EU organiserar europeiska forsknings- och innovationssamarbeten i form av ramprogram. Nuvarande ramprogram Horisont 2020 löper under perioden 2014–2020. Horisont Europa är det europeiska ramprogrammet för forskning och innovation som ska genomföras under perioden 2021–2027.
Horisont Europa ska bidra till att uppfylla visioner om ett välmående, rättvist och hållbart samhälle. Programmet ska bidra till grön tillväxt och konkurrenskraft och har tydliga globala målsättningar att bekämpa klimatförändringen och verka för hållbar utveckling.
Förslag till strategi för deltagande i Horisont Europa för Sverige och svenska aktörer inom forskning och innovation. Förslaget har tagits fram av Formas, Forte, Rymdstyrelsen, Energimyndigheten, Vetenskapsrådet och Vinnova på uppdrag av regeringen. Målet är att maximera nyttan för svensk forskning och innovation samt möjliggöra synergier och samspel mellan aktörer på nationell och EU-nivå.
Strategiförslaget har tagits fram utifrån analyser samt intervjuer och enkätsvar från olika forsknings- och innovationsaktörer. Utgångspunkten är fem högt satta ambitioner om vad det svenska deltagandet ska ge:
- världsklass när det gäller forskningskvalitet och innovationskraft
- kunskap och kapacitet som säkerställer hållbar utveckling
- effektiv delning av resurser och data
- internationellt attraktiva aktörer och miljöer
- ökat inflytande på den europeiska forsknings- och innovationspolitiken liksom på ramprogrammet.
Utifrån ambitionerna har tio strategiska mål formulerats och ett antal tillhörande åtgärder. Samtliga mål innebär en höjning av dagens ambitionsnivå samt ett stärkt svenskt deltagande i alla ramprogrammets delar.
Regeringsuppdraget startade i maj 2020 och förslaget överlämnades till regeringen i oktober 2020.
EU organiserar europeiska forsknings- och innovationssamarbeten i form av ramprogram. Nuvarande ramprogram Horisont 2020 löper under perioden 2014–2020. Vetenskapsrådet arbetar med forskningsfrågor som är relaterade till ramprogrammet på många olika sätt och stödjer Regeringskansliet när det gäller Sveriges engagemang i Horisont 2020.
Vetenskapsrådet har sammanställt rekommendationer till Europeiska kommissionen inför utveckling av det nuvarande programmet och kommande ramprogram för forskning och innovation.
Huvuddragen i rekommendationerna
- Behåll de tre huvudinriktningarna från Horisont 2020 – excellent forskning, industriellt ledarskap och samhällsutmaningar – men optimera för utökad samverkan och synergier för bättre genomslag.
- Integrera grundforskning i ramprogrammets alla delar.
- Ge ERC en fortsatt stark roll och budget.
- Fortsätt att främja mobilitet över gränser, discipliner och sektorer genom Marie Sklodowska-Curie åtgärderna.
- Öka insatserna för att lösa gemensamma samhällsutmaningar i linje med Lund-deklarationen.
- Ge fortsatt stöd med lämpliga instrument till Joint Programming Initiativ, eftersom de har en viktig roll för att tackla samhällsutmaningar.
- Öka satsningarna på att bygga, implementera och driva forskningsinfrastruktur.
- Behåll forskningsbidrag som den största finansieringsformen (inte lån).
- Slå vakt om sammanhållningen i EU genom att utforma ramprogrammen så att de möjliggör för mindre forskningsintensiva länder och regioner att delta, utan att tumma på excellens-kriteriet.
Läs rekommendationerna i sin helhet (pdf, 1.2 MB)
Den 7 juni 2018 presenterade EU-kommissionen sitt förslag till ramprogram för forskning och innovation för perioden 2021–2027, Horisont Europa. I juli börjar förhandlingen om förslaget där Regeringskansliet representerar Sverige.
Publicerad 19 april 2018
Uppdaterad 08 december 2020