Stängd utlysning
23 mars - 13 april 2021
Bidrag till forskningsmiljö för uppföljningsstudier av covid-19-vaccin
Syftet med bidraget är att ge forskare möjlighet att i nationell samverkan genomföra uppföljningsstudier av covid-19-vaccin som är motiverade av hälso- och sjukvårdens behov och som bidrar till en beständig infrastruktur för framtida uppföljningsstudier.
Satsningen grundar sig på ett regeringsuppdrag.
Stödform: Miljö- och samverkansstöd
Område: Klinisk behandlingsforskning, Medicin och hälsa
Inriktning: Uppföljningsstudier av covid-19-vaccin
Söks av: Enskild forskare som innehar klinisk tjänstgöring med en omfattning av minst 20 procent av en heltidsanställning
Medverkande forskare: Minst 3 och upp till 10 andra forskare ska bjudas in att medverka i ansökan
Bidragstid: 3-4 år. Hela bidragsbeloppet betalas ut 2021
Bidragsbelopp: Minst 10 miljoner kronor och max 25 miljoner kronor totalt
Budgetram för utlysningen: 100 miljoner kronor
Bidragsperioden startar: Juni 2021
Ansökningsperiod: 23 mars 2021 (kl. 14.00)–13 april 2021 (kl. 14.00)
Bidragsbeslutet publiceras: Senast i slutet av juni 2021
Att notera:
- Du ska motivera i forskningsplanen hur din angivna aktivitetsgrad är anpassad för forskningsprojektets genomförande.
- Nationell samverkan (minst 4 samverkande regioner) är ett krav och huvuddelen av forskningen ska bedrivas i Sverige.
- Notera att även du som har ett pågående bidrag till forskningsmiljö eller bidrag till rådsprofessor från Vetenskapsrådet, eller som söker ett sådant bidrag under 2021, kan söka. I din ansökan ska du då tydligt redogöra för hur de olika bidragen/ansökningarna relaterar och hur du kan genomföra samtliga dina forskningsåtaganden. Vi kommer att ta ställning till dina samlade resursbehov vilket kan komma att påverka storleken på de medel du beviljas.
- Du behöver ha en datahanteringsplan Öppnas i nytt fönster. för data som genereras inom den forskning som vi beviljar medel för. Du ska inte skicka in planen till oss, men enligt våra generella bidragsvillkor intygar din medelsförvaltare att en datahanteringsplan kommer att finnas när du påbörjar ditt projekt eller motsvarande, och att planen underhålls.
Specifika instruktioner för utlysningen
Förutom utlysningstexten behöver du också läsa vår Ansökningsguide.
Öppen publicering av data
Du som beviljas bidrag förväntas publicera dina forskningsdata och forskningsresultat av relevans för covid-19-pandemin öppet tillgängliga så snart som möjligt. Vilka data som kan publiceras med öppen tillgång ska alltid utgå utifrån gällande lagstiftning. Använd den nationella covid-19-dataportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att dela dina data. Här kan du också få praktiskt stöd med datahantering och datadelning. Dataportalen, som drivs av Scilifelab i samarbete med Vetenskapsrådet, är kopplad till den europeiska covid-19-dataportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kliniska Studier Sverige – regionala noder stöttar arbetet med kliniska studier
Samarbetet Kliniska Studier Sverige består av sex regionala noder, en i varje samverkansregion. Noderna kan förmedla kontakt till relevanta regionala resurser, t.ex. forskningsenheter, kvalitetsregistercentra, biobanker och cancercentra. Via noderna går det även att få stöd i arbetet med en klinisk studie när det gäller exempelvis
- studieprotokoll, tillståndsansökningar, datahantering och statistik
- infrastrukturer för genomförande (t.ex. prövningsenheter)
- utbildning inom klinisk forskningsmetodik (t.ex. GCP, statistik)
- expertis rörande statistik, epidemiologi, hälsoekonomi.
Mer information om noderna finns på kliniskastudier.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där finns även en steg-för-steg guide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som beskriver studieprocessen och vad som är viktigt att tänka på när man genomför en klinisk studie.
