Utvärdering av forskningens kvalitet i ALF-regionerna

Vetenskapsrådet har i uppdrag att utvärdera kvaliteteten i den kliniska forskning som bedrivs i de sju regioner som omfattas av ALF-avtalet.

I ALF-avtalet står att 20 procent av ALF-ersättningen för klinisk forskning ska fördelas på basis av forskningens kvalitet. Fördelningen av medlen utgår från Vetenskapsrådets utvärdering av kvaliteten i den kliniska forskningen som bedrivs i ALF-regionerna och den resursfördelningsmodell som den nationella styrgruppen för ALF har tagit fram.

Klinisk forskning definieras i detta sammanhang, i enlighet med 7 § i ALF-avtalet, som ”sådan forskning som förutsätter vårdens strukturer och resurser och har som mål att lösa ett ohälsoproblem eller att identifiera faktorer som leder till ökad hälsa”.

Tre aspekter av kvalitet utvärderas:

  1. Den vetenskapliga produktionens kvalitet.
  2. Forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta.
  3. Forskningens förutsättningar.

Utöver att ligga till grund för fördelningen av 20 procent av ALF-medlen syftar utvärderingen till att identifiera, lyfta fram och premiera goda exempel i de regioner som utmärker sig nationellt genom sitt kvalitetsarbete. Dessa regioner kan sedan fungera som förebilder för övriga regioner. Det långsiktiga målet är att lyfta hela Sveriges kliniska forskning.

Så går utvärderingen till

Tre internationellt sammansatta paneler utvärderar och bedömer underlaget som ALF-regionerna lämnar in. Innehåll och bedömningsgrunder beslutas av Vetenskapsrådet baserat på de utgångspunkter som den nationella styrgruppen för ALF har tagit fram. Läs stygruppens utgångspunkter nedan.

1. Den vetenskapliga produktionens kvalitet

2. Forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta

3. Forskningens förutsättningar

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

Kontakt

Vetenskapsrådets ALF-kansli

alf@vr.se

Mer inom samma ämne

  1. Ny rapport visar att det behövs mer kunskap om evidensbaserade åtgärder för att bekämpa kriminella nätverk

    Det behövs fler och bättre utvärderingar av de metoder som nu används för att förebygga brottslighet kopplad till kriminella nätverk. Idag finns det för lite forskning som relaterar till svenska förhållanden. Det visar en ny rapport som Vetenskapsråd...

  2. Insatser, åtgärder och metoder för att förebygga brottslighet kopplad till kriminella nätverk – evidens, behov och förmåga

    Regeringen har gett Vetenskapsrådet i uppdrag att kartlägga forskning om insatser, åtgärder och metoder för att förebygga brottslighet kopplad till kriminella nätverk. Den här rapporten är en slutredovisning av uppdraget och baseras på en systematisk...

  3. Nya webbsidor samlar information om att forska i Sverige

    Nu finns övergripande information på vår webbplats om att forska i Sverige. Syftet med sidorna är att ge en bild av hur det är att forska här och vilka möjligheter som finns.