bidrag du beviljats av eller ansöker om från en annan finansiär, ska du redogöra för detta.
Medverkande forskare
Du ska inkludera minst 1 och högst 4 medverkande forskare i din ansökan. Medverkande forskare är andra forskare med doktorsexamen eller motsvarande kompetens som i nätverket företräder deltagande forskargrupper vid sina respektive lärosäten. Minst en av dessa ska vara verksam vid ett utländskt lärosäte.
Medverkande forskare ska själva lämna nödvändiga uppgifter i ansökningssystemet och hämta in dessa till ansökan. Eventuella övriga samarbetspartners och deras roller beskriver du i samarbetsplanen (se anvisningar under ”Samarbetsplan” nedan).
Kostnader och bidragsbelopp
Bidraget avser kostnader i samband med internationellt nätverksbyggande och forskningssamarbete, såsom
- forsknings- och/eller arbetsvistelse mellan samarbetsparterna
- gemensamma seminarier, kurser eller workshops med syftet att vidareutveckla den gemensamma forskningsbasen och forskningsagendan
- förberedelse/planering av gemensamma forskningsansökningar
- gemensamma publikationer och annan gemensam informationsspridning
- gemensamma konferenser.
Bidraget får inte användas till löner eller stipendier. Det högsta belopp du kan söka är 400 000 kronor per år, inklusive indirekta kostnader.
Vetenskapsrådet förutsätter att medelsförvaltaren täcker eventuella kostnader utöver det erhållna bidraget.
Bidragstid
Du kan söka bidrag för minst 1 år och som mest för 3 år med start januari 2022. Första utbetalning sker tidigast i januari 2022.
Orientera dig i ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att du läser instruktionerna nedan, som beskriver det utlysningsspecifika innehållet i ansökan. Mer information om hur du praktiskt går tillväga finns i vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Språk
Vi vill helst att du utformar din ansökan på engelska, men du kan även använda svenska.
Ansökans delar
Ansökningsformuläret innehåller följande flikar:
- Beskrivande information
- Forskningsbeskrivning
- Budget och forskningsresurser
- Publikationer
- Medelsförvaltare
- Medverkande
- Cv
Nedan beskrivs vilken information vi efterfrågar under respektive flik.
Beskrivande information
Abstract
I sammanfattningen av samarbetssplanen ska du kort beskriva följande:
- Vad som ska göras: syfte och mål
- Hur forskningen ska utföras: organisation, tidsplan och vetenskapliga metoder
- Vad som är viktigt med den planerade forskningen.
Texten ska ge en översiktlig bild av nätverkets syfte och genomförande. Skriv så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.
Redogörelsen ska omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Populärvetenskaplig beskrivning
Beskriv forskningssamarbetet så att även den som inte är insatt i ämnet har möjlighet att förstå. Beskriv vad som ska göras och varför. Förklara också på vilket sätt den nya kunskapen kan vara betydelsefull.
Den populärvetenskapliga beskrivningen är ett viktigt verktyg när vi informerar om den forskning som Vetenskapsrådet finansierar. Om vi beviljar din ansökan, förbehåller vi oss rätten att använda beskrivningen för informationsändamål.
Redogörelsen ska omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Observera! Den populärvetenskapliga beskrivningen måste skrivas på svenska, till skillnad från resten av ansökan.
Tematisk klassificering
Utbildningsvetenskap indelas tematiskt i huvudområden. Här anger du vilket tema som bäst beskriver projektets inriktning. En översikt över alla områden och teman finns på följande länk ”Tematisk indelning av området utbildningsvetenskap Excel, 13.3 kB, öppnas i nytt fönster. ”.
Forskningsbeskrivning
Etiska överväganden
Beskriv vilka etiska frågor som är aktuella i ditt projekt eller motsvarande. Du ska även redovisa hur du planerar att hantera etiska dilemman som kan dyka upp. Motivera varför forskningen bör genomföras mot bakgrund av de etiska frågor som du har identifierat. Hur står sig dina frågeställningar och förväntade resultat i förhållande till etiska frågor? Ange även om hantering av persondata, djur- eller humanförsök ingår i forskningen. Om inga etiska frågor är aktuella ska du motivera detta.