Praktiska tips och råd för registerstudier
På Registerforskning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information för dig som planerar att använda dig av registeruppgifter i ditt forskningsprojekt. Här finner du även metadataverktyget RUT (Register Utiliser Tool) som erbjuder forskare detaljerad information på metadatanivå om de variabler som finns i svenska register och biobanksprovsamlingar.
Notera att uppföljningsstudier efter covid-19 vaccinering kan kräva tillstånd från Läkemedelsverket. Läs mer på Läkemedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Här beskriver vi de krav som måste uppfyllas för att du ska vara behörig att ansöka om bidraget. Vi utför kontroller och avslår de ansökningar som inte uppfyller kraven.
Inriktning
Forskningen ska vara klinisk och förutsätter tillgång till vårdens strukturer och resurser. Nationell samverkan är ett krav och huvuddelen av forskningen i ansökan ska bedrivas i Sverige.
Centrala frågeställningar för hälso- och sjukvården inkluderar skyddseffekt av godkända covid-19-vacciner över kort och lång tid, i exempelvis olika ålders- risk- eller patientgrupper, bland personer som genomgått covid 19-sjukdom med eller utan påvisbara antikroppar, bland personer som tidigare vårdats på IVA för covid-19, eller i den generella befolkningen.
Hälso- och sjukvårdens frågeställningar inkluderar även hur utfall påverkats av olika strategier och tillvägagångssätt för vaccineringen, samt om det finns särskilda säkerhetsprofiler för olika vaccin inom olika risk- patient- eller åldersgrupper. På läkemedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information om de uppföljningsstudier Läkemedelsverket planerar.
Du som beviljas bidrag förväntas bidra till uppbyggnad av infrastruktur för uppföljningsstudier. Infrastruktur ska i huvudsak utgå från befintliga lokala och regionala strukturer, i möjligaste mån tillgängliggöras nationellt och ska i framtiden kunna användas för att genomföra andra uppföljnings/fas IV-studier, eller andra kliniska studier.
Infrastruktur kan innefatta verktyg, processer, provsamlingar eller databaser som möjliggör uppföljningsstudier av covid-19-vacciner. Det kan handla om digitala samtycken, processer för provinsamling, strukturerad insamling av prover eller personuppgifter/hälsodata från primärvården, särskilda biobanker, eller utveckling av funktioner som stödjer forskning i kvalitetsregister.
Sökande
Bidrag till forskningsmiljö för uppföljningsstudier av covid-19-vaccin söks av dig som enskild forskare. Du är projektledare och vetenskapligt ansvarig för projektet. Tiden du avsätter för projektet (din aktivitetsgrad, det vill säga procent av en heltidsanställning) ska vara anpassad till uppgiften och genomförandet under hela bidragsperioden.
Du ska ha avlagt svensk doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen senast den sista ansökningsdagen för denna utlysning. Det examensdatum som vi utgår från är det datum då du har uppfyllt alla krav för examen, exempelvis obligatoriska kurser, disputation och godkänd doktorsavhandling. För dig med svensk doktorsexamen gäller det examensdatum som finns registrerat i Ladok.
Du ska vid ansökningstillfället och under hela bidragsperioden inneha klinisk tjänstgöring i Sverige, det vill säga ha anställning och utöva kliniskt arbete. Omfattningen av denna anställning måste motsvara minst 20 procent av en heltidsanställning. Den kliniska tjänstgöringen ska beskrivas i din ansökan (se anvisningar under ”Klinisk tjänstgöring” nedan).
Bidrag från Vetenskapsrådet ska förvaltas av ett svenskt universitet eller högskola eller någon annan svensk organisation som uppfyller våra krav på medelsförvaltare Öppnas i nytt fönster.. Din organisation måste alltså vara godkänd som medelsförvaltare för att du ska kunna ansöka. Medelsförvaltaren måste signera din ansökan i Prisma, inom 7 kalenderdagar räknat från sista ansökningsdag.
Om du beviljas bidrag ska du vara anställd av medelsförvaltaren när bidragsperioden börjar och sedan under hela bidragsperioden och ytterligare dispositionstid, såvida inte Vetenskapsrådet medger undantag från detta krav. Anställningen ska omfatta minst 20 procent av en heltidsanställning. Du behöver inte vara anställd av medelsförvaltaren vid ansökningstillfället.
