Evenemang
Här hittar du evenemang och samarbeten inriktade på forskningskommunikation.
Forum för Forskningskommunikation (FFF) är en årlig konferens som vänder sig till forskningskommunikatörer, forskare, journalister och andra som är aktiva inom, eller intresserade av, forskningskommunikation. Målet är att ge deltagarna nya idéer och verktyg för att kommunicera om forskning och samverka med det omgivande samhället.
Vetenskapsrådet är en av arrangörerna.
Besök webbplatsen Forum för forskningskommunikation Länk till annan webbplats.
FFF pop-up är en serie digitala träffar för dig som arbetar med att berätta om forskning. Namnet anspelar på den årliga konferensen Forum för forskningskommunikation. FFF pop-up är ett tillfälle att mötas vid sidan av konferensen och diskutera aktuella frågor inom området.
Har du en bra idé inom området forskningskommunikation som du vill dela med dig av eller ett tema för en pop-up? Anmäl ditt intresse och arrangera en egen FFF pop-up i samarbete med Vetenskapsrådet.
Offentliga samtal är en seminarieserie som lyfter fram forskningsresultat i ett vidare sammanhang och uppmuntrar till samtal mellan forskare och andra som berörs av resultaten.
Två forskare presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne och möter sedan praktiker i ett samtal inför publik. Exempel på praktiker är politiker, representanter från organisationer eller från medier som på något vis berörs av eller är engagerade i ämnet och därför kan tillföra andra perspektiv.
Vetenskapsrådet arrangerar Offentliga samtal tillsammans med Institutet för framtidssdstudier. Det första seminariet hölls 2016.
Hur kan du som forskare tänka kring målgruppen? Hur kan du göra för att prioritera bland allt som du vill framföra? Och hur kan en grundstruktur för din presentation se ut?
Forskar Grand Prix är en tävling i att presentera forskning på ett så kortfattat, fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. På webbplatsen Forskar Grand Prix finns även filmer med tips i presentationsteknik.
Tips i presentationsteknik på webbplatsen Forskar Grand Prix Länk till annan webbplats.


ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter över hela Sverige, den sista fredagen och lördagen i september. Besökare och forskare möts genom experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, tävlingar, samtal, utställningar med mera.
Målgruppen är allmänheten med en särskild inriktning mot barn och unga. Lokala aktiviteter arrangeras av lokala och regionala aktörer, till exempel lärosäten, science centers, kommuner, regionförbund, science parks, museum, arkiv och forskningscenter. ForskarFredag samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet. Vetenskapsrådet är samarbetspartner.
Vetenskapsfestivalen i Göteborg är ett återkommande populärvetenskapligt evenemang. Med hundratals aktiviteter, 70 000 besök och mer än 1 000 timmars vetenskap spelar Vetenskapsfestivalen en viktig roll för att nå ut och väcka intresse för forskning och vetenskap.
Festivalen kommunicerar vetenskap på ett lättillgängligt och kreativt sätt och skapar mötesplatser för skola, allmänhet, forskarsamhället och näringslivet. Vetenskapsrådet är en av huvudmännen för arrangemanget.
Besök webbplatsen Vetenskapsfestivalen Länk till annan webbplats..
AESIS – Network for advancing & Evaluating the societal impact of science
AESIS är ett internationellt nätverk för alla som arbetar med att stimulera och demonstrera betydelsen av vetenskap för ekonomi, kultur och välfärd. Nätverket anordnar olika konferenser för att dela best practices för effektiva instrument.
Besök webbplatsen AESIS Länk till annan webbplats.
ECSITE – The European science engagement conference
Konferensen är vartannat år en mötesplats för praktiker inom science engagement i Europa. Nätverkets vision är att främja kreativitet och kritiskt tänkande i europeiska samhällen. Det består av 350 medlemsorganisationer och vill inspirera vetenskapscentra, museer och andra som arbetar med att engagera människor i vetenskap.
Besök webbplatsen ECSITE Länk till annan webbplats.
ESOF – EuroScience Open Forum
Konferensen är inriktad mot forskning och innovation i Europa och anordnas vartannat år sedan 2004 av EuroScience som är en ideell gräsrotsorganisation av forskare. Den har olika konferensspår för forskare, företag/praktiker och studenter samt en vetenskapsfestival.
Besök webbplatsen för ESOF Länk till annan webbplats.
EUSEA – European Science Engagement Association
Årlig konferens som arrangeras av alternerande värdländer. Sedan det startade 2001 har EUSEA utvecklats från att vara en mötesplats för organisatörer av vetenskapsfestivaler till att bli ett internationellt nätverk för alla som arbetar med public engagement och dialogen mellan vetenskap och samhälle. Konferensen erbjuder föredrag, interaktiva sessioner och co-creative workshops.
Besök webbplatsen EUSEA Länk till annan webbplats.
Fallings Walls Engage
Stiftelsen Falling Walls har ett globalt nätverk av noder med forskningskommunikatörer och kunskapsspridare. Vetenskap & Allmänhet koordinerar den första nordeuropeiska noden – Hub Sweden, som inkluderar Norden och Baltikum. Hub Sweden arrangerar nätverksträffar och konferenser om forskningskommunikation, dialog och samverkan. Syftet med Fallings Walls Engage är att knyta samman praktiker från hela världen och erbjuda en plattform för dialog om hur man minskar klyftan mellan vetenskap och samhälle.
Besök webbplatsen för Fallings Walls Engage Hub Sweden Länk till annan webbplats.
Living knowledge – The international science shop network
Konferens som arrangeras vartannat år av alternerande värdländer. Nätverket vill främja public engagement och deltagande i alla nivåer av forsknings- och innovationsprocessen. Konferensen prioriterar interaktion framför envägspresentationer. Den ger plats för diskussioner, workshops och utmaningssessioner.
Besök webbplatsen Living knowledge Länk till annan webbplats.
PCST – Public Communication of Science and Technology
Konferens som anordnas vartannat år sedan 1989 i olika värdländer. Den riktar sig till praktiker, utbildare och forskare inom forskningskommunikation. Erbjuder olika spår, både akademiska och branschinriktade, inklusive workshops och demonstrationer.
Besök webbplatsen PCST Länk till annan webbplats.
ECSA – European Citizen Science Association
Europeisk förening som håller konferens om medborgarforskning vartannat år och bjuder in forskare inom alla discipliner liksom beslutsfattare och samhällsintressenter. Nätverket driver olika projekt och har tagit fram ett antal policyer och vägledningar för medlemmarna.
Webbplatser
Här hittar du webbplatser för dig som har frågor om forskning och vill ta del av forskningsresultat.
Expertsvar är en webbplats för journalister som vill nå svenska forskare och experter för kommentarer och förklaringar eller helt nya vinklar inom ett ämne. Genom Expertsvars nätverk av forskningskommunikatörer på svenska lärosäten får du som journalist tips på lämplig forskare och hur denne kan nås.
Expertsvar har även en presstjänst som publicerar ca 1 500 pressmeddelanden per år med forskningsnyheter från lärosäten och forskningsinstitut. Dessa läggs även ut på twitter.
Bakom Expertsvar står alla universitet och de flesta högskolor, forskningsinstitut, Vetenskapsrådet och andra stora forskningsfinansiärer.
Webbplatsen Forskning.se publicerar aktuella nyheter om forskningsresultat, innovationer och satsningar direkt från landets lärosäten och forskningsinstitut. Redaktionen tar också fram egna artiklar inom olika ämnesområden. Uppdraget är att se till att resultaten från svensk forskning når ut brett i samhället.
Bakom Forskning.se står Vetenskapsrådet, ett antal myndigheter och stiftelser som finansierar forskning, samt en majoritet av landets lärosäten. Redaktionen är placerad på Vetenskapsrådet, som är förvaltande organ.


