Horisont Europas arbetsprogram om forskningsinfrastruktur

Målet med arbetsprogrammet om forskningsinfrastruktur är att tillgängliggöra forskningsinfrastruktur i världsklass och på så sätt stärka det europeiska forsknings- och innovationssamarbetet.

Programmet har fem inriktningar

  • Utveckla, förstärka och förbättra europeisk forskningsinfrastruktur (INFRADEV)
  • Vidareutveckla det europeiska öppna forskningsmolnet, EOSC (INFRAEOSC)
  • Ta fram anpassade infrastrukturtjänster som stödjer hälsoforskning, flyttar forskningsfronten framåt och påskyndar den gröna och digitala omställningen (INFRASERV)
  • Utveckla avancerade vetenskapliga instrument, verktyg, metoder och digitala lösningar som möjliggör banbrytande upptäcker (INFRATECH)
  • Tillhandahålla nätverk och öppna/tillgängliga nätverkstjänster som kopplar samman forskare, data och datorresurser och möjliggör forskningssamarbeten utan gränser (INFRANET)

Vem kan söka medel?

Inom programmets fem inriktningar finns olika bidrag att söka. Bidragen kan sökas av enskilda forskningsinfrastrukturer, grupper av forskningsinfrastrukturer, grupper av forskare samt nätverksleverantörer inom forskning och utbildning (National research and education networks, NREN:s). Vem som kan söka vilka bidrag varierar inom de olika inriktningarna.


Vad kan Vetenskapsrådet hjälpa till med?

På Vetenskapsrådet finns en nationell kontaktperson (National Contact Point, NCP) och en expert som fungerar som länk mellan sökande i Sverige och EU-kommissionen. De informerar om finansieringsmöjligheter inom programmet, bland annat via universitets- och högskolenätverket Swarma.

Har du frågor om arbetsprogrammet är du välkommen att kontakta vår tillförordnad NCP Jenny Carlsson.

Läs mer

Horisont Europas arbetsprogram om forskningsinfrastruktur 2021–2022 Länk till annan webbplats.

Strategisk plan för Horisont Europa Länk till annan webbplats.

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

RELATERAT INNEHÅLL

Kontakt

Frågor om finansiering av forskningsinfrastruktur

infrastruktur@vr.se

08-546 440 34

Mer inom samma ämne

  1. Nya riktlinjer för användning av AI inom Europa

    EU-kommissionen har tillsammans med länderna inom European Research Area (ERA) och andra intressenter tagit fram riktlinjer för ansvarsfull användning av generativ AI inom forskning och innovation.

  2. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  3. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...