Stängd utlysning

04 december - 18 februari 2025

Bidrag till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse

Syftet med bidraget är att stödja forskningsinfrastruktur av nationellt intresse. Det kan gälla en nationell infrastruktur eller svenskt deltagande i en internationell infrastruktur. Endast de forskningsinfrastrukturer/områden som listas i utlysningstexten kan komma ifråga för finansiering i denna utlysning.

Område: Forskningsinfrastruktur

Stödform: Infrastrukturstöd

Bidragsform: Forskningsinfrastruktur

Inriktning: Forskningsinfrastruktur av nationellt intresse

Söks av: Organisation

Medverkande forskare: Inga forskare kan bjudas in att medverka i ansökan

Bidragstid: 1-5 år. (Den sökta bidragsperioden bör sluta på ett jämnt år.)

Bidragsperioden startar: Tidigast i januari 2026

Ansökningsperiod: 4 december 2024 (kl. 14.00) – 18 februari 2025 (kl. 14.00)

Bidragsbeslutet publiceras: Senast i december 2025

Att notera:

  • Utformningen av årets ansökan är ny. Vi uppmanar därför den sökande att bekanta sig väl med utlysningstexten och ansökningsformuläret. Ansökans nya struktur är tydligare kopplad till de uppdaterade bedömningskriterierna och de tillhörande vägledande frågorna, se ”Så bedöms din ansökan” nedan. Det finns även en ny budgetmall som ska användas.

Obs! Vi byter telefonoperatör på myndigheten. Därför kan det vara tillfälligt svårt att nå oss på telefon. Kontakta oss i så fall via e-post.

Kontakt

Vi svarar helgfria vardagar kl. 9.00-16.00 fram tills utlysningen stänger.

Utlysningar inom infrastruktur

ansokinfra@vr.se

+46 (0)8-546 44 034

Specifika instruktioner för utlysningen

Förutom utlysningstexten behöver du också läsa vår Ansökningsguide.

Ansökningsförfarande

För att kunna nå utlysningen och påbörja ansökan krävs att personen har behörighet på organisationens Prisma-konto att skapa organisationsansökningar. Om denne inte är samma person som ska vara projektledare och ansvarig för att fylla i ansökans innehåll måste projektledaren bli inbjuden till ansökan efter att denna påbörjats (se under rubriken ”Sökande” nedan och under fliken ”Medverkande” i ansökningsformuläret).

Krav för att ansöka

Nedanstående krav måste uppfyllas för att organisationen ska vara behörig att ansöka om bidraget. Vi utför kontroller och avslår de ansökningar som inte uppfyller kraven.

Ramar för ansökan

  • Ändamålet för ansökan ska uppfylla Vetenskapsrådets definition och kriterier för forskningsinfrastruktur av nationellt intresse.
  • Utlysningen omfattar tre underinriktningar: Nationell infrastruktur, Nytt medlemskap i internationell infrastruktur och Infrastrukturprojekt.
  • Bidrag kan bara sökas för de forskningsinfrastrukturer/områden som anges i utlysningstexten, med de eventuella avgränsningar som beskrivs i texten för respektive område.
  • Endast en organisation är medelsförvaltare av bidraget, men flera organisationer kan medverka i ansökan. I det fall flera organisationer medverkar i ansökan ska samtliga vara av Vetenskapsrådet godkända medelsförvaltare. Dessa ska ingå en samverkansöverenskommelse och samtliga organisationer ska bekräfta sitt åtagande i form av stödbrev.
  • Ansökan ska innehålla en totalbudget för hela verksamheten och omfatta hela bidragsperioden.
  • För nationell infrastruktur ska de medverkande organisationerna bidra med samfinansiering på minst samma nivå som söks från Vetenskapsrådet.
  • Avgiften för medlemskap i internationella infrastrukturer där medlemsavgiften hanteras av Vetenskapsrådet behöver ej samfinansieras.
  • Infrastrukturprojekt behöver ej samfinansieras, men de medverkande organisationerna förväntas göra omfattande åtaganden som medverkar till svenskt mervärde av medlemskapet.
  • Förutom Vetenskapsrådets generella bidragsvillkor för beviljade medel till forskning och forskningsstödjande verksamhet gäller också särskilda villkor för beviljade medel till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse.

Vetenskapsrådets generella bidragsvillkor Pdf, 154 kB.

Vetenskapsrådets särskilda villkor för beviljade medel till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse Pdf, 237.5 kB.

Forskningsinfrastruktur av nationellt intresse

Vetenskapsrådet har följande definition av forskningsinfrastruktur av nationellt intresse:

En forskningsinfrastruktur av nationellt intresse avser att tillhandahålla resurser som möjliggör forskning för flera forskargrupper och olika projekt inom ett eller flera forskningsområden.

I tillägg till definitionen tillämpar Vetenskapsrådet ett antal kriterier med avsikt att förtydliga och avgränsa den typ av infrastruktur som finansieras:

Forskningsinfrastrukturer av nationellt intresse som finansieras av Vetenskapsrådet ska

  • möjliggöra forskning av högsta vetenskapliga kvalitet
  • vara öppet tillgänglig främst för forskare men även för näringsliv, offentlig sektor och andra relevanta aktörer. Vid begränsad tillgång ska prioritering i huvudsak ske på basis av vetenskaplig excellens
  • skapa ett tydligt nationellt mervärde
  • ha en långsiktig planering för den vetenskapliga verksamheten och dess utveckling
  • ta ett långsiktigt ansvar för ledning och styrning, finansiering, kompetensuppbyggnad och utveckling av verksamheten
  • bidra till samhällets utveckling bland annat genom att möjliggöra forskning som adresserar frågeställningar relaterade till samhällsutmaningar.

Underinriktningar

Utlysningen omfattar tre underinriktningar och ansökan ska gälla minst en av dem. Syftet med underinriktningarna är att särskilja vilka bidragsvillkor som gäller och valet av underinriktning har ingen betydelse för bedömningen av ansökan. Vetenskapsrådet kan vid behov flytta ansökningar mellan underinriktningarna.

Infrastrukturprojekt

Infrastrukturprojekt är en avgränsad verksamhet kopplad till en internationell forskningsinfrastruktur, till exempel uppgraderingar, metod- eller instrumentutveckling eller andra svenska åtaganden. Samfinansiering krävs inte, men de medverkande organisationerna förväntas göra omfattande åtaganden som medverkar till svenskt mervärde av medlemskapet, exempelvis genom att med personal delta i utvecklingsarbete på infrastrukturen. I utlysningstexten innefattas infrastrukturprojekt i begreppet infrastruktur om inte annat anges.

Nytt medlemskap i internationell infrastruktur

Underinriktningen gäller ansökan om svenskt medlemskap i internationella forskningsinfrastrukturer där Sverige sedan tidigare inte är medlem. Ingen samfinansiering för medlemsavgiften krävs. Observera att bidrag för verksamhet vid en eventuell svensk nod söks inom i underinriktningen Nationell infrastruktur.

