Marie Skłodowska Curie-åtgärder, MSCA, är ett program inom Horisont Europa som syftar till att öka forskarrörligheten mellan länder och mellan akademi och näringsliv. Programmet innebär kompetensutveckling för den enskilde forskaren samtidigt som det gör det möjligt för lärosäten att ta emot framstående forskare.
Budgeten för MSCA under perioden 2021–2027 är 6,6 miljarder euro.
Vem vänder sig programmet till?
Programmet vänder sig till doktorander, postdoktorer och till etablerade forskare inom alla vetenskapsområden. De som kan söka stödet är lärosäten och forskningsinstitut, men även företag, offentlig sektor och forskningsinfrastrukturer.
Bidrag för disputerade forskare
European postdoctoral fellowships (MSCA-PF)
Riktar sig till disputerade forskare som har max åtta års forskarerfarenhet efter avlagd doktorsexamen. Denna inriktning gäller flytt till ett europeiskt medlemsland eller mobilitet inom EU under 1–2 år.
Global postdoctoral fellowship (MSCA-GF)
Riktar sig till disputerade forskare som har max åtta års forskarerfarenhet efter avlagd doktorsexamen. Forskarna ska ha vistats en längre tid i Europa eller ett associerat land och ha uppehållstillstånd där. Bidraget innebär flytt till ett land som inte är ett medlemsland eller ett associerat land under 1–2 år för att bedriva ett forskningsprojekt. Den avslutande fasen ska bedrivas i ett europeiskt medlemsland eller ett associerat land.
Stöd som kan sökas av organisationer
Doctoral networks
Organisationer både inom akademisk och icke-akademisk sektor kan söka medel för doktorandprogram, exempelvis för att utbilda doktorander i att omvandla sina kunskaper och idéer till produkter och tjänster.
Det finns tre typer av stöd:
- Doctoral Networks-standard
- Doctoral Networks- Industrial doctorates
- Doctoral Networks- Joint doctorates.
MSCA COFUND
Detta är ett bidrag till forskarskolor för antingen doktorander eller postdoktorer som organisationer både inom akademisk och icke-akademisk sektor kan söka medel för. Utbildningen kan vara upp till 5 år och ska ha en koppling till nationella strategier och prioriteringar, exempelvis ett nationellt forskarprogram.
Utbyten för forskande personal
Organisationer både inom och utanför akademin kan söka medel för personal att arbeta i ett annat land, inom ett annat forskningsområde eller en annan sektor i upp till 12 månader. Det gäller såväl forskare som administratörer och tekniker som arbetar med forsknings- och innovation.
Stöd till aktiviteter under ”European Researcher's night"
De svenska aktiviteterna för vetenskapsfestivalen ”European Researcher´s night” koordineras av Vetenskap & Allmänhet, VA. Festivalen äger rum sista fredagen i september varje år. Syftet är att skapa dialog mellan forskare och allmänhet – med särskild inriktning mot barn och unga. Läs mer om European Researchers night Länk till annan webbplats.
Ditt lärosäte kan ge stöd i ansökningsprocessen
Om du har ett svenskt lärosäte som värdinstitution kan du få hjälp att söka bidrag från MSCA. På många svenska lärosäten finns enheter för forskningsstöd eller motsvarande som erbjuder professionell och kvalificerad rådgivning.
Vad kan Vetenskapsrådet hjälpa till med?
På Vetenskapsrådet finns en nationell kontaktperson (National Contact Point, NCP) som fungerar som en länk mellan forskare i Sverige, administrativ personal på svenska lärosäten och EU.
Du är välkommen att kontakta vår nationella kontaktperson Isabel Dellacasa Lindberg om du har frågor om MSCA. För mer specifika frågor om din ansökan ber vi dig kontakta ditt lärosäte.
Läs mer
MSCA-NET project Länk till annan webbplats.
MSCA:s finansiella regler för att implementera projekt Länk till annan webbplats.
Doktorandtjänster publiceras på webbplatsen Euracess Sweden Länk till annan webbplats.
Se alla aktuella utlysningar på EU-kommissionens webbplats Länk till annan webbplats.
Publicerad
Uppdaterad