Lund-deklarationen 2015: Europeisk forskning ska ta ansvar för samhällets utmaningar

Målbeskrivningen Lund-deklarationen 2015 innehåller riktlinjer för framtida forskning. Bakom deklarationen står Vetenskapsrådet, Vinnova, Utbildningsdepartementet, Näringsdepartementet och EU-kommissionen.

Lund-deklarationen 2015 är en uppföljning till den deklaration som togs fram 2009 och som starkt påverkade inriktningen för EU:s ramprogram för forskning, Horisont 2020. Centralt i den senare deklarationen är att fortsatt adressera samhällsutmaningar som till exempel miljöfrågor och demografisk utveckling, bland annat genom att snabbare implementera forskningsresultat genom samverkan med samhällets olika aktörer.

Deklarationen kan kort sammanfattas i följande punkter:

  • Europa behöver ett större politiskt engagemang för att bekämpa de samhälleliga utmaningarna genom att samordna sina nationella strategier, instrument och resurser.
  • För detta behövs en stark excellent forskningsbas, forskningsinfrastruktur i världsklass och en ny generation forskare med rätt kompetens och entreprenörskap.
  • Globalt samarbete med de bästa forskarna och innovatörerna.
  • Snabba upp användning och implementering av resultat genom att stärka samarbetet med andra utanför forskningssystemet genom att involvera till exempel industri och det civila samhället.

Lund-deklarationen 2015 i sin helhet (på engelska) Pdf, 407.7 kB.

Lund-deklarationen 2009 i sin helhet (på engelska) Pdf, 647.5 kB.

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Nya riktlinjer för användning av AI inom Europa

    EU-kommissionen har tillsammans med länderna inom European Research Area (ERA) och andra intressenter tagit fram riktlinjer för ansvarsfull användning av generativ AI inom forskning och innovation.

  2. Intervjuträning ERC Starting Grant

    Vetenskapsrådet bjuder in till intervjuträning för forskare som har gått vidare till steg två i ERC:s utlysning Starting grant (StG). Administrativ personal vid svenska universitet som arbetar med forskningsstöd för ERC är också välkomna att delta.

  3. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...