Nationell infrastruktur

Alla ansökningar som inte passar in under övriga underinriktningar klassas som nationell infrastruktur. De medverkande organisationerna ska bidra med samfinansiering på minst samma nivå som söks från Vetenskapsrådet.

Sökande

Bidraget söks av en organisation som ska vara ett svenskt universitet eller högskola eller annan svensk myndighet med forskningsuppdrag som Vetenskapsrådet har godkänt som medelsförvaltare. Medelsförvaltaren ska vara värdorganisation för infrastrukturen, alternativt för det svenska engagemanget i det fall ansökan avser verksamhet vid internationell infrastruktur, och är ansvarig för att bidraget används enligt Vetenskapsrådets villkor. När två eller flera organisationer bidrar med resurser till infrastrukturen ska de bilda ett konsortium.

Organisationen bjuder in en projektledare till ansökan. Projektledaren ska i första hand vara föreståndare för infrastrukturen eller för det svenska engagemanget i den internationella infrastrukturen och ska vara anställd av medelsförvaltaren när bidragsperioden börjar och sedan under hela bidragsperioden, såvida inte Vetenskapsrådet medger undantag. Ansökan kan inte inkludera medverkande forskare.

I det fall flera organisationer står bakom en ansökan ska samtliga parter förutom medelsförvaltaren bekräfta sitt åtagande i form av stödbrev (se vidare under rubriken ”Vad ska ansökan innehålla?”). För att säkerställa ansvarsförhållanden mellan parterna kräver Vetenskapsrådet en samverkansöverenskommelse som undertecknats av en behörig företrädare (rektor/myndighetschef, om inte formellt delegerat) för alla ingående konsortiemedlemmar. Samverkansöverenskommelsen ska upprättas och finnas tillgänglig hos medelsförvaltaren innan utbetalning av bidraget påbörjas.

Områden/infrastrukturer

Nedan listas de områden och infrastrukturer som kan komma ifråga för finansiering i denna utlysningsomgång. Det finns också en tillhörande beskrivning av respektive område/infrastruktur där eventuella ytterligare instruktioner och avgränsningar tydliggörs.

Här kan du ladda ner beskrivningarna av områden/infrastrukturer. Pdf, 150 kB.

Observera att vi endast förväntar oss en ansökan per område/infrastruktur.

  • ACTRIS Sverige
  • ArchLab
  • Artemi
  • Digitaliserat svenskt tryck
  • ELT-instrumentet METIS - svenskt deltagande
  • EPOS-ERIC - svensk medverkan
  • EUROfusion - svenskt deltagande
  • Europeiska solteleskopet
  • InfraVis
  • Instrumentering till isbrytaren Oden
  • Isolde
  • Kemiskt biologiskt konsortium Sverige
  • Nationell arkivdatabas
  • NordSIMS-Vegacenter
  • Onsala rymdobservatorium
  • Proteinproduktion Sverige
  • Super-ADAM
  • Svenska befolkningsdatabaser för forskning
  • Svenska solteleskopet
  • SwedNMR
  • Swerve

Medverkande forskare

Denna ansökan kan inte inkludera medverkande forskare. Eventuella medverkande organisationer och deras roller beskrivs under rubriken ”Konsortium – medverkande organisationer” (se anvisningar längre ned i utlysningstexten).

Kostnader och bidragsbelopp

Observera att samtliga parter som ingår i ansökan bör vara medvetna om att storleken på bidraget gentemot sökt bidragsbelopp för infrastrukturen kan ändras vid ett eventuellt beslut om att bevilja ansökan samt i den efterföljande dialogfas som föregår beslut om bidragets storlek.

Bidrag kan, inom ramen för vad som anges i respektive områdestext, sökas för investering och drift av forskningsinfrastruktur av nationellt intresse och kan inkludera kostnader för samordning, utveckling, konstruktion eller uppgradering av infrastrukturen.

Med investering avses till exempel en vetenskaplig utrustning eller databas och inkluderar kostnader för anskaffning, installation samt anpassning av lokaler för vetenskaplig utrustning eller, inom ramen för databasinfrastruktur, datainsamling. Observera att eventuellt beviljade medel till vetenskaplig utrustning inte utgör ett generellt bidrag för investeringar i infrastrukturen utan medel utgår upp till beviljat belopp för utrustning som specificerats i ansökan. Upphandling av utrustningen ska i normalfallet slutföras inom 15 månader efter påbörjad utbetalningsperiod.

Bidraget får inte användas för forskning i vilket doktorandlön (inklusive den del av doktorandens lön som innebär institutionstjänstgöring), forskarskola, forskarutbyte, resebidrag för forskare som använder infrastrukturen, och liknande inräknas. Bidraget får inte användas till kostnader för konferenser förutom anordnande och deltagande i konferenser som är särskilt riktade till forskningsinfrastrukturer, användarmöten eller i syfte att främja ökat nyttjade av infrastrukturen. Bidraget får inte heller användas för finansiering av medverkan i EU-projekt, om detta inte särskilt beviljats av Vetenskapsrådet. För underinriktningen Nationell infrastruktur gäller dessutom att bidraget inte får användas för finansiering av så kallade meriteringstjänster (så som till exempel lön till postdoktor och biträdande universitetslektor) om detta inte särskilt överenskommits.

  • I de fall ansökan gäller svensk medverkan i en internationell infrastruktur ska kostnader som relaterar till den svenska nodens verksamhet ingå som en del i ansökan.
  • När det gäller internationell infrastruktur med ett pågående svenskt medlemskap som redan hanteras av Vetenskapsrådet, ska alla kostnader relaterade till medlemskapet, exklusive medlemsavgiften, ingå i sökt belopp. Avgiften för svenskt medlemskap fortsätter att betalas ut från Vetenskapsrådet direkt till berörd internationell infrastruktur enligt separat internationell överenskommelse.
  • ·Om ansökan gäller ett nytt svenskt medlemskap i internationell infrastruktur, det vill säga infrastruktur där Sverige inte har ett pågående medlemskap, ska medlemsavgiften ingå i sökt belopp och tydligt specificeras.
  • Om ansökan omfattar pågående samarbeten i internationell infrastruktur, projekt eller organisation som inte hanteras av Vetenskapsrådet förväntas avgifter kopplade till detta vara samfinansierade.

Vid oklarhet i fråga om medlemskap och samfinansieringskrav kontakta Vetenskapsrådet via email till ansokinfra@vr.se.