Motiveringen får omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Köns- och genusperspektiv
Ange om köns- och genusperspektiv är tillämpligt för det planerade nätverkets forskningsidé och motivera ditt ställningstagande. Observera att vi inte efterfrågar information om forskargruppens sammansättning (kvinnor/män). Läs mer om köns- och genusperspektiv i forskningens innehåll. Öppnas i nytt fönster.
Följande gäller:
- Om du anger Ja: Motivera ditt svar och beskriv även hur du tar hänsyn till köns- och genusperspektiv i samarbetsplanen (se vidare anvisningar under ”Samarbetsplan”). Om du angett att köns- och genusperspektiv är tillämpligt, men ändå väljer att inte inkludera det i din samarbetsplan, behöver du motivera detta här.
- Om du anger Nej: Motivera ditt svar.
Motiveringen ska omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Samarbetsplan
Planen ska omfatta högst 10 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler, referenser och eventuella bilder inkluderade.
Samarbetsplanen ska innehålla följande rubriker och information i nedanstående ordning:
- Syfte och mål (Purpose and aims). Redogör övergripande för syfte och långsiktigt mål med forskningssamverkan.
- Forskningsidé (Research idea). Beskriv forskningstemat och de gemensamma forskningsfrågorna inom samarbetet. Om du har angett att köns- och genusperspektiv är tillämpligt, beskriv hur köns- och genusaspekter kommer att ingå i forskningsidén.
- Nätverksbeskrivning (Network description and mode of cooperation). Beskriv följande:
- Konkreta samverkansprojekt och gemensamma forskningsansökningar samt hur dessa bidrar till att stärka pågående forskning på de medverkande lärosätena.
- Bidragen från de samverkande parterna avseende forskningstemat och hur de kompletterar varandra.
- En struktur för samverkan, dvs. ledning och rollfördelning bland medverkande parter.
- Formerna för samarbetet (Forms for collaboration). Specificera planerade aktiviteter, till exempel följande:
- Forsknings- och/eller arbetsvistelse, gemensamma seminarier, kurser eller workshops med syftet att vidareutveckla den gemensamma forskningsbasen och forskningsagendan.
- Hur seniora och juniora forskare ska involveras i samverkan.
- Förberedelse/planering av gemensamma forskningsansökningar.
- Gemensamma publikationer och annan gemensam informationsspridning.
- Gemensamma konferenser.
- Planerat resultat (Planned results). Specificera tydligt det planerade resultatet av samarbetet, till exempel följande:
- Mervärdet av nätverkssamarbetet för forskningen och forskningsmiljöerna.
- Planerad spridning av resultat och ny kunskap, samproduktion av publikationer samt andra bidrag.
- Hur samarbetet ska drivas vidare efter bidragstidens slut.
Budget och forskningsresurser
Beskriv kostnader för samtliga planerade aktiviteter inom nätverket genom att specificera posterna nedan. Ange belopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
- Kostnader för resor, logi och uppehälle
- Kostnader för att organisera seminarier, kurser och workshops
- Kostnader för gemensamma publikationer
- Kostnader för gemensamma konferenser
- Övriga kostnader
Total kostnad för samarbetet
Ansökningssystemet summerar automatiskt dina budgetposter i en tabell. Det totala belopp du ansöker om ska även inkludera indirekta kostnader. Du lägger själv till dessa i tabellen. Här lägger du även till eventuella andra kostnader som projektet medför (som du inte söker finansiering för i denna ansökan).
Kontakta din medelsförvaltare om du har frågor om vad som räknas som indirekta och direkta kostnader.
Motivering av sökt budget
Motivera kort varje sökt kostnad i din budget. Redogörelsen ska omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Annan finansiering
Ange din eller annan forskares finansiering av projektet eller motsvarande utöver vad som söks i denna ansökan. Ange belopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Publikationer
Sökandes publikationslista
Bifoga din publikationslista utformad enligt rubriker och information nedan. Listan ska omfatta högst 5 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler.
