Löpande uppdrag inom klinisk forskning
Som myndighet får vi våra uppdrag av regeringen, de återfinns i vår förordning med instruktion. Här hittar du mer information om våra löpande uppdrag.


Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska stödja och utveckla förutsättningarna för kliniska studier i Sverige.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska bistå styrgruppen för avtalet mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården (ALF-avtalet) med administrativt stöd.


Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska inrätta en rådgivande funktion dit olika aktörer som önskar nyttja hälsodata för forskning och innovation kan vända sig för att få hjälp med sina frågor.


Ur vårt regleringsbrev: Vetenskapsrådet ska utvärdera den kliniska forskningens kvalitet vid de regioner som omfattas av det s.k. ALF-avtalet. Utvärderingen ska göras med utgångspunkt i de förslag som den nationella styrgruppen för ALF beslutat om och ska utgå från aspekterna den vetenskapliga produktionens kvalitet, forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta samt forskningens förutsättningar. Vetenskapsrådet ska under arbetets gång föra en dialog med Socialstyrelsen och den nationella styrgruppen för ALF.
Uppdraget ska redovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 31 mars 2023.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska förbättra tillgängligheten till och underlätta användningen av registeruppgifter för forskningsändamål och bistå forskare med information om relevanta bestämmelser om register.
Tillfälliga uppdrag inom klinisk forskning
Förutom våra löpande uppdrag kan vi få tillfälliga uppdrag från regeringen. Här hittar du mer information om dem (både pågående och avslutade visas).


Vetenskapsrådet ska tillfälligt stärka verksamheten inom Kliniska studier Sverige i syfte att öka svenska kliniska forskares möjligheter att genomföra kliniska studier kopplade till sjukdomen covid-19.
Regeringen uppdrar åt Vetenskapsrådet att fördela medel till nationella samverkansnätverk för klinisk forskning, knutna till hälso- och sjukvården. Syftet är att sammanföra nationell kompetens inom forskning, hälso- och sjukvård, patienter och brukare, samt näringsliv för att stödja kunskapsutbyte, öka samverkan och stimulera till tematiska forsknings- och innovationssamarbeten inom specifika diagnosområden.
Uppdraget ska genomföras i samverkan med den nationella samordnaren för området livsvetenskaper och andra berörda aktörer.
Obs! Ur vårt regleringsbrev: Med anledning av det pågående utbrottet av covid-19 ändras villkoren för uppdraget om samverkansnätverk för klinisk forskning. Medel inom ramen för uppdraget som under innevarande år ännu inte har förbrukats kan vid behov fördelas till klinisk behandlingsforskning med särskilda prioriterade kunskapsbehov som är relaterade till covid-19.
Ur vårt regleringsbrev: Vetenskapsrådet ska göra en översyn av myndighetens organisation rörande den verksamhet som bedrivs inom ramen för Kommittén för kliniska studier och Kommittén för klinisk behandlingsforskning. I uppdraget ingår att analysera hur verksamheten kan utvecklas för att öka kvaliteten på kliniska studier i Sverige samt för att i högre utsträckning kunna tillgodose näringslivets behov i syfte att öka antalet företagsfinansierade studier i Sverige. Vetenskapsrådet ska inhämta synpunkter från externa aktörer.
Vetenskapsrådet ska redovisa uppdraget till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 30 september 2020.
Statistik och uppföljning
Via ALF-kansliet ansvarar Vetenskapsrådet för att samla in och redovisa uppföljningsstatistik över klinisk forskning vid de regioner och universitet som ingår i ALF-avtalet. Statistiken ska ge en övergripande bild, bidra till utveckling av klinisk forskning samt utgöra bakgrundsmaterial till kommande ALF-utvärderingar.
Parallellt med detta har vi också i uppdrag att säkerställa tillgång till statistik även över de kliniska studier som bedrivs i Sverige utanför ALF-avtalet.
Regionernas redovisning av ALF-ersättningen – vår statistik
Bibliometrisk statistik för publikationer inom klinisk forskning
Etiska tillstånd för medicinsk forskning – statistik Länk till annan webbplats.
Statistik på kliniskastudier.se. Länk till annan webbplats.
Publicerad
Uppdaterad