Samfinansiering

Samfinansiering innebär direkta bidrag från medelsförvaltaren och andra medverkande organisationer som tillförs infrastrukturen utöver bidraget från Vetenskapsrådet. Även bidrag från andra offentliga och privata finansiärer, andra myndigheter och direkta statsanslag samt användaravgifter får räknas som samfinansiering. Samfinansieringen ska användas för samma typer av kostnader som bidraget från Vetenskapsrådet kan sökas för och redovisas enligt villkoren på samma sätt som bidraget från Vetenskapsrådet. Därför godkänns inte medel till doktorandlön (inklusive den del av doktorandens lön som innebär institutionstjänstgöring), forskarskola, forskarutbyte, resebidrag för forskare som använder infrastrukturen, eller liknande som samfinansiering. Medel till konferenser förutom anordnande och deltagande i konferenser som är särskilt riktade till forskningsinfrastrukturer, användarmöten eller i syfte att främja ökat nyttjade av infrastrukturen, godkänns inte heller som samfinansiering. Finansiering av medverkan i EU-projekt godkänns inte som samfinansiering om inte detta särskilt beviljats av Vetenskapsrådet. För underinriktningen Nationell infrastruktur gäller dessutom att finansiering av så kallade meriteringstjänster (så som till exempel lön till postdoktor och biträdande universitetslektor) inte godkänns som samfinansiering om även detta inte särskilt överenskommits med Vetenskapsrådet.

Befintliga resurser (inklusive avskrivningar av redan anskaffad utrustning) som medelsförvaltaren och eventuella andra medverkande organisationer ställer till forskningsinfrastrukturens förfogande, liksom befintliga bidrag från Vetenskapsrådet, får inte inkluderas i samfinansieringen.

Observera att medelsförvaltaren genom att signera ansökan garanterar att samfinansiering för hela infrastrukturen finns på den nivå som anges i budgeten.

Övriga medel till forskningsinfrastrukturen

Utöver de medel som kategoriseras som samfinansiering kan infrastrukturen ha ytterligare medel för sin verksamhet. Det kan till exempel röra sig om riktade medel för inköp av viss utrustning eller specifika aktiviteter inom infrastrukturen. Dessa medel och tillhörande verksamhet tas upp i infrastrukturens totalbudget och redovisas översiktligt i samband med återrapporteringen av bidraget från Vetenskapsrådet för att ge en helhetsbild av infrastrukturens alla aktiviteter och hela ekonomi.

Bidragstid

Bidrag kan sökas för minst 1 och som mest 5 år, med start tidigast januari 2026. Då bidrag till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse lyses ut vartannat år bör bidragsperioden avslutas på ett jämnt årtal. Vid förändringar av finansieringsnivå för en eventuellt efterföljande bidragsperiod får infrastrukturen då ett år på sig att anpassa sig till den nya nivån.

Om medel söks från år 2027 ska av tekniska skäl år 2026 medräknas i ”Antal år” samt 2026-01-01 här anges som startdatum för projektet. Sökt belopp för år 2026 sätts då till 0 kr.

Vad ska ansökan innehålla?

Vi ber sökande att orientera sig i ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att läsa nedanstående instruktioner, som beskriver det utlysningsspecifika innehållet i ansökan. Mer information om praktiskt tillvägagångssätt finns i vår Ansökningsguide.

Utländska experter används i den vetenskapliga bedömningen av ansökningarna. För att säkerställa att bedömningen sker på ett likvärdigt och effektivt sätt ber vi därför att ansökan utformas på engelska, förutom den populärvetenskapliga beskrivningen som ska skrivas på svenska.

Nedan beskrivs vilken information som vi efterfrågar under respektive flik i ansökningsformuläret.

Beskrivande information

Medverkande organisationer

Lista de organisationer som medverkar i ansökan. Medverkande organisationer ska vara av Vetenskapsrådet godkända medelsförvaltare.

Redogörelsen ska omfatta högst 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en åttondels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Abstract

Texten ska ge en översiktlig bild av infrastrukturens syfte, verksamhet och vilken forskning som stöds. Skriv så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.

Redogörelsen ska omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Populärvetenskaplig beskrivning

Beskriv infrastrukturen så att även den som inte är insatt i ämnet har möjlighet att förstå. Utgå från nedanstående punkter:

  • Beskriv den svenska forskningens behov av den föreslagna infrastrukturen.
  • Lyft fram vilka (nya) möjligheter den erbjuder för svensk forskning, innovation och samhällsrelevans.
  • Förklara på vilket sätt (den nya) kunskapen kan vara betydelsefull.

Den populärvetenskapliga beskrivningen kan komma att användas när vi informerar om den verksamhet som Vetenskapsrådet finansierar.

Texten ska vara på svenska och omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Underinriktning

Markera vilken/vilka av underinriktningarna nationell infrastruktur, infrastrukturprojekt eller nytt medlemskap i internationell infrastruktur som ansökan avser.

Område/infrastruktur

Välj det område eller den infrastruktur som ansökan avser.

Sökt bidragsperiod

Ange antal år som ansökan gäller. Av tekniska skäl behöver år 2026 medräknas även om medel söks från år 2027. Ange därför också det faktiska startåret, det vill säga antingen 2026 eller 2027. Bidragsperioden bör sluta på ett jämnt årtal, det vill säga 2028 eller 2030.

Infrastrukturens mål

Denna del av ansökan har två huvudsakliga syften:

- Infrastrukturen, dess ledning och användare ska ha en tydlig bild om inriktningen av forskningsinfrastrukturens arbete och dess prioriteringar.

- Infrastrukturens verksamhet ska kunna följas upp av Vetenskapsrådet, till exempel i årliga återrapporteringar, vid förnyade ansökningar och vid eventuella utvärderingar.

Följande definitioner och instruktioner ska användas för beskrivningarna:

Mål: beskriver vad man vill uppnå i infrastrukturens verksamhet. Målen bör

  • sättas för hela infrastrukturens verksamhet
  • vara konkreta
  • vara mätbara
  • vara möjliga att följa upp
  • täcka den bidragsperiod som ansökan omfattar
  • numreras.

Alla mål bör ha minst en leverabel eller milstolpe knutna till sig.

Leverabler: är konkreta och kan till exempel utgöras av färdigställande av en specifik utrustning, insamling av data och prover, ökad tillgänglighet av en infrastruktur.

Milstolpe: leder fram till en ny fas, det kan till exempel röra sig om att en ny nivå av kompetens, utveckling eller antal användare har uppnåtts.

Leverabler och milstolpar ska infogas i det Gantt-schema som bifogas ansökan i avsnittet ”Implementering, ledning och organisation”.

Mål relaterade till vetenskaplig output

Beskriv de mål som kopplar till infrastrukturens output, det vill säga mål som relaterar till

  • hur infrastrukturen kan stödja nuvarande och eventuellt nya forskningsområden
  • den vetenskapliga produktionen som möjliggörs av infrastrukturen, samt
  • samhällsnytta och innovation.

För varje mål beskrivs de leverabler och milstolpar som bidrar till uppfyllandet av målet. Dessa bör beskrivas per modul och ska numreras.

Redogörelsen ska omfatta högst 3000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka tre fjärdedelar av en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Mål relaterade till infrastrukturens utveckling

Beskriv de mål som kopplar till infrastrukturens verksamhet, det vill säga mål som exempelvis relaterar till

  • tillgång och användning
  • ekonomisk hållbarhet
  • datahantering och lagring
  • kompetensutveckling
  • infrastrukturens roll nationellt och internationellt
  • samarbeten och partnerskap.