Curie är en webbplats om forskning som bevakar aktuella forskningsfrågor och ger läsaren chansen att debattera forskningens villkor. Curie speglar även forskarvärlden med hjälp av krönikörer och bloggare.
Curie ges ut av Vetenskapsrådet. De ståndpunkter som uttrycks i tidningen är inte myndighetens officiella linje. Tidningens redaktion har stöd av ett redaktionsråd med representanter för lärosäten och forskningsfinansiärer.


Den populärvetenskapliga tidskriften Forskning & Framsteg rapporterar om de senaste forskningsrönen inom en lång rad områden. Den finns som papperstidning och i digital utgåva.
Tidskriften ägs och ges ut av en stiftelse utan vinstsyfte. Stiftelsen stöds ekonomiskt av ett stort antal forskningsfinansierande organisationer, en av dem är Vetenskapsrådet.


Djurförsök.info är en webbplats med fakta om djurförsök i forskningen. Webbplatsen drivs av Vetenskapsrådet i samarbete med åtta lärosäten.
Besök webbplatsen Djurförsök.info Länk till annan webbplats.


På webbplatsen kommunicera forskning kan du inspireras och få förslag på olika aktiviteter som du kan göra för att kommunicera din forskning. Du bockar i vilken typ av aktivitet du har tänkt dig, målgrupp med mera och får fram förslag.
Verktygslådan för forskningskommunikation innehåller exempel på aktiviteter från Forskarfredag och är framtagen i samarbete med Vetenskap & Allmänhet.
Läs mer på webbplatsen Kommunicera forskning Länk till annan webbplats..


Vetenskap & Allmänhet är en ideell förening med målet att främja öppenhet och dialog mellan forskare och det omgivande samhället. Föreningen genomför studier och undersökningar, anordnar möten och aktiviteter, och utvecklar och testar nya format för dialog.
Föreningen samlar och sprider även egna och andras kunskaper och erfarenheter av samverkan och kommunikation mellan allmänhet och forskare. Vetenskapsrådet är en av Vetenskap & Allmänhets medlemmar.
Besök webbplatsen Vetenskap & Allmänhet. Länk till annan webbplats.
Med tidningen Extrakt vill Formas skapa en bro mellan forskning och samhälle, så att ny kunskap når ut och används.
Extrakt är en webbtidning som vänder sig till dig som vill vara uppdaterad på forskningsfronten. Tidningen kan läsas och förstås av alla med intresse för forskning inom Formas verksamhetsområden – miljö, areella näringar och samhällsbyggande.
Webbplatsen är en knutpunkt för svensk medborgarforskning. Här kan alla som vill lära sig mer om medborgarforskning (citizen science) söka bland projekt att delta i och bidra med egna kunskaper och erfarenheter. På webbplatsen finns bland annat en checklista för den som planerar ett projekt.
Läs mer på webbplatsen Medborgarforskning.se . Länk till annan webbplats.
Forskning i korthet är en serie från Forte som kort beskriver kunskapsläget inom ett utvalt samhällsrelevant område. Varje publikation tas fram av en grupp forskare och samhällsföreträdare och granskas av minst en utomstående forskare. Forte ger även ut kunskapsöversikter.
Publicerad
Uppdaterad