Evenemanget är avslutat

Covid-19: Så identifierar du desinformation och konspirationsteorier

Vilka krafter och mekanismer ligger bakom desinformation och konspirationsteorier? Vad gör dessa fenomen med oss och vårt samhälle? Detta seminarium ger oss tre olika perspektiv – från journalistiken, forskningen och expertmyndigheten.

Datum

17 juni 2021

Tid

11.00–12.00

Plats

Digitalt

Arrangörer

Mälardalens högskola, Eskilstuna kommun, Vetenskapsrådet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

De allra flesta av oss inser det orimliga i att Bill Gates ligger bakom coronapandemin i syfte att tjäna pengar på ett vaccin med ett mikrochip som kommer att kontrollera dig. Det är lätt att skratta åt denna bisarra berättelse som ännu bara uttryckts på nätet, men när liknande konspirationsteorier får tillräckligt stor spridning uppstår problem. Då riskerar en redan osäker situation som pandemin fört med sig att förvärras och i förlängningen utgöra ett hot mot folkhälsan och det demokratiska samhället.

Vilka krafter och mekanismer ligger bakom desinformation och konspirationsteorier? Vad gör dessa fenomen med oss och vårt samhälle? Detta seminarium ger oss tre olika perspektiv – från journalistiken, forskningen och expertmyndigheten. Du får även en kort vägledning i hur du identifierar fenomenen och vad du kan göra för att motverka spridningen.

Medverkande

  • Andreas Önnerfors, professor i idéhistoria vid Uppsala universitet och författare till rapporten ”Konspirationsteorier och covid-19: mekanismerna bakom en snabbväxande samhällsutmaning”
  • Fredrik Konnander, verksamhetsansvarig för att möta informationspåverkan på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
  • Lotta Gröning, journalist och lektor i statsvetenskap på Mälardalens högskola

Moderator

Sara Seltborg, projektledare för Kunskapsfesten

Seminariet är en av programpunkterna i Eskilstunas nya vetenskapsfestival Kunskapsfesten. Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

    Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni–28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från Veten...

  2. Stärk kommunikationen om forskning

    Vetenskapsrådet ställer sig bakom fyra nya rekommendationer för att främja forskningskommunikation. Rekommendationerna har utvecklats av Science Europe och är resultatet av en högnivåkonferens om forskningskommunikation som hölls i Bryssel i mars.

  3. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.