För varje mål beskrivs de leverabler och milstolpar som bidrar till uppfyllandet av målet. Dessa bör beskrivas per modul och ska numreras.

Redogörelsen ska omfatta högst 3000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka tre fjärdedelar av en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Vetenskaplig motivering av infrastrukturen

För att främja läsbarheten på texten - använd bara referenser där det är befogat.

Vetenskapliga frågeställningar

Beskriv vilka vetenskapliga frågeställningar infrastrukturens planerade verksamhet kan medverka till att besvara, med fokus på de som är centrala för infrastrukturen samt de med potential att vara mest banbrytande eller ha störst genomslag. Inkludera i beskrivningen hur etablerat/etablerade forskningsfältet/fälten är.

Pdf-bilagan ska omfatta högst 2 sidnumrerade A4 sidor i Arial teckenstorlek 11, enkelt radavstånd, inklusive referenser.

Möjliggörande av forskning

Beskriv på vilket sätt infrastrukturen och dess planerade verksamhet kan bidra till att besvara de ovan identifierade vetenskapliga frågeställningarna och vilken typ av forskning som möjliggörs. Förklara även om den planerade verksamheten adresserar specifika vetenskapliga utmaningar. Beskriv vilken långsiktig betydelse den planerade verksamheten har för utvecklingen av det vetenskapliga området.

Pdf-bilagan ska omfatta högst 2 sidnumrerade A4 sidor i Arial teckenstorlek 11, enkelt radavstånd, inklusive referenser.

Kommunikation med forskarsamhället

Redogör för planer och metoder för interaktion och kommunikation med forskarsamhället, såväl nuvarande som möjliga framtida användare i syfte att analysera behov och möjliggöra en långsiktigt relevant forskningsinfrastruktur.

Redogörelsen ska omfatta högst 2 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Svenska forskarsamhällets bidrag till området

Beskriv om det finns forskare i Sverige som är aktiva vid områdets forskningsfront och om och i så fall hur de kan bidra till utveckling av infrastrukturen eller området.

Redogörelsen ska omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Nationellt intresse

Tillgodoseende av forskarsamhällets behov

Beskriv hur den föreslagna infrastrukturen uppfyller de behov som lyfts i områdestexten för det specifika området eller den specifika infrastrukturen som ansökan gäller. Beskriv även eventuella andra behov som uppfylls.

Redogörelsen ska omfatta högst 2 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Förväntade användargrupper

Beskriv förväntade användargrupper utifrån hemvist (lärosäte, offentlig sektor, näringsliv), forskningsområden, karriärålder och andra relevanta parametrar. Beskriv och motivera förväntad utveckling av användarbasen över sökt bidragsperiod och på längre sikt. Notera att Vetenskapsrådet följer upp användningen av forskningsinfrastruktur över tid för de infrastrukturer som beviljas bidrag.

Redogörelsen ska omfatta högst 2 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Tillgänglig infrastruktur och metoder

Redogör för vilka möjligheter som idag finns för forskare aktiva i Sverige att besvara de forskningsfrågor som den föreslagna infrastrukturen förväntas kunna stödja. Det kan exempelvis röra sig om andra forskningsinfrastrukturer – lokala, nationella och internationella – eller alternativa metoder. Redogör för vad den föreslagna infrastrukturen ska fylla för funktion i det beskrivna landskapet med särskilt fokus på behoven för forskare aktiva i Sverige samt förväntad påverkan på enskilda forskningsområden.

Redogörelsen ska omfatta högst 2 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Tillgänglighet för användare

Beskriv hur infrastrukturen görs tillgänglig för forskare nationellt, och i förekommande fall även internationellt. Beskriv om och i så fall hur infrastrukturen görs tillgänglig även för näringslivet, den offentliga sektorn och andra relevanta aktörer. Beskriv hur prioritieringsprocesserna går till och om användaravgifter tas ut för respektive grupp. Enligt Vetenskapsrådets särskilda villkor för infrastrukturbidrag ska, i de fall infrastrukturen erbjuder en begränsad resurs, tillgänglighet prioriteras baserat på vetenskaplig kvalitet.

Redogörelsen ska omfatta högst 2 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Mervärde av nationell infrastruktur

Redogör för mervärdet av att den planerade verksamheten organiseras som en infrastruktur av nationellt intresse. Om verksamheten eller delar av verksamheten har annan finansiering utöver den samfinansiering som krävs, redogör även för vad Vetenskapsrådets bidrag skulle tillföra utöver ett ekonomiskt tillskott.

Redogörelsen ska omfatta högst 2 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Implementering, ledning och organisation

Modulbeskrivning

Redogör för infrastrukturens inkluderade delar och organisation enligt nedanstående instruktion.

Verksamheten ska beskrivas med hjälp av moduler, där varje modul beskriver en avgränsad del, exempelvis en databas, ett labb, en utrustning, en mätstation, eller en specifik del av dessa. Om medel beviljas ska varje modul kunna redovisas separat från övriga moduler i den årliga rapporteringen enligt Vetenskapsrådets instruktioner där ett utdrag från ekonomisystemet för varje modul efterfrågas. En modul bör därför inte involvera verksamhet hos flera huvudmän. Verksamhetsmässigt kan dock flera moduler bidra till och ingå i en större enhet (exempelvis kan flera moduler tillsammans bilda en databas, ett labb eller en verksamhetsfunktion).

Om både nationell och internationell verksamhet ingår ska dessa delas upp på olika moduler.

Beskriv följande punkter för varje modul:

  • Modulens funktion och koppling till infrastrukturens mål.
  • Befintlig utrustning och utrustning som är planerad att byggas/köpas. Inkludera en teknisk beskrivning av utrustningen samt en uppskattning av dess livslängd. All planerad investering ska specificeras i ansökan och refereras till en eller flera poster i budgeten. För befintlig utrustning som medelsförvaltaren eller övriga medverkande organisationer ställer till förfogande beskrivs vad utrustningen består av och vad den bidrar med för forskningsinfrastrukturen.
  • Modulens behov av övriga resurser som personal, lokaler och så vidare. Detta ska motsvaras av en eller flera poster i budgeten.
  • Om modulen är ny eller befintlig (anges för infrastrukturer med pågående bidrag).

Beskriv därefter hur modulerna hänger samman, om de är beroende av varandra och hur beroendet ser ut. Inkludera en grafisk översikt. Beskriv hur aktiviteterna i modulerna tillsammans bidrar till att uppnå de mål som sätts upp för infrastrukturen. Beskriv hur och varför de inkluderade modulerna valts ut, samt hur deras fortsatta relevans för infrastrukturen utvärderas. Beskriv processen för att följa upp utvärderingen och vid behov ändra infrastrukturens modulkomposition.