Sortera publikationerna under varje rubrik i omvänd kronologisk ordning, så att det senast publicerade arbetet hamnar överst i listan. Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Ordningen på författarnas namn ska vara identisk med ordningen i det publicerade verket. Du kan inte komplettera ansökan med publikationer efter att utlysningen har stängt.
1. Urval av publikationer (Selection of publications). Lista de 10 publikationer som är viktigast för din ansökan. Redogör för hur du har bidragit till varje publikation och vilken relevans den har för det beskrivna forskningsprojektet (högst 4 rader per publikation). Markera ditt namn i fetstil i författarlistan.
2. Relevanta publikationer från 2013-2021 (Relevant publications from 2013-2021). I denna del ska även de publikationer som tagits upp under punkt 1 ingå om de publicerats under den aktuella tidsperioden. Sortera publikationerna med ditt namn markerat i fetstil i författarlistan, under respektive rubrik (publikationstyp) i nedanstående ordning:
- Sakkunnigbedömda originalartiklar (Peer-reviewed original articles)
- Sakkunnigbedömda konferensbidrag (Peer-reviewed conference contributions), vars resultat inte finns i andra publikationer
- Sakkunnigbedömda samlingsvolymer (Peer-reviewed edited volumes)
- Forskningsöversiktsartiklar (Research review articles)
- Sakkunnigbedömda böcker och bokkapitel (Peer-reviewed books and book chapters).
- Andra publikationer inklusive populärvetenskapliga böcker/presentationer (Other publications including popular science books/presentations).
Medverkande forskares publikationslistor
Bifoga samtliga medverkande forskares publikationslistor sammanfogade till en fil. Listan för respektive forskare ska inkludera de 10 publikationer som är mest relevanta för den beskrivna forskningen och omfatta högst 1 A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler. Den aktuella forskarens namn ska vara markerat i fetstil och även angivet i sidhuvudet i respektive lista.
Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Ordningen på författarnas namn ska vara identisk med ordningen i det publicerade verket. Det går inte att komplettera ansökan med publikationer efter att utlysningen har stängt.
Publikationerna ska vara av typen Sakkunnigbedömda originalartiklar, konferensbidrag, samlingsvolymer, forskningsöversiktsartiklar, böcker och bokkapitel, samt andra publikationer inklusive populärvetenskapliga böcker/presentationer.
Medelsförvaltare
Ange medelsförvaltare och hemvist för nätverket.
Medverkande
Här bjuder du in medverkande forskare och eventuella administratörer till din ansökan.
Cv
Under denna flik hämtar du in dina relevanta cv-uppgifter från ditt personliga konto i Prisma. Medverkande forskare hämtar själva in sina cv-uppgifter till ansökan.
Följande uppgifter (där sådana finns) ska alltid ingå i respektive cv:
- Utbildning: Forskarutbildning, utbildning på grund- och avancerad nivå, samt specialistexamen.
- Arbetsliv: Nuvarande anställning (inklusive uppgift om anställningsform) och längre relevanta anställningar du haft, postdoktorsvistelser (anges även som anställning om detta varit aktuellt), forskarutbyten som är relevanta för den beskrivna forskningen samt eventuella längre uppehåll i forskningen som påverkat din möjlighet att meritera dig som forskare.
- Meriter och utmärkelser: Docentur, handledda personer (postdoktorer och doktorander; ange hur många personer det rör sig om i varje kategori och namnge högst 10 av de mest relevanta), högst 10 av de mest relevanta bidrag du erhållit i konkurrens, högst 10 av dina mest relevanta priser och utmärkelser, samt högst 20 eventuella övriga meriter som är relevanta för ansökan.
- Immaterialrätt: Exempelvis patent och egenutvecklade allmänt tillgängliga dataprogram, ange dina upp till 10 mest relevanta.
Vetenskaplig kvalitet är det grundläggande kriteriet för hur Vetenskapsrådet fördelar bidrag till forskning. Din ansökan bedöms i konkurrens med övriga ansökningar utifrån nedanstående bedömningskriterier.
