Aktörer som medverkar i programmet
Programkommittén har representanter från Formas, Forte, Migrationsverket, Sida, SKR och Delegationen för migrationsstudier, Delmi. De har bland annat gett råd om hur forskningsagendan bör utformas, genomföras och uppdateras. En referensgrupp med forskare inom humaniora, samhällsvetenskap, utvecklingsforskning, utbildningsvetenskap och medicin och hälsa har också bidragit i arbetet.
Mål med forskningsprogrammet
- Belysa alla aspekter av migration, migranter och integration.
- Öka kunskapen om förutsättningarna för att skapa inkluderande samhällen.
- Omfatta forskning om både kortsiktiga och långsiktiga orsaker till och konsekvenser av migration, till exempel ekonomiska, demografiska och sociala aspekter.
- Bidra till en ökad forskningsanknytning av den högre utbildningen.
- Bidra till jämställdhet.
- Bidra till forskningsresultatens ökade genomslag i samhället i form av utveckling, kunskapsuppbyggnad, evidensbaserad politik och förvaltning.
Dan-Olof Rooth, Solvig Ekblad och Bo Malmberg berättar vad forskning kan bidra med inom området migration och integration.
Utlysningar
Den första utlysningen inom programmet gjordes våren 2018. Forskare verksamma inom olika ämnesområden kunde då ansöka om bidrag till forskningsmiljö, läs om utlysningens beslut.
Våren 2019 gjordes en utlysning för projektbidrag för forskning om migration och integration, läs om utlysningens beslut.
Seminarier
I ett samtal om migration och integration 12 november 2019 presenterades sammanfattningar av två av forskningsprojekten. Läs mer om seminariet, se en filmad inspelning och ladda ner policy briefs.
Strategisk forskningsagenda visar vägen
En strategisk forskningsagenda ringar in kunskapsbehov och identifierar vilka aktiviteter som behövs för att uppfylla det nationella forskningsprogrammet syfte – att stärka forskningen inom området migration och integration och främja spridningen av forskningsresultat.
I slutet av 2017 anordnade Vetenskapsrådet ett dialogmöte inför arbetet med forskningsagendan. Vi samlade in synpunkter från forskare, representanter från civilsamhället och myndigheter som arbetar praktiskt med migrations- och integrationsfrågor. Resultatet från det mötet ingår i agendan.
Publicerad 23 april 2018
Uppdaterad 29 maj 2020