Pdf-bilagan ska omfatta högst 4 sidnumrerade A4-sidor i Arial teckenstorlek 11, enkelt radavstånd.

Beskrivning av infrastrukturens ledning

Beskriv infrastrukturens ledning enligt följande punkter, och inkludera en organisationsskiss om det underlättar beskrivningen:

  • Infrastrukturens strategiska, vetenskapliga och operativa ledning och på vilket sätt den är organiserad och avpassad till infrastrukturens verksamhet samt hur den bidrar till kostnadseffektivitet.
  • Vilka resurser som avsätts specifikt för infrastrukturens verksamhet för operativ ledning, strategisk ledning, resultatuppföljning och ekonomiadministration, hos medelsförvaltaren samt hos övriga parter.

För underinriktningen ”infrastrukturprojekt” beskrivs projektets strategiska och operativa ledning samt förhållandet till infrastrukturens ledning.

För underinriktning ”nya medlemskap i internationella infrastrukturer” redogörs för den internationella infrastrukturens organisation och ledning.

Om ansökan berör både en nationell och en internationell del, tydliggör hur de olika delarna relaterar till varandra med avseende på verksamhet, budget, organisation och ledning.

Pdf-bilagan ska omfatta högst 2 sidnumrerade A4 sidor i Arial teckenstorlek 11, enkelt radavstånd, inklusive eventuell organisationsskiss.

Meriter för deltagare i infrastrukturprojekt

Endast för de som söker inom underinriktningen ”infrastrukturprojekt”: I de fall svenska forskare ska bidra vetenskapligt till uppbyggnad, uppgradering och/eller drift av en infrastruktur, till exempel in-kind eller liknande, ska forskarnas vetenskapliga och tekniska meriter styrkas. Bifoga i dessa fall en sammanlagd pdf med ett mycket kort cv för varje person samt ett relevant urval av vetenskapliga publikationer (dock högst totalt 20 st för samtliga bidragande forskare).

Pdf-bilagan ska omfatta högst 3 sidnumrerande A4-sidor i Arial teckenstorlek 11, enkelt radavstånd.

Användarstöd

Beskriv hur infrastrukturen arbetar med användarstöd samt i förekommande fall utbildning för befintliga och möjliga nya användare. Beskriv om användarstöd finns under hela eller del av en forskares projekt vid infrastrukturen och om detta anpassas till olika kunskapsnivåer. Om olika moduler har olika användare ska informationen delas upp per modul. Beskriv om och i så fall hur behovet av användarstöd förväntas förändras över tid.

Redogörelsen ska omfatta högst 4 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Relation till andra infrastrukturer

Beskriv vilka relaterade nationella resurser som finns inom området (exempelvis nationella forskningsinfrastrukturer eller andra resurser som finns tillgängliga).

  • Hur ser samarbetet ut mellan dessa och verksamheten som beskrivs i denna ansökan?
  • Hur ser gränsdragningen ut mellan den verksamhet som beskrivs i ansökan och närliggande och/eller potentiellt överlappande resurser/infrastrukturer?

Beskriv vilka relaterade internationella infrastrukturer som finns tillgängliga för svenska forskare inom området.

  • Hur ser samarbetet ut mellan dessa och verksamheten som beskrivs i denna ansökan?
  • Vilka möjligheter finns för svenska forskare att använda de beskrivna internationella infrastrukturerna?

Beskriv även om noder/moduler som ingår i den sökta verksamheten också ingår i andra forskningsinfrastrukturer, och nämn särskilt om dessa har finansiering från Vetenskapsrådet.

Redogörelsen ska omfatta högst 2 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Tidsplan

Bifoga en tidsplan för infrastrukturens verksamhet under bidragsperioden inklusive förberedelser, konstruktion, installation, utveckling, drift och i förekommande fall utfasning/avveckling. Tidsplanen ska bifogas i form av ett Ganttschema. Schemat ska inkludera de milstolpar och leverabler (deliverables) för de olika modulerna som beskrivits i avsnittet ”Infrastrukturens mål”.

Pdf-bilagan ska omfatta högst 3 sidnumrerade A4-sidor.

Långsiktig plan

Beskriv översiktligt den långsiktiga planen för infrastrukturen och sätt denna i relation till infrastrukturens förväntade livslängd.

Redogörelsen ska omfatta högst 2 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Riskanalys

Lista först i en tabell exempel på de risker eller hinder som kan påverka infrastrukturens verksamhet och/eller vetenskapligt output av infrastrukturen.

Använd denna tabell som mall (på engelska) Word, 18.8 kB..

Beskriv därefter för varje risk som kan leda till fördyrningar en plan för hur verksamheten kan justeras för att hålla sig inom den budget som anges i den aktuella ansökan. Kan exempelvis delar plockas bort från verksamheten eller skalas ned för att hålla sig inom givna budgetramar? Vilka relaterade konsekvenser förväntas?

Tabellen tillsammans med beskrivningen av riskhanteringen ska bifogas som en pdf-bilaga och ska omfatta högst 3 sidnumrerade A4-sidor.

Säkerställande av forskningsstödjande verksamhet

Beskriv hur det säkerställs att sökta medel från Vetenskapsrådet endast används för forskningsstödjande verksamhet och inte används till exempelvis forskning, undervisning etc. Beskriv exempelvis i de fall ansökans budget täcker lönemedel hur det säkerställs att den angivna procentandelen av arbetstid går till infrastrukturens verksamhet.

Redogörelsen ska omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Budget

Använd den budgetmall som gäller för utlysningen 2025. Excel, 681 kB.

Observera att vi för samtliga underinriktningar efterfrågar en totalbudget för forskningsinfrastrukturen. Det innebär att alla intäkter ska anges i ansökan, till exempel sökt bidrag från Vetenskapsrådet, samfinansiering från medelsförvaltaren och eventuella konsortiemedlemmar inklusive användaravgifter samt, i förekommande fall, övriga medel till forskningsinfrastrukturen. Den totala kostnaden för investering i och drift av forskningsinfrastrukturen ska också anges i budgeten, inklusive indirekta kostnader. För infrastrukturprojekt redovisas bara budgeten för den svenska verksamheten. Enbart kostnader som ger upphov till en ekonomisk transaktion i forskningsinfrastrukturens redovisning ska tas med.

Alla kostnader i ansökans budget måste vara tydligt kopplade till de moduler som beskrivs under avsnittet Implementering, ledarskap och organisation.

Se även förklaringar och instruktioner i budgetmallen. Medelsförvaltaren ansvarar för att uppgifterna i den insända budgeten är korrekta.

Budget för infrastrukturen

Bifoga infrastrukturens budget i Excel-format. Ange kostnaderna i enheten kronor (kr), avrundat till jämna tusental, en miljon kronor skrivs alltså 1 000 000. Se även instruktionsfliken i budgetmallen och avsnittet Krav för att ansöka: kostnader och bidragsbelopp ovan.