Bedömningsprocess
Din ansökan till nätverksbidrag inom utbildningsvetenskap bedöms av en beredningsgrupp där ledamöterna är högt meriterade nordiska forskare.
Minst tre ledamöter granskar och betygsätter din ansökan individuellt. Vid behov granskas din ansökan även av en extern granskare utöver av de tre ordinarie granskarna. Hela beredningsgruppen träffas sedan på ett beredningsgruppsmöte för att diskutera och prioritera ansökningarna och slutligen lämna ett förslag till beslut till utbildningsvetenskapliga kommittén.
Beredningsgrupp Öppnas i nytt fönster.
Efter bidragsbeslut får din ansökan ett individuellt yttrande som innehåller betyg samt en sammanfattning av beredningsgruppens diskussion och bedömning av ansökans vetenskapliga kvalitet.
Bedömningskriterier och vägledande frågor
Bedömningen av den vetenskapliga kvaliteten på din ansökan görs med hjälp av Vetenskapsrådets fyra baskriterier (Projektets vetenskapliga kvalitet, Nytänkande och originalitet, Sökandes kompetens, Genomförbarhet). Utöver baskriterierna bedöms din ansökan även med hjälp av tilläggskriteriet Relevans för utlysningen. Syftet med flera baskriterier är att uppnå en allsidig bedömning. Kriterierna bedöms på en sjugradig betygsskala, med undantag för Genomförbarhet och Relevans för utlysningen som bedöms på en tregradig betygsskala.
För varje kriterium finns vägledande frågor som stöd till ledamöternas bedömning av din ansökan. Dessa kan även fungera som vägledning för dig när du skriver din ansökan.
Projektets vetenskapliga kvalitet (1-7)
Vägledande frågor:
- Är nätverkets syfte och långsiktiga mål tydliggjort och välmotiverat?
- Beskrivs de medverkande lärosätenas/forskningsmiljöernas gemensamma grund för forskningen på ett tydligt sätt (tema, teori, metod etc.)?
- På vilket sätt bidrar samverkansprojekten till forskning av hög vetenskaplig kvalitet?
- Är de planerade resultaten av nätverkssamarbetet tillräckliga och adekvata?
- Hur motiveras och hanteras etiska frågor i ansökan?
- Hur motiveras och hanteras frågor avseende köns- och genusperspektiv i forskningsplanen?
Nytänkande och originalitet (1-7)
Vägledande frågor:
- På vilket sätt kan de konkreta samverkansprojekten bidra till nyskapande forskning?
- På vilket sätt bidrar nätverket till vetenskapligt mervärde för forskningen?
Sökandes kompetens (1-7)
Vägledande frågor:
- På vilket sätt är den sökande välmeriterad inom sitt område och avseende ledning av större internationella samverkansprojekt?
- På vilket sätt är deltagande forskare välmeriterade för forskningstemat?
Genomförbarhet (1-3)
Vägledande frågor:
- Har nätverket en tydlig organisation för samverkan och ledning?
- På vilket sätt bidrar de deltagande parternas rollfördelning till genomförandet?
- Hur ser planering för deltagande av juniora och seniora forskare ut?
- Är de planerade aktiviteterna tydligt specificerade och ändamålsenliga?
- Är kostnaderna rimliga och väl motiverade med tanke på projektets syfte och utformning?
Relevans för utlysningen (1–3)
Vägledande frågor:
- Avser ansökan nätverk inom utbildningsvetenskap?
- Är ansökan i övrigt relevant för utlysningen?
Sammanfattande betyg (1-7)
De olika delkriterierna ska vägas samman till ett sammanfattande betyg enligt den sjugradiga skalan. I normalfallet ska delkriteriet för vetenskaplig kvalitet tilldelas den största vikten i sammanvägningen. Delkriterierna nyskapande och originalitet eller meriter kan endast i undantagsfall väga upp svagheter i vetenskaplig kvalitet vid en sammanvägning, och då endast mindre svagheter.
Det är en förutsättning för bidrag inom utbildningsvetenskap att förslaget är relevant och genomförbart och att sökande har för ändamålet solid och relevant kompetens.