Antal ansökningar och tidigare bidrag
Kraven som beskrivs under detta avsnitt gäller endast dig som är sökande och projektledare.
Generellt om överlapp mellan ansökningar och bidrag
Din ansökan får inte omfatta kostnader för ändamål som redan är finansierade av Vetenskapsrådet eller någon annan finansiär. Överlapp med andra bidrag kan komma att påverka ditt beviljade bidragsbelopp eller vara ett skäl för oss att avslå din ansökan.
Vilka bidrag kan jag söka samtidigt från Vetenskapsrådet?
Du kan bara lämna in en ansökan om detta bidrag i denna utlysning. Du kan däremot medverka i andra ansökningar. Notera att du som söker andra bidrag från Vetenskapsrådet under 2021, även ett annat bidrag till forskningsmiljö eller bidrag till rådsprofessor, kan söka. I din ansökan ska du då tydligt redogöra för hur de olika ansökningarna relaterar och hur du kommer att kunna genomföra alla dina forskningsåtaganden. Vi kommer att ta ställning till ditt samlade resursbehov vilket kan komma att påverka storleken på de medel du beviljas.
Vad gäller om jag har ett tidigare bidrag från Vetenskapsrådet?
Du som är projektledare för ett pågående bidrag, även ett annat bidrag till forskningsmiljö eller bidrag till rådsprofessor från Vetenskapsrådet, kan söka. I din ansökan ska du då tydligt redogöra för hur de olika bidragen/ansökningarna relaterar och hur du kommer att kunna genomföra alla dina forskningsåtaganden enligt plan. Vi kommer att ta ställning till ditt samlade resursbehov vilket kan komma att påverka storleken på de medel du beviljas.
Observera! Om du har varit projektledare för tidigare bidrag från Vetenskapsrådet som är avslutade, måste slutlig ekonomisk återrapportering för alla dessa vara inlämnade inom angiven tidsram för att du ska få ansöka om ett nytt bidrag. Kontakta din medelsförvaltare om du är osäker på om alla dina slutliga återapporteringar är inlämnade.
Vad gäller ansökningar till eller bidrag från andra finansiärer?
Om din ansökan till Vetenskapsrådet rör samma projektidé som ett bidrag du beviljats av eller ansöker om från en annan finansiär, ska du redogöra för detta.
Medverkande forskare
Du ska inkludera minst 3 och högst 10 medverkande forskare i din ansökan. Medverkande forskare är andra forskare med doktorsexamen eller motsvarande kompetens vars vetenskapliga kompetens kommer att vara avgörande för att genomföra den planerade forskningen. Dessa behöver inte vara anställda vid ett svenskt lärosäte.
Medverkande forskare ska själva lämna nödvändiga uppgifter i ansökningssystemet och hämta in dessa till ansökan. Eventuella övriga samarbetspartners och deras roller beskriver du i forskningsplanen (se anvisningar under ”Forskningsplan” nedan).
Kostnader och bidragsbelopp
Du kan söka bidrag för alla slags projektrelaterade kostnader (inklusive kostnader för uppbyggnad av infrastruktur relevant för utlysningen), såsom:
- löner (inklusive egen lön), dock högst motsvarande personens aktivitetsgrad i projektet
- lokaler
- driftskostnader (exempelvis förbrukningsmaterial, resor inklusive vistelser vid forskningsanläggningar, publiceringskostnader och mindre utrustning)
Bidraget får inte användas till stipendier. Om en doktorand deltar får projektmedel inte användas till lön för undervisning eller annan institutionstjänstgöring.
Det lägsta belopp du kan söka är 10 000 000 kronor, inklusive indirekta kostnader. Det högsta belopp du kan söka är 25 000 000 kronor.
Vetenskapsrådet förutsätter att medelsförvaltaren täcker eventuella kostnader utöver det erhållna bidraget.
Bidragstid
Du kan söka bidrag för minst 3 år och som mest för 4 år med start juni 2021. Första utbetalning sker tidigast i juni 2021. Hela bidragsbeloppet kommer att betalas ut under 2021.