Sökt belopp från Vetenskapsrådet

Ange sökt belopp från Vetenskapsrådet för respektive år (beloppen ska överensstämma med vad som anges i den budgetmall som ska bifogas ansökan). Ange belopp i enheten kronor (kr), avrundat till jämna tusental, en miljon kronor skrivs alltså 1 000 000. Observera att 2026 är förangivet som startår i formuläret i Prisma. Om ansökan rör ett bidrag som ska börja betalas ut 2027 anges 0 kr som sökt belopp år 2026.

Anpassning till budgetförändringar

Beskriv om och hur infrastrukturens aktiviteter kan anpassas till storleksförändringar av framtida intäkter jämfört med ansökans budget. Nämn också om det föreligger specifika finansiella risker som till exempel fördyrningar eller förseningar förknippade med verksamheten. Dessa bör också ingå i riskanalysen i avsnittet ”Implementering, ledning och organisation”. Referera till modul och specifik kostnad i budgetmallen.

Redogörelsen ska omfatta högst 2 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Mervärde av bidrag från Vetenskapsrådet

Beskriv det mervärde som ett finansiellt bidrag från Vetenskapsrådet skapar för infrastrukturens planerade verksamhet och sätt bidraget från Vetenskapsrådet i relation till annan finansiering för infrastrukturens verksamhet. Referera om relevant till modul och specifik kostnad i budgetmallen.

Redogörelsen ska omfatta högst 2 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Användaravgifter

Ange om infrastrukturen tar ut användaravgifter. Om så sker, beskriv hur dessa beräknas och vilka användare som omfattas av avgifter. Om så inte sker, beskriv varför. Kommersiella användare eller uppdragsforskning som nyttjar infrastrukturen ska täcka den faktiska kostnaden för användningen.

Redogörelsen ska omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Motivering av budget

Motivera och kommentera övriga delar av budgeten på valfritt sätt. Förklara specifika förhållanden som påverkar budgetens utformning eller enskilda budgetposter eller kostnadsslag. Exempelvis kan här beskrivas vilka funktioner som avlönas inom infrastrukturen och varför, vilken typ av lokaler som verksamheten kräver, vad som räknas in i övriga direkta kostnader och hur den vetenskapliga utrustningen kan kopplas till beskrivningen under ”Implementering, ledning och organisation”.

Redogörelsen ska omfatta högst 4 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Konsortium, Etiska överväganden och Samhällsnytta

Konsortium - medverkande organisationer

Beskriv varför infrastrukturens organisationsform (konsortium eller inte konsortium) är den mest ändamålsenliga för den verksamhet som planeras och vad eventuella organisationer som ingår ska bidra med samt hur de valts ut. Kommentera om andra organisationer med närliggande verksamhet inte ingår i infrastrukturen och motivera varför.

Redogörelsen ska omfatta högst 2 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Konsortium - stödbrev

Enligt de villkor som gäller för Vetenskapsrådets bidrag till forskningsinfrastruktur är medelsförvaltaren ansvarig gentemot Vetenskapsrådet för genomförande av verksamheten och användning av de beviljade medlen. Vetenskapsrådet vill dock säkerställa att alla medverkande organisationer står bakom ansökan, samt är medvetna om verksamhetens omfattning och de åtaganden det medför. Stödbrev från en behörig företrädare (rektor/myndighetschef, om inte formellt delegerat) för samtliga ingående organisationer ska därför bifogas ansökan.

För nationell infrastruktur ska konsortiet bidra med samfinansiering på minst samma nivå som söks från Vetenskapsrådet, för internationella infrastrukturer ska finansiella eller andra substantiella åtaganden uppfyllas. Genom stödbrevet ger medverkande parter sitt stöd till ansökan och bekräftar att de är införstådda med krav på samfinansiering (nationell infrastruktur) och andra krav på finansiella eller andra substantiella åtaganden (internationell infrastruktur).

Mall för stödbrevet finns här. Word, 29.6 kB.

Formuleringarna ska inte ändras. Om flera organisationer ingår ska samtliga stödbrev sammanfogas i en pdf-fil. Notera att stödbrev från andra än de medverkande konsortiemedlemmarna inte ska skickas in. Medelsförvaltaren ska inte skriva under ett stödbrev utan bekräftar sitt ansvar i och med signering av ansökan i Prisma.

Etiska överväganden

Reflektera över vilka etiska frågor som kan vara aktuella för infrastrukturens verksamhet och beskriv dessa. Notera att även frågeställningar kring hållbarhet, eventuella långsiktigt negativa effekter för naturen/miljön eller för samhället i övrigt kan vara aktuella. Redovisa även planeringen för att hantera etiska dilemman som kan dyka upp. Om inga etiska frågor är aktuella ska detta motiveras.

Redogörelsen ska omfatta högst 3 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka tre fjärdedelar av en sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Samhällsnytta

Beskriv infrastrukturens bidrag till samhället och dess nytta utöver akademisk forskning, exempelvis uppfyllnad av FN:s globala mål för hållbar utveckling, bidrag till det svenska innovationssystemet och ekonomiska effekter.

Beskriv i förekommande fall:

  • Långsiktiga fördelar: I vilken utsträckning kommer infrastrukturen att gynna samhället på lång sikt?
  • Icke-akademisk användning: Finns det möjligheter för samhällelig eller kommersiell användning av infrastrukturen?
  • Tillämpliga lösningar: Finns det tekniska eller andra lösningar som kan överföras till samhället eller industrin?
  • Direkt avkastning på investeringar: Finns det möjligheter för svenska företag och innovation inom design, konstruktion eller tillhandahållande av tjänster relaterade till infrastrukturen?

Redogörelsen ska omfatta högst 4 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Datahantering och e-infrastruktur

Generering och hantering av data

Redogör för vilka typer av data som infrastrukturen kommer att generera och hantera samt hur dessa data hanteras och flödar. Inkludera en grafisk översikt om det underlättar beskrivningen. Förklara hur infrastrukturens lösningar för datahantering och dess datapolicy uppfyller forskningsområdets behov och riktlinjer och om relevant även hur verksamheten arbetar med öppen tillgång till forskningsdata och FAIR-principerna (Findable Accessible Interoperable Reusable). Ange specifikt om, och i sådana fall hur, infrastrukturen hanterar persondata och andra känsliga/skyddsvärda data.

Pdf-bilagan ska omfatta högst 2 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd.

Tekniska lösningar

Redogör för verksamhetens behov av tekniska lösningar för e-infrastruktur (både hårdvara och mjukvara) och vad som gör att den valda e-infrastrukturen är lämplig för de data som kommer att hanteras. Beskriv även vilken stödjande e-infrastruktur som ska användas. Med stödjande e-infrastruktur avses till exempel tillgång till nätverksanslutning och datorresurser för storskalig beräkning och lagring. I de fall där endast normal kontorsutrustning eller existerande datanät krävs för verksamheten anges detta, men det ska inte beskrivas i detalj.

