Arrangera en FFF pop-up

Har du en bra idé inom området forskningskommunikation som du vill dela med dig av eller ett tema för en pop-up? Anmäl ditt intresse och arrangera en egen FFF pop-up i samarbete med Vetenskapsrådet.

FFF pop-up är en serie digitala träffar för kommunikatörer, forskare och andra som arbetar med att berätta om forskning. Namnet anspelar på den årliga konferensen Forum för forskningskommunikation (FFF). Konceptet är framtaget för att ge ett tillfälle att mötas och diskutera aktuella frågor vid sidan av konferensen.

Nu finns det möjlighet att ta över stafettpinnen och arrangera en egen FFF pop-up, i samarbete med Vetenskapsrådet. Nå ut till över 900 intresserade forskningskommunikatörer, forskare, vetenskapsjournalister, studerande och andra kunskapsspridare!

Intresseanmälan

Skicka följande uppgifter till fokom@vr.se:

 • Titel på seminariet
 • Kort beskrivning av innehållet
 • Syfte och mål
 • Medverkande gäster
 • Önskat datum för seminariet
 • Kontaktperson (inklusive mejladress och telefonnummer)

Vad händer sen?

Vi återkommer till dig. När en programidé är godkänd får du tillgång till grafiskt material med mera. Läs mer under Det här hjälper vi till med

Mer om formatet

FFF pop-up är ett 45 minuter långt modererat och digitalt livesamtal med gäster som äger rum kl. 15.00-15.45, oftast på fredagar.

Se tidigare FFF pop-up på Vetenskapsrådets Youtube-kanal Länk till annan webbplats.

Vilka teman?

Träffarna ägnas åt de utmaningar och möjligheter som forskningskommunikatörer och kunskapsspridare möter i sitt arbete. De utgår från det nationella behovet av god forskningskommunikation, gemensam utveckling och samordning av insatser på området. Det kan handla om att informera, skapa dialog eller samskapa kunskap, liksom om nya policyinitiativ, metoder, teorier och samarbetsformer.

Målgrupper

Träffarna riktar sig i första hand till nätverket kring den årliga konferensen Forum för forskningskommunikation, där den största gruppen är yrkesverksamma kommunikatörer vid lärosäten, institut, myndigheter, forskningsfinansiärer, ”brobyggare", museer, science centers och ideella organisationer.

I nätverket finns forskare inom olika ämnesområden, samverkansspecialister, koordinatorer, vetenskapsjournalister, konsulter, frilansare, studenter, pedagoger och andra.

Vem kan arrangera en pop-up?

En FFF pop-up kan arrangeras av offentliga organisationer som på ett eller annat sätt arbetar med forskningskommunikation och ingår i nätverket kring FFF.

Det här hjälper vi till med

 • Mallad grafik för marknadsföring av seminariet.
 • En vinjettslinga i ljud och bild. Varje pop-up inleds och avslutas med en färdig vinjettslinga som kännetecknar seminarieserien.
 • Spridning av seminariet. Vi delar era poster i sociala medier och sprider kännedom om evenemanget i Vetenskapsrådets och FFF:s kanaler.

Bra att veta

 • FFF pop-up är ett öppet seminarium som kan sändas i valfritt sändningsformat, till exempel via Zoom eller Facebook.
 • Seminariet sänds med fördel från en studio för bästa ljud- och ljuskvalitet.
 • Medverkande gäster ska informeras om att seminariet spelas in och kan ses i efterhand på webben, på Vetenskapsrådets Youtube-kanal och på Vetenskapsfestivalen.se.
 • Inga arvoden utgår.
 • I marknadsföringen av seminariet ska det framgå att Vetenskapsrådet är samarbetspartner.

Vi delar med oss av fler tips vid en intresseanmälan!

Publicerad

Uppdaterad

Mer inom samma ämne

 1. Offentliga samtal: Kulturens chefer – kaxigt fria eller med mössa i hand?

  I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlade om kultursektorn efter pandemin. Vilka åtgärder måst...

 2. Final i Forskar Grand Prix

  I riksfinalen gör forskare från hela Sverige upp om titeln ”Sveriges bästa forskningspresentatör”. Var med och avgör vinnaren! Följ finalen på plats på Nalen eller via webben.

 3. Offentliga samtal: Avdemokratisering? Hur demokratier urholkas och vad vi kan göra åt det

  I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlade om hoten mot demokratin. Hur går det till när länder...