Nationell samverkan
Nationell samverkan är ett krav för att kunna söka detta bidrag. Nationell samverkan innebär samverkan mellan ett flertal svenska regioner och kan inkludera universitet. Denna samverkan är viktig för att studien och dess resultat ska få genomslag. Nationell samverkan kan antingen uppfyllas genom aktiv patientrekrytering i flera regioner eller genom medarbetare i flera regioner (till exempel om patientrekryteringen inte sker aktivt). Samverkan ska utgå från ett konkret behov av interaktion. Behovet kan exempelvis vara att säkerställa ett tillräckligt stort patientunderlag. Andra behov av samverkan kan gälla tillgång till högkvalitativa dataunderlag eller utrustning.
Ett krav är att samverkan ska inkludera minst 4 regioner, om det inte finns särskilda skäl till att kravet inte kan uppfyllas. Om kravet på minst 4 regioner inte uppnås ska du motivera detta i ansökan och denna motivering kommer att vägas in i bedömningen av om ansökan uppfyller kraven på nationell samverkan.
Rapportering och uppföljning
Om du beviljas bidrag ska du senast 31 januari 2022 lämna in en uppföljningsrapport till Vetenskapsrådet. Syftet med uppföljningen är att säkerställa att projektet fortlöper enligt plan, till exempel att tidsplanen hålls, att patienter rekryteras i förväntad takt och att kvaliteten på datamaterialet är tillräckligt hög. Vetenskapsrådet kommer också att begära in uppgifter om att etiskt tillstånd erhållits för den planerade studien.
Orientera dig i ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att du läser instruktionerna nedan, som beskriver det utlysningsspecifika innehållet i ansökan. Mer information om hur du praktiskt går tillväga finns i vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Språk
Utländska experter deltar i den vetenskapliga bedömningen av ansökningarna. För att säkerställa att bedömningen sker på ett likvärdigt och effektivt sätt ber vi dig därför att utforma din ansökan på engelska.
Ansökans delar
Ansökningsformuläret innehåller följande flikar:
- Beskrivande information
- Forskningsbeskrivning
- Utlysningsspecifik information
- Budget och forskningsresurser
- Publikationer
- Medelsförvaltare
- Medverkande
- Cv
Nedan beskrivs vilken information vi efterfrågar under respektive flik.
Beskrivande information
Abstract
I sammanfattningen av forskningsplanen ska du kort beskriva följande:
- vad som ska göras: syfte och mål
- hur forskningsproblemet ska studeras i en översiktlig projektdesign, inklusive patienturval, variabelval, datainsamlings- och analysmetoder och tidsplan.
- vad som är viktigt med den planerade forskningen.
Texten ska ge en översiktlig bild av forskningens syfte och genomförande. Skriv så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.
Redogörelsen ska omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Populärvetenskaplig beskrivning
Beskriv projektet så att även den som inte är forskare kan förstå. Gör det genom att svara på följande frågor:
- Vad handlar projektet om?
- Varför är det viktigt att forska om detta?
- På vilket sätt kan den nya kunskapen vara betydelsefull?
Texten ska vara på svenska och omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd. Den populärvetenskapliga beskrivningen är viktig när vi informerar om den forskning som Vetenskapsrådet finansierar.
Forskningsbeskrivning
Etiska överväganden
Beskriv vilka etiska frågor som är aktuella i ditt projekt eller motsvarande. Du ska även redovisa hur du planerar att hantera etiska dilemman som kan dyka upp. Motivera varför forskningen bör genomföras mot bakgrund av de etiska frågor som du har identifierat. Hur står sig dina frågeställningar och förväntade resultat i förhållande till etiska frågor? Ange även om hantering av persondata, djur- eller humanförsök ingår i forskningen. Om inga etiska frågor är aktuella ska du motivera detta.
Motiveringen får omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Köns- och genusperspektiv
Ange om köns- och genusperspektiv är tillämpligt i din planerade forskning och motivera ditt ställningstagande. Observera att vi inte efterfrågar information om forskargruppens sammansättning (kvinnor/män). Läs mer om köns- och genusperspektiv i forskningens innehåll. Öppnas i nytt fönster.
Följande gäller:
- Om du anger Ja: Motivera ditt svar och beskriv även hur du tar hänsyn till köns- och genusperspektiv i forskningsplanen (se vidare anvisningar under ”Forskningsplan”). Om du angett att köns- och genusperspektiv är tillämpligt, men ändå väljer att inte inkludera det i din forskningsplan, behöver du motivera detta här.
