Evenemanget är avslutat

Hur berättar vi egentligen om nya forskningsresultat?

Hjälper munskydd mot corona? Eller inte? Är rödvin bra för hälsan, eller tvärtom? Dagligen möts vi av motstridiga budskap i media. 16 oktober bjöd vi in bland andra forskaren Johan Alvehus till ett samtal om hur forskare, kommunikatörer och journalister kan bidra till att minska förvirringen.

Datum

16 oktober 2020

Tid

15.00–15.45

Oenighet är en viktig motor i sökandet efter ny kunskap. Problemet är att forskningsresultat presenteras från enskilda studier som om de vore dagens sanning, skriver Johan Alvehus, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Hur berättar vi egentligen om nya forskningsresultat? Hur kan forskare själva, kommunikatörer och journalister bidra till att minska förvirringen?

Medverkande:

  • Johan Alvheus, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet
  • Katarina Sternudd, kommunikationstrateg vid Karoliniska institutet
  • Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare

Samtalsledare: Helena Bornholm

FFF pop-up är en serie digitala träffar för dig som arbetar med att berätta om forskning. Namnet anspelar på den årliga konferensen Forum för forskningskommunikation. FFF pop-up är ett tillfälle att mötas vid sidan av konferensen och diskutera aktuella frågor inom området.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

    Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni–28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från Veten...

  2. Stärk kommunikationen om forskning

    Vetenskapsrådet ställer sig bakom fyra nya rekommendationer för att främja forskningskommunikation. Rekommendationerna har utvecklats av Science Europe och är resultatet av en högnivåkonferens om forskningskommunikation som hölls i Bryssel i mars.

  3. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.