Nationellt forskningsprogram om antibiotikaresistens

Det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens syftar till att bevara möjligheten till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människor och djur. För att samordna forskningsinsatser finns en strategisk forskningsagenda.

Aktörer som medverkar i programmet

I programkommittén ingår representanter från Formas, Forte, Vinnova, Läkemedelsverket, Havs- och Vattenmyndigheten, Sida, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Research Institutes of Sweden (RISE).

Referensgrupper med forskare, patienter och representanter från vård, lantbruk, industri, och andra myndigheter kommer knytas till programmet.

Mål med forskningsprogrammet

Syftet är att främja forskning som bidrar till det övergripande målet i Sveriges strategi för arbetet mot antibiotikaresistens: att bevara möjligheten till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människor och djur.

Ladda ner Sveriges strategi för arbetet mot antibiotikaresistens Länk till annan webbplats.

Antibiotikaresistens är en global ödesfråga där antibiotikaanvändning står i centrum. Människor och djur, rör sig dagligen över landgränser, liksom livsmedel och andra varor. Därmed kan de sprida resistenta bakterier. Allt fler bakterier utvecklar resistens mot befintliga antibiotika samtidigt som utvecklingen av ny antibiotika har bromsat upp.

Forskningsprogrammet har ett brett, tvärvetenskapligt och tvärsektoriellt perspektiv. All forskning som berör antibiotikaresistens – både grundforskning och mer verksamhetsnära forskning – kan få stöd. Exempel är forskning om ny antibiotika, om diagnostiska metoder eller om hur smittspridning och vårdrelaterade infektioner minskas.

Strategisk forskningsagenda

För att skapa synergier och optimera effekten av befintliga forskningsmedel, och undvika oönskade överlappningar mellan forskningsfinansiärer, har programkommittéen tagit fram en strategisk forskningsagenda.

Agendan syftar till att vägleda, stödja och samordna forskningsinsatser inom en rad områden som folkhälsa, medicin, miljö och vatten, djurhälsa, internationellt samarbete och innovationer.

Strategisk forskningsagenda för forskningsprogrammet

 

Halvtidsutvärdering av forskningsprogrammet

Under perioden november 2021 och september 2022 genomförde Faugert &
Co en halvtidsutvärdering av det nationella forskingsprogrammet om antibiotikaresistens på uppdrag av Vetenskapsrådet. Syftet med utvärderingen var att bedöma programmets potential att uppnå förväntade resultat och effekter, så som det anges i forskningsagendan. Ett annat syfte med utvärderingen var att bedöma hur väl programmets utformning och insatser svarar mot uppdraget, programmets mål samt vilket mervärde programmet tillför forsknings- och innovationssystemet.

Läs utvärderingen av det nationella forskningsprogrammet om anibiotikaresistens

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

RELATERAT INNEHÅLL

Kontakt

Nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens

antibiotikaresistens@vr.se

Mer inom samma ämne

  1. Stöd till svensk forskning om antibiotikaresistens

    Forskning är en viktig komponent i samhällets insatser för att förebygga och hantera antibiotikaresistens. Nästa år genomför Vetenskapsrådet för första gången en utlysning av projektbidrag inom området som kan sökas av forskare från olika discipliner...

  2. Antibiotikaforum 2023

    Antibiotikaforum är en möjlighet för intresserade från olika sektorer att mötas och utbyta kunskap och erfarenheter inom antibiotikaresistens. Bakom forumet står den nationella samverkansfunktionen för arbetet mot antibiotikaresistens där Vetenskapsr...

  3. Antibiotikaresistens uppmärksammas i världen

    Den 18–24 november är det den globala antibiotikaveckan (World Antimicrobial Awareneness Week). Syftet med veckan är att synliggöra den världsomfattande utmaningen med antibiotikaresistens och antimikrobiell resistens.