- Om du anger Nej: Motivera ditt svar.
Motiveringen ska omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Forskningsplan
Forskningsplanen ska vara framåtblickande och bestå av en kortfattad men komplett beskrivning av forskningsuppgiften. Den ska omfatta högst 4 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler, referenser och eventuella bilder inkluderade.
Forskningsplanen ska innehålla följande rubriker och information i nedanstående ordning:
- Syfte och mål (Purpose and aims). Redogör övergripande för syfte och specifika mål med forskningsprojektet, samt ge en kort bakgrundinformation och motivering till projektet.
- Studiedesign (Study design). Beskriv designen för varje delstudie/frågeställning och motivera varför den föreslagna studiedesignen är den mest lämpliga för att besvara frågeställningen.
För kohort/observationsstudier ska möjliga confounders identifieras och hanteringen av dessa beskrivas. För longitudinella studier ska valet av upprepade uppföljningstillfällen motiveras.
En lika noggrann beskrivning av datainsamlingen gäller för registerbaserade studier då patientdata hämtas från ett eller flera olika register. Samtliga variabler skall anges. För subjektivt baserade variabler, såsom PROMs (patient reported outcome measures) räcker det inte med att nämna frågeformulärens namn. Det är viktigt att också beakta att registerdata av samma variabel kan ha registrerats med hjälp av olika typer av mätinstrument/bedömningsformulär, vilket medför icke jämförbara data.
Studiedesignen måste innehålla följande information under separata rubriker och i nedanstående ordning:
- Frågeställningar (Research questions). Strukturera forskningens syfte i frågeställningar. Definiera effektvariabeln.
- Material: Studiepopulation, sample (Material: Study population, sample). Definiera studiepopulationens egenskaper, samt ange inklusions- och exklusionskriterierna för forskningspersoner i studien/delstudierna. Beskriv även hur medverkande kliniker/regioner bidrar till urval av forskningspersoner.
- Dimensionering/beräknad styrka och statistisk analysplan (Estimated sample size and power, and statistical methods). Ange studiens styrka för den planerade stickprovsstorleken. Fördelningen av försökspersoner på medverkande kliniker/regioner ska beaktas vid dimensioneringen. Beskriv den statistiska analysplanen.
- Tidsplan (Time plan). Beskriv översiktligt tidsplanen för studien i relation till det nationella vaccinationsprogrammet.
- Referenser (References). Ange referenser, avgränsa till max 1/2 A4-sida.
- Projektorganisation (Project organization). Redogör för projektorganisationen och medverkande kliniker/sjukhus/regioner. Förtydliga ditt eget och eventuella andra forskares och/eller nyckelpersoners bidrag till att genomföra projektet, inkluderande beskrivning av kompetens och roller i projektet. Motivera särskilt hur den tid du avsätter (det vill säga aktivitetsgrad) som projektledare är anpassad för uppgiften, inklusive relation till dina andra forskningsåtaganden.
Redogör även för nedanstående information. Om en rubrik inte är relevant för din ansökan ska du ange det under rubriken.
- Bidrag till forskningsinfrastruktur (Contribution to research infrastructure). Beskriv den infrastruktur projektet avser bygga upp, samt en förvaltningsplan. Beskriv även hur infrastrukturen ska tillgängliggöras nationellt.
- Övriga ansökningar eller bidrag (Other applications or grants). Om du söker eller avser att söka fler bidrag från Vetenskapsrådet ska du förtydliga relationen mellan de olika projekten. Detsamma gäller om du har pågående bidrag från Vetenskapsrådet med en bidragsperiod som helt eller delvis överlappar med det bidrag du söker. Motivera också varför du skickar in ytterligare en eller flera ansökningar. Redogör även för relationen till eventuella andra ansökningar eller bidrag om samma projektidé hos andra finansiärer (från dig eller annan forskare).
Utlysningsspecifik information
Nationell samverkan
Redogör för vilka svenska regioner och andra forskare som kommer att samarbeta i projektet. Redogör för vilka positiva effekter som samverkan kan leda till. Det kan exempelvis handla om att säkerställa ett tillräckligt stort patientunderlag, tillgång till högkvalitativa dataunderlag, utrustning eller specialkompetenser inom flera discipliner.
