Forskning om antibiotika och antibiotikaresistens

Hur kan vi skapa möjligheter till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människor och djur? Det nationella programmet om antibiotikaresistens stödjer och samordnar forskningsinsatser inom folkhälsa, medicin, miljö och vatten, djurhälsa, internationellt samarbete och innovationer.

Evenemang
17 november 2022
Antibiotikaforum 2022
I anslutning till den europeiska antibiotikadagen arrangeras Antibiotikaforum som samlar experter och andra som arbetar med antibiotikaresistens. Bakom forumet står den nationella samverkansfunktionen för arbetet mot antibiotikaresistens där Vetenskapsrådet ingår.
Nyhet
10 november 2022
Antibiotikaresistens uppmärksammas i världen
Den 18–24 november är det den globala antibiotikaveckan (World Antimicrobial Awareneness Week). Syftet med veckan är att synliggöra den världsomfattande utmaningen med antibiotikaresistens och antimikrobiell resistens.
Publikation
7 november 2022
Halvtidsutvärdering av Nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens
Regeringen har gett Formas, Forte och Vetenskapsrådet i uppdrag att leda ett antal nationella forskningsprogram som tar sikte på olika samhällsutmaningar. De första programmen startade 2017. Fram till 2022 har uppdraget stegvis utökats till totalt 13 program, alla med olika inriktningar. De nationella forskningsprogrammen är breda, tioåriga satsningar. Nu har en halvtidsutvärdering genomförts av de sju forskningsprogram som startade 2017. Den här rapporten berör forskningsprogrammet om antibiotikaresistens. Utvärderingarna är genomförda av Faugert & Co Utvärdering AB. Läs en övergripande utvärdering av samtliga sju forskningsprogram på Formas webbplats
Evenemang
3 februari 2022
Towards a One Health AMR partnership
3 februari anordnar JPIAMR en internationell konferens för att diskutera och utforma ett nytt partnerskap med ett så kallat "One Health"-perspektiv. Konferensen riktar sig till forskarsamhället, forskningspolitiska aktörer liksom offentlig- och privat sektor som har kopplingar till forskning om antimikrobiell resistens. 
Nyhet
18 november 2021
"Forskning är nyckeln i arbetet mot antibiotikaresistens"
För att säkra världens tillgång till effektiva läkemedel behövs stora resurser för forskning och innovation, breda globala samarbeten och tydligt ledarskap. Sverige har en ledande roll i det internationella arbetet mot antibiotikaresistens och Vetenskapsrådets uppdrag inom området är omfattande.
Evenemang
17 november 2021
Antibiotikaforum 2021
I anslutning till den europeiska antibiotikadagen arrangeras Antibiotikaforum som samlar experter och andra som arbetar med antibiotikaresistens. Årets tema är Sverige på den globala arenan. Hur ser det svenska internationella arbetet mot antibiotikaresistens ut? Vilka utmaningar möter vi och var finns behov för ytterligare samarbeten?
Nyhet
17 november 2021
Miljöns betydelse för att sprida antibiotikaresistens är underskattad 
Vi tenderar att underskatta miljöns roll när det gäller att sprida antibiotikaresistens. Att begränsa resistens i fattiga länder är centralt för att begränsa framtida problem även i övriga länder. Det menar forskaren Joakim Larsson som får finansiering inom det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens. 
Publikation
26 november 2019
Strategisk forskningsagenda – nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens
Den strategiska forskningsagendan är en nationell kraftsamling för att skapa möjligheter till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människor och djur. Den är framtagen i brett samarbete mellan elva statliga aktörer, vilket ger en god grund för framtida forskning. Agendan syftar till att vägleda, stödja och samordna forskningsinsatser inom en rad områden, till exempel folkhälsa, medicin, miljö och vatten, djurhälsa, internationellt samarbete och innovationer.
Visa mer

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

Kontakt

Nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens

antibiotikaresistens@vr.se

Mer inom samma ämne

  1. Antibiotikaresistens uppmärksammas i världen

    Den 18–24 november är det den globala antibiotikaveckan (World Antimicrobial Awareneness Week). Syftet med veckan är att synliggöra den världsomfattande utmaningen med antibiotikaresistens och antimikrobiell resistens.

  2. Halvtidsutvärdering av Nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens

    Regeringen har gett Formas, Forte och Vetenskapsrådet i uppdrag att leda ett antal nationella forskningsprogram som tar sikte på olika samhällsutmaningar. De första programmen startade 2017. Fram till 2022 har uppdraget stegvis utökats till totalt 13...

  3. Antibiotikaforum 2022

    I anslutning till den europeiska antibiotikadagen arrangeras Antibiotikaforum som samlar experter och andra som arbetar med antibiotikaresistens. Bakom forumet står den nationella samverkansfunktionen för arbetet mot antibiotikaresistens där Vetenska...