Forskning om antibiotika och antibiotikaresistens

Hur kan vi skapa möjligheter till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människor och djur? Det nationella programmet om antibiotikaresistens stödjer och samordnar forskningsinsatser inom folkhälsa, medicin, miljö och vatten, djurhälsa, internationellt samarbete och innovationer.

Publikation
26 november 2019
Strategisk forskningsagenda – nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens
Den strategiska forskningsagendan är en nationell kraftsamling för att skapa möjligheter till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människor och djur. Den är framtagen i brett samarbete mellan elva statliga aktörer, vilket ger en god grund för framtida forskning. Agendan syftar till att vägleda, stödja och samordna forskningsinsatser inom en rad områden, till exempel folkhälsa, medicin, miljö och vatten, djurhälsa, internationellt samarbete och innovationer.
Nyhet
18 november 2021
"Forskning är nyckeln i arbetet mot antibiotikaresistens"
För att säkra världens tillgång till effektiva läkemedel behövs stora resurser för forskning och innovation, breda globala samarbeten och tydligt ledarskap. Sverige har en ledande roll i det internationella arbetet mot antibiotikaresistens och Vetenskapsrådets uppdrag inom området är omfattande.
Publikation
7 november 2022
Halvtidsutvärdering av Nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens
Regeringen har gett Formas, Forte och Vetenskapsrådet i uppdrag att leda ett antal nationella forskningsprogram som tar sikte på olika samhällsutmaningar. De första programmen startade 2017. Fram till 2022 har uppdraget stegvis utökats till totalt 13 program, alla med olika inriktningar. De nationella forskningsprogrammen är breda, tioåriga satsningar. Nu har en halvtidsutvärdering genomförts av de sju forskningsprogram som startade 2017. Den här rapporten berör forskningsprogrammet om antibiotikaresistens. Utvärderingarna är genomförda av Faugert & Co Utvärdering AB. Läs en övergripande utvärdering av samtliga sju forskningsprogram på Formas webbplats
Nyhet
10 november 2022
Antibiotikaresistens uppmärksammas i världen
Den 18–24 november är det den globala antibiotikaveckan (World Antimicrobial Awareneness Week). Syftet med veckan är att synliggöra den världsomfattande utmaningen med antibiotikaresistens och antimikrobiell resistens.
Nyhet
21 november 2023
Stöd till svensk forskning om antibiotikaresistens
Forskning är en viktig komponent i samhällets insatser för att förebygga och hantera antibiotikaresistens. Nästa år genomför Vetenskapsrådet för första gången en utlysning av projektbidrag inom området som kan sökas av forskare från olika discipliner.
Visa mer

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

Kontakt

Nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens

antibiotikaresistens@vr.se

Mer inom samma ämne

  1. Stöd till svensk forskning om antibiotikaresistens

    Forskning är en viktig komponent i samhällets insatser för att förebygga och hantera antibiotikaresistens. Nästa år genomför Vetenskapsrådet för första gången en utlysning av projektbidrag inom området som kan sökas av forskare från olika discipliner...

  2. Antibiotikaforum 2023

    Antibiotikaforum är en möjlighet för intresserade från olika sektorer att mötas och utbyta kunskap och erfarenheter inom antibiotikaresistens. Bakom forumet står den nationella samverkansfunktionen för arbetet mot antibiotikaresistens där Vetenskapsr...

  3. Antibiotikaresistens uppmärksammas i världen

    Den 18–24 november är det den globala antibiotikaveckan (World Antimicrobial Awareneness Week). Syftet med veckan är att synliggöra den världsomfattande utmaningen med antibiotikaresistens och antimikrobiell resistens.