Om kravet på minst 4 samverkande regioner inte uppnås ska du motivera det.
Redogörelsen får omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Antalet svenska regioner som bidrar till rekrytering av forskningspersoner och namn på de deltagande svenska regionerna ska du ange i för detta särskilt avsedda fält i ansökningsformuläret. Var noga med att antalet regioner stämmer överens med antalet valda namn för de deltagande regionerna.
Klinisk tjänstgöring
Bekräfta att du bedriver klinisk tjänstgöring och redogör för på vilket sätt du uppfyller kravet på klinisk tjänstgöring i Sverige (se under avsnittet ”Krav för att ansöka”) och vad din kliniska tjänstgöring omfattar.
Redogörelsen får omfatta högst 750 tecken inklusive mellanslag i Arial, teckenstorlek 11.
Budget och forskningsresurser
Personal i projektet
Ange aktivitetsgrad (procent av heltid) för all personal som är verksam i projektet, det vill säga du själv, eventuella andra forskare samt övrig personal. Ange också sökt lön för dig och/eller annan personal som är verksam i projektet – både som andel av heltidslön och som faktiska årsbelopp (inklusive sociala avgifter). Ange beloppen i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Övriga kostnader
Beskriv övriga kostnader i projektet (lokalkostnader, driftskostnader och avskrivningskostnader). Ange årsbelopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Du kan ta upp avskrivningskostnader för utrustning som ska användas i projektet om
- utrustningen har minst tre års ekonomisk livslängd
- utrustningen har ett anskaffningsvärde över ett visst belopp
- behovet inte kan tillgodoses genom att använda nationell eller internationell forskningsinfrastruktur som Vetenskapsrådet stödjer och som därmed är öppen för alla.
Du får bara ta upp den del av avskrivningskostnaderna som motsvarar användningen av utrustningen i det sökta projektet och du kan inte ta upp avskrivningskostnader för utrustning som helt finansieras av andra bidrag. Kontakta din medelsförvaltare om du behöver information om vad som räknas som lokal forskningsinfrastruktur, anskaffningsvärden eller hur avskrivningskostnaden ska beräknas.
Total kostnad för projektet
Ansökningssystemet summerar automatiskt dina budgetposter i en tabell. Det totala belopp du ansöker om ska även inkludera indirekta kostnader. Du lägger själv till dessa i tabellen. Här lägger du även till eventuella andra kostnader som projektet medför (som du inte söker finansiering för i denna ansökan).
Kontakta din medelsförvaltare om du har frågor om vad som räknas som indirekta och direkta kostnader.
Motivering av sökt budget
Motivera kort varje sökt kostnad i din budget. Redogörelsen ska omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Detmotsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Annan finansiering
Ange din eller annan forskares finansiering av projektet utöver vad som söks i denna ansökan. Ange belopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Publikationer
Samtliga (sökande och medverkande) forskares publikationslistor
Bifoga sökandes och de medverkande forskarnas publikationslistor sammanfogade till en fil. Listan för respektive forskare ska inkludera de 10 publikationer som är mest relevanta för den beskrivna forskningen och omfatta högst 1 A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler. Den aktuella forskarens namn ska vara markerat i fetstil och även angivet i sidhuvudet i respektive lista.
Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Ordningen på författarnas namn ska vara identisk med ordningen i det publicerade verket. Det går inte att komplettera ansökan med publikationer efter att utlysningen har stängt.
Publikationerna ska vara av typen Sakkunnigbedömda originalartiklar, konferensbidrag, samlingsvolymer, forskningsöversiktsartiklar, böcker och bokkapitel, samt andra publikationer inklusive populärvetenskapliga böcker/presentationer.
Medelsförvaltare
Ange medelsförvaltare och hemvist för projektet.
Medverkande
Här bjuder du in de medverkande forskarna och eventuella medverkande administratörer till din ansökan.
Cv
Under denna flik hämtar du in dina relevanta cv-uppgifter från ditt personliga konto i Prisma. Medverkande forskare hämtar själva in sina cv-uppgifter till ansökan.
