Evenemanget är avslutat

Hur ska vi prata om forskning? – Lärdomar från pandemin

Forskning ska ifrågasättas. Men vad händer när debatten präglas av desinformation och hot mot forskare? Hur påverkas det öppna, fria samtalet? Välkommen till ett seminarium om forskning i det offentliga samtalet och om vilka lärdomar vi kan dra från det gångna året.

Datum

12 april 2021

Tid

13.00–14.00

Arrangörer

Vetenskapsrådet i samarbete med Vetenskapsfestivalen

Sällan har vetenskapen varit så synlig och fått så stor uppmärksamhet som under den pågående pandemin. Dagligen görs nya insikter om hur coronaviruset fungerar och på mindre än ett år har forskare fått fram vaccin. Samtidigt har vi i media kunnat läsa om hur covidforskare utsätts för påhopp och trakasserier, ofta via nätet. Tyvärr är inte detta ett nytt fenomen. Det finns flera exempel på forskargrupper som under lång tid fått erfara det hårda debattklimatet.

Forskning ska ifrågasättas. Det är ett av vetenskapens grundläggande villkor. Utan en prövande attityd till kunskap kan vi inte komma till nya insikter som bidrar till samhällsutvecklingen. Men vad händer när ifrågasättandet uttrycks i form av desinformation, förtal eller i värsta fall hot – när retoriken glider från förnuft till känsla och från sak till person? Vad får det för konsekvenser för forskningens trovärdighet? Och hur påverkas det demokratiska samtalet?

Välkommen till ett seminarium om forskning i det offentliga samtalet och om vilka lärdomar vi kan dra från det gångna året.

Medverkande

  • Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning
  • Sven Stafström, generaldirektör, Vetenskapsrådet
  • Fredrik Bondestam, föreståndare, Nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborgs universitet
  • Amina Manzoor, medicinjournalist och författare
  • Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi, Karolinska institutet

Moderator är Helena Bornholm, Vetenskapsrådet

Seminariet i Vetenskapsfestivalens program Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

    Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni–28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från Veten...

  2. Stärk kommunikationen om forskning

    Vetenskapsrådet ställer sig bakom fyra nya rekommendationer för att främja forskningskommunikation. Rekommendationerna har utvecklats av Science Europe och är resultatet av en högnivåkonferens om forskningskommunikation som hölls i Bryssel i mars.

  3. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.