Om planen är att utveckla nya e-infrastrukturlösningar istället för att använda redan existerande resurser måste detta särskilt motiveras.

Redogörelsen ska omfatta högst 2 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Användarstöd och användarverktyg för e-infrastruktur

Redogör för infrastrukturens lösningar och resurser för avancerat användarstöd och användarverktyg inom e-infrastruktur och datahantering, såsom utbildning, specifik programvara, databaser och liknande.

Beskriv kommande behov av och utmaningar inom e-infrastruktur för forskningsinfrastrukturen, och hur infrastrukturen planerar att hantera dessa, samt hur nya eller förändrade behov fångas upp.

Redogörelsen ska omfatta högst 2 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Pågående verksamhet

Frågorna under denna flik ska endast besvaras för de ansökningar som helt eller delvis utgör en fortsättning av en verksamhet med pågående bidrag för forskningsinfrastruktur av nationellt intresse från Vetenskapsrådet.

Efterlevnad av tidsplan för innevarande bidragsperiod

Redogör för hur väl de mål som satts upp hittills uppfyllts och hur väl tidsplanen för de olika aktiviteterna följts. Utgå från den tidsplan som bifogats föregående beviljad ansökan (det vill säga för det pågående bidraget). Redogör för eventuella avvikelser från tidsplanen. Redogör även för om, och i så fall hur, infrastrukturen har tagit in användarnas behov av nya eller förändrade tjänster och om/hur de har påverkat utvecklingen av infrastrukturen.

Redogörelsen ska omfatta högst 3 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka tre fjärdedelar av en sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Uppfyllnad av resterande mål för innevarande bidragsperiod

Beskriv hur arbetet mot måluppfyllnad av resterande mål, milstolpar och leverabler för infrastrukturen under pågående bidragsperiod fortlöper.

Redogörelsen ska omfatta högst 3 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka tre fjärdedelar av en sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Nyckeltal för innevarande bidragsperiod

Bifoga de till Vetenskapsrådet redovisade nyckeltalen från samtliga av de årliga redovisningarna under innevarande bidragsperiod sammanfogade i en pdf-fil. Notera att enbart nyckeltalstabeller ska skickas in och inte eventuella publikationslistor. I de fall infrastrukturen inte rapporterar nyckeltal eller infrastrukturen ännu inte återrapporterat för sitt första verksamhetsår kan denna fråga hoppas över.

Pdf-bilagan ska omfatta högst 15 sidnumrerade A4-sidor.

Utveckling av användarbas

Med utgångspunkt i nyckeltalen, redogör för hur användarbasen har utvecklats under bidragsperioden med avseende på antal och hemvist. I de fall infrastrukturen inte rapporterar nyckeltal beskrivs utvecklingen kvalitativt. Relatera utvecklingen av användare till möjlig användarbas inom området, samt i förekommande fall den utveckling som förutspåtts i tidigare ansökan.

Redogörelsen ska omfatta högst 2 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Möjliggjord forskning under innevarande bidragsperiod

Ge upp till tio exempel i punktform som visar hur infrastrukturen under innevarande bidragsperiod bidragit till att stödja forskning av högsta möjliga kvalitet. Detta kan vara exempelvis publikationer av forskare som använt infrastrukturen eller andra typer av resultat eller aktiviteter.

Redogörelsen ska omfatta högst 4 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.

Medelsförvaltare

Under denna flik anges hemvist för infrastrukturen.

Medverkande

Här kan den som bjudits in som projektledare för ansökan bjuda in medverkande administratörer. Observera att medverkande forskare inte kan bjudas in till denna ansökan.

Så bedöms din ansökan

Vetenskapsrådet stöder forskningsinfrastruktur som är av nationellt intresse. Infrastrukturen ska både vara vetenskapligt motiverad, öppet tillgänglig för forskning av högsta vetenskapliga kvalitet och ha en långsiktig finansiering och organisation som är förankrad hos svenska lärosäten. Dessa olika aspekter bedöms i beredningen av ansökningar om bidrag till infrastruktur 2025.

Bedömningsprocess

Rådet för forskningens infrastrukturer (RFI) fördelar medel till uppbyggnad och drift av forskningsinfrastruktur.

Alla ansökningar granskas dels av en internationell beredningsgrupp och dels av RFI:s rådgivande grupper (RÅG). Den internationella beredningsgruppen består av experter som har ett brett perspektiv på forskningsinfrastruktur och kan sätta de svenska ansökningarna i ett större internationellt perspektiv. RFI:s rådgivande grupper (RÅG A, B och C) granskar ansökningar inom respektive rådgivande grupps område. I samband med en formell budgetgranskning har Vetenskapsrådet möjlighet att be sökanden om förtydliganden runt specifika budgetposter.

Även Vetenskapsrådets ämnesråd och kommittéer deltar i beredningen genom att utforma inspel rörande de ansökningar som berör ämnesrådets eller kommitténs forskningsområden.

RÅG gör sedan en sammanfattande bedömning och prioritering baserad på utlåtanden från ämnesråden och kommittéerna, den internationella panelen och på sina egna vetenskapliga och organisatoriska överväganden, samt olika nationella strategiska aspekter.

Rådgivande grupper RFI

RFI fattar sedan ett beslut baserat på underlagen från ovan beskrivna beredning om att inleda dialoger med de infrastrukturer som de avser stödja. Namnen på dessa infrastrukturer publiceras senast under oktober månad. Därefter för Vetenskapsrådet en dialog med respektive medelsförvaltare för de infrastrukturer som avses stödjas om bland annat modulernas innehåll och uppföljning av infrastrukturens verksamhet. Baserat på dialogerna fattar Vetenskapsrådet sedan ett slutligt beslut med fastställd finansieringsnivå och villkor. Alla som har sökt bidrag får tillgång till RÅGs slutliga yttrande samt yttrandet från den internationella beredningsgruppen.

Ramarna för utlysningen måste vara uppfyllda för att organisationen ska kunna ansöka om bidraget. Vi utför kontroller som gör att obehöriga ansökningar avvisas från fortsatt hantering. Om ansökan inte är utformad enligt instruktionerna kommer det att vägas in i bedömningen av ansökan.

Bedömningskriterier och vägledande frågor

Bedömningen av ansökningar om ”Bidrag till infrastruktur av nationellt intresse” görs med hjälp av tio kriterier. Syftet med flera komponenter är att uppnå en allsidig bedömning. De två kriterier som är märkta med en asterisk används inte av den internationella beredningsgruppen. Kriterierna bedöms på en sjugradig betygsskala, med undantag för kriterierna budget, konsortium, etiska överväganden och samhällsrelevans som alla fyra bedöms enbart med text. För varje kriterium finns vägledande frågor som stöd till ledamöternas bedömning av din ansökan. Dessa kan även fungera som vägledning för dig när du skriver din ansökan.