Följande uppgifter (där sådana finns) ska alltid ingå i respektive cv:
- Utbildning: Forskarutbildning, utbildning på grund- och avancerad nivå, samt specialistexamen.
- Arbetsliv: Nuvarande anställning (inklusive uppgift om anställningsform) och längre relevanta anställningar du haft, postdoktorsvistelser (anges även som anställning om detta varit aktuellt), forskarutbyten som är relevanta för den beskrivna forskningen samt eventuella längre uppehåll i forskningen som påverkat din möjlighet att meritera dig som forskare.
- Meriter och utmärkelser: Docentur, handledda personer (postdoktorer och doktorander; ange hur många personer det rör sig om i varje kategori och namnge högst 10 av de mest relevanta), högst 10 av de mest relevanta bidrag du erhållit i konkurrens, högst 10 av dina mest relevanta priser och utmärkelser, samt högst 20 eventuella övriga meriter som är relevanta för ansökan.
- Immaterialrätt: Exempelvis patent och egenutvecklade allmänt tillgängliga dataprogram, ange dina upp till 10 mest relevanta.
Vetenskaplig kvalitet är det grundläggande kriteriet för hur Vetenskapsrådet fördelar bidrag till forskning. Din ansökan bedöms i konkurrens med övriga ansökningar utifrån nedanstående bedömningskriterier.
Bedömningsprocess
Din ansökan inom forskningsmiljö för uppföljningsstudier av covid-19-vaccin bedöms av en beredningsgrupp där ledamöterna är svenska och internationella forskare med expertis inom utlysningens område. Externa granskare kan komma att användas.
Minst tre ledamöter granskar och betygsätter din ansökan individuellt. En övergripande panel möts sedan för att diskutera och prioritera ansökningarna med utgångspunkt från hälso- och sjukvårdens behov och slutligen lämna ett förslag till beslut till Generaldirektören.
Efter bidragsbeslut får din ansökan ett individuellt yttrande som innehåller betyg samt en sammanfattning av beredningsgruppens bedömning av ansökans vetenskapliga kvalitet.
Beredningsgrupp Öppnas i nytt fönster.
Bedömningskriterier och vägledande frågor
Bedömningen av den vetenskapliga kvaliteten på din ansökan görs med hjälp av två kriterier (Relevans för utlysningen och Genomförbarhet). Båda kriterier bedöms på en tregradig betygsskala.
För varje kriterium finns vägledande frågor som stöd till ledamöternas bedömning av din ansökan. Dessa kan även fungera som vägledning för dig när du skriver din ansökan.
Relevans för utlysningen (1-3)
1 = Ej relevant, 2 = Relevant, 3 = Mycket relevant
Vägledande frågor:
- Does the project address any knowledge gap in the effects and/or safety of covid-19 vaccines identified by health and medical care?
- Will the project develop tools, processes, sample collections or databases that contribute to infrastructure for follow-up/phase IV-studies?
- Is there a plan for implementation and for how to make the infrastructure accessible nationally?
- Are the project organization, the selected methods, and the availability of equipment and infrastructure adequate for the proposed project?
- Is the proposed study design, including data analysis and statistics, the most adequate design to address the objectives? Are there any limitations of the study design?
- Is the study population/sample size adequate to address the objectives?
- Is the budget requested reasonable for the implementation of the proposed project?
- Is the project nationally coordinated? Please refer to the call text indicating that collaboration and/or patient recruitment from a minimum of four Swedish county councils/regions is a prerequisite to apply.
Genomförbarhet (1-3)
1 = Ej genomförbart; 2 = Delvis genomförbart; 3 = Genomförbart
Vägledande frågor:
- Do the applicants and the team as a whole have the experience, know-how and clinical resources to facilitate and conduct a clinical study within the area of the call?
- Do the team (applicant and the participating researchers) have sufficient research experience, expertise, and scientific network for performing the proposed project?
- Does the project include the availability and accessibility of relevant personnel, including statistician, skills, equipment, facilities/ infrastructures and other necessary resources?
- Is the recruitment of patients into the study feasible within the time frame of the project and of the national vaccination programme?
- Is it feasible that results will be delivered within time frame of the project?
Delkriterierna vägs inte ihop till ett sammanfattade betyg.