De bilaterala avtalen rör i huvudsak forskningssamarbete genom gemensamma forskningsprojekt och workshops, tillgång till forskningsinfrastrukturer samt forskarutbyte.
Vetenskapsrådet finner att bilateralt forskningssamarbete ofta sköts bäst och mest effektivt på forskarnivå. Vetenskapsrådet vill därför stärka forskarnas egna möjligheter till bilateralt samarbete, till exempel genom att verka för fler och större projektbidrag.
Rådet har i linje med detta som policy att i princip inte ingå några bilaterala avtal på högre nivå. Prioriteringar vad gäller utnyttjande av administrativa och andra resurser kan ge ytterligare skäl till denna policy.
Vetenskapsrådets hållning bör dock inte medföra att forskningssamarbete mellan Sverige och andra länder förhindras utan bör medverka till att eventuella hinder på olika sätt undanröjs. Bilaterala avtal kan därför i undantagsfall ingås.
Ett skäl att ingå bilaterala avtal kan vara att stödja forskningssamarbete med sådana länder där ett avtal är en förutsättning för att samarbetet skall kunna komma till stånd. Ett annat kan vara att ge svenska forskare tillgång till infrastruktur i andra länder.
Bilateralt samarbete med nationella forskningsfinansiärer och andra för forskningen viktiga aktörer i Europa kan vidare vara ett sätt att initiera en förstärkning av koordineringen i det europeiska forskningsområdet.
Länder och regioner som vi samarbetar med
Frankrike
Överenskommelsen skapar möjligheter till svensk-franska forskningssamarbeten och ger svenska forskare tillgång till fransk forskningsinfrastruktur inom utveckling av neutroninstrument.
Avtal om forskningssamarbete inom utveckling av neutroninstrument Pdf, 933.5 kB.
Indien
Tillsammans med Departement of Science and Technology, DST, vid Ministry of Science and Technology i Indien har vi hittills utlyst nätverksbidrag för att ge deltagarna möjlighet planera djupare samarbete. Vi planerar också en gemensam utlysning av projektbidrag.
Avtal om forskningssamarbete med Indien Pdf, 766 kB.
Italien
Sedan 2001 har Italien och Sverige en överenskommelse om vetenskapligt och tekniskt samarbete. Vetenskapsrådet har ansvar för denna.
Kina
Samarbetet mellan Vetenskapsrådet och National Natural Science Foundation of China, NSFC, har hittills resulterat i gemensamma utlysningar av nätverksbidrag och projektbidrag där en forskare från kinesiskt lärosäte och en forskare från ett svenskt lärosäte skickar in en gemensam forskningsansökan som behandlas gemensamt.
Schweiz
Vetenskapsrådet har skrivit under en överenskommelse med Swiss National Science Foundation, SNSF, i Schweiz. Samarbetet rör ”Money follows Cooperation Line”, vilket innebär att en forskare i Schweiz kan inkludera en svensk samarbetspartner i sin ansökan om forskningsmedel till SNSF. Forskningsmedlen betalas ut till den schweiziska medelsförvaltaren, som i sin tur kan föra över upp till 50 procent av bidraget till den svenska partnern. På motsvarande vis kan forskare i Sverige söka medel för utländska partners hos Vetenskapsrådet.
Läs mer om ansökningsrutiner och allmänna villkor på SNSF:s webbplats Länk till annan webbplats.
Storbritannien
Vetenskapsrådet har en överenskommelse med ISIS Neutron Spallation Source.
Sydkorea
Inom ramen för en överenskommelse med National Research Foundation, NRF, i Sydkorea kan forskare i Sydkorea och Sverige söka medel för samarbete vartannat år. Inom överenskommelsen organiseras också seminarier.
Taiwan
Överenskommelsen med Academia Sinica i Taiwan fokuserar på att underlätta forskningssamarbeten mellan Sverige och Taiwan.
Överenskommelse om forskningssamarbete med Taiwan Pdf, 633.5 kB.
Tyskland
Överenskommelsen rör strukturbiologi och materialvetenskap. Syftet är att stärka forskning som använder neutroner och synkrotronljus, samt att stimulera användning av stora forskningsinfrastrukturer som redan finns eller planeras inom detta område.
Röntgen-Ångström Cluster: Forskningssamarbete med Tyskland Länk till annan webbplats.
USA
Vetenskapsrådet har en överenskommelse med National Science Foundation (NSF) och direktoratet för teknologi, innovation och partnerskap (TIP). Överenskommelsen gör det möjligt för forskare i Sverige att delta i utvalda utlysningar inom NSF:s program om Convergence Accelerator. Inom ramen för Sveriges avtal med USA är Vetenskapsrådet även koordinator för aktiviteter som rör forskningssamarbeten inom energiområdet.
Samarbete inom ASEAN
EU-initiativet Southeast Asia-Europe Joint Funding Scheme on Research and Innovation gör det möjligt för forskare i Sverige och andra europeiska länder att samarbeta med forskare från sydostasiatiska nätverket ASEAN (Association of Southeast Asian Nations). Vetenskapsrådet har hittills engagerat sig i en utlysning inom området antibiotikaresistens.
Länder som ingår är Brunei, Kambodia, Indonesien, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippinerna, Singapore, Thailand, Vietnam.
Publicerad
Uppdaterad