National interest (1-7)*

Assess the national interest of the described research infrastructure. The following aspects should specifically be addressed in order to motivate the grade:

  • Does the proposed research infrastructure answer to the need stated in the call?
  • Is there a sufficiently broad, excellent, and sustainable scientific user base or potential user base among researchers active in Sweden?
  • To what extent does the infrastructure offer unique and vital resources to researchers active in Sweden?
  • How dependent is the research field, and research groups in Sweden, on this particular infrastructure?
  • Is the infrastructure accessible for researchers, the business sector, the public sector, and other relevant actors to an appropriate level for this type of infrastructure? Is the method for prioritisation of access transparent and primarily based on scientific excellence?
  • How evident is the national added value to be generated by the described infrastructure?
  • Is the infrastructure, or parts of the infrastructure, described in the application relevant to be prioritised by the Swedish Research Council, or should it be handled by another organisation or in a different way?

Scientific impact (1-7)

Assess the scientific impact of the described research infrastructure. The following aspects should specifically be addressed in order to motivate the grade:

  • Are the scientific questions that can be addressed by the infrastructure sufficiently high-impact, and are they clearly described?
  • In what way and to what extent does the research infrastructure provide state-of-the-art capabilities and/or enable excellent research?
  • Does the described research infrastructure have appropriate methodology or methodologies for assessing the current and future needs of researchers in the relevant field(s)?
  • Where applicable, to what extent can the Swedish research community contribute with any specific competence that is needed to develop the infrastructure or the research area?

Implementation, leadership and organisation (1-7)

Assess the implementation and organisation of the infrastructure. For international infrastructures, the proposed organisation of the Swedish national coordination and Sweden’s role within the international organisation should also be assessed. The following aspects should be addressed:

  • How well will the described organisational structure support the infrastructure’s mission and objectives during the phase(s) covered by the application? Consider for example how the different parts or modules interplay or complement each other, how the responsibilities of the parts and modules are defined, and the relevance of each part or module.
  • To what extent does the described infrastructure possess the necessary resources in terms of management, strategic leadership, performance monitoring and financial administration?
  • Will the described infrastructure provide adequate user guidance and user support structure from start to finish of a project?
  • How clearly is the demarcation between the operation described in this application and similar or potentially overlapping infrastructures described or defined? Are the means of collaboration with other infrastructures well described and adequate?
  • Is the time plan covering the proposed grant period realistic and feasible? Please consider the subsidiary goals and deliverables, and if the proposal describes this in sufficient detail.
  • Does the proposal describe a long-term plan over the lifetime of the infrastructure? Does this seem realistic and feasible?
  • Are the potential operational risks properly assessed? Are the potential risks that could impact the science output properly assessed?
  • Is it clear from the application that the funds requested from the Swedish Research Council only will cover activities that support research (i.e. not the research itself, teaching and education, etc.)?

Budget (text only)

Assess whether the total budget for the described infrastructure and the budget for each part or module is adequate, realistic, and cost effective.

  • How clearly motivated are the costs in the budget? Is the budget realistic and cost-effective with regards to the activities described in the application?
  • To what extent are the activities of the infrastructure scalable with changes in budget? Does the infrastructure describe a feasible plan to handle budget reductions?
  • Are potential financial risks, such as increases in costs, adequately described?
  • To what extent is the planned use and added value of the funding requested from the Swedish Research Council in this application evident?

(Please note that also text-only criteria will influence the overall assessment summarised in Overall grade and final comment.)

Consortium (text only)*

Assess whether organising the infrastructure as a consortium is appropriate for the fulfilment of the needs stated in the call.

  • Is the suggested form (consortium or not) appropriate for fulfilling the needs?
  • In case of consortium: are all organisations relevant for the infrastructure included as part of the consortium? Are there less relevant partners involved that could be excluded?

(Please note that also text-only criteria will influence the overall assessment summarised in Overall grade and final comment.)

Ethical considerations (text only)

Describe how ethical considerations have been dealt with in the application and whether this is adequate for the research field.

Socio-economic impact (text only)

Assess the infrastructure’s contribution to society in relation to what could be expected of an infrastructure within this specific field. Assess its ability to provide benefits that are utilised outside academic research, including the UN global sustainable development goals as well as the Swedish innovation ecosystem and economic impact. When assessing the socio-economic impact of the infrastructure, one or several of the following aspects should be addressed:

  • Long-term benefits: To what extent will the output from the infrastructure benefit society? Note that fundamental research can be considered a prerequisite for future research and societal development.
  • Non-academic usage: Are there possibilities of societal or commercial usage of the infrastructure?
  • Applicable solutions: Are there technical or other solutions that are transferrable to society or industry?
  • Direct return of investments: Are there opportunities for Swedish enterprise and innovation in the design, construction or provision of services towards the infrastructure?

(Please note that also text-only criteria will influence the overall assessment summarised in Overall grade and final comment.)

Data management and supporting e-infrastructure (1-7)

Assess whether the data management and policy are adequate for the objectives of the infrastructure and in line with international standards. Assess also if the hardware and software needs (current and future) are properly addressed. The following aspects should be addressed:

  • Is the described data policy and solutions for data management appropriate for infrastructure’s activities, including work with open access and FAIR data? Where relevant, please consider data analysis, active data storage, handling of personal and other sensitive data etc.
  • Are the described hardware and software solutions appropriate for the planned infrastructure activities? Does it consider future needs? Where relevant, please consider whether adequate computing resources are available.
  • Where relevant, does the infrastructure adequately describe the need for developing new e-infrastructure functions? Are there existing e-infrastructure functions which could be used, partly or completely, instead of new functions suggested by the application?
  • Is there sufficient support for users in terms of software, user-specific tool development, and database solutions at the infrastructure or collaborating partners?

Previous performance (1-7)

Only applicable to already existing infrastructures with an ongoing grant from the Swedish Research Council.

Assess whether and to what extent the infrastructure has developed sufficiently and provided adequate and competitive services facilitating excellent research during the current grant period. The following aspects should specifically be addressed in order to motivate the grade:

  • Has the implementation and development of the infrastructure progressed according to plan? Where applicable, are deviations from the plan well described and motivated?
  • Is it plausible that the infrastructure will reach its goals and deliverables by the end of the current granting period?
  • Does the application and the reported key performance indicators describe a sufficiently developing user base regarding number and affiliation of users?
  • Has the envisaged user base approached, applied to use or used the infrastructure to the expected extent?
  • Is it evident from the past performance described in the application that the services provided have facilitated excellent research at a level adequate for the infrastructure’s development phase?

Overall grade and final comment (1-7)

Make an overall assessment of the application based on all the criteria above. The overall grade should be clearly motivated by describing the following:

  • What are the most important strengths and weaknesses of the application?
  • What parts or functions of the described infrastructure should be prioritised in case of budget reductions?
  • Are there any parts or functions that are less relevant, are unlikely to be widely used or for which other solutions exist?
  • Are there any other significant benefits, obstacles or risks for the infrastructure that are not already mentioned that need to be addressed?