Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal: Framtidens drogvärldar

I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om berusning och bedövning och om hur förändringar i hur vi använder droger kommer utmana politik, moral och rättsväsende.

Datum

20 april 2023

Tid

9.00-10.30

Plats

Sevenbomsalen på Stadsmuseet, Ryssgården Slussen, Stockholm

Arrangörer

Vetenskapsrådet och Institutet för framtidsstudier

Framtidens drogvärldar

Medan flera av världens stora välfärdsstater går mot legalisering av cannabis föds varje vecka nya preparat som påverkar hjärnor, kulturer, liv, normer och kriminalitet på både kända och okända sätt. Vilka former för berusning och bedövning kommer att dominera i vår del av världen under kommande decennier – och hur kommer förändringarna utmana politik, moral och rättsväsende?

Droger som ställföreträdare

Överklasslek och skjutningar idag, de utsattas bedövning igår – och i morgon vad? Inflytelserika beskrivningar av rusmedelskonsumtionens orsaker och konsekvenser har historiskt varit starkt färgade av tidens stora samhällsfrågor, där droger – eller ”knarket” – blivit ställföreträdande problem i diskussioner som handlar om helt andra saker. Vilka problembeskrivningar kommer att dö för gott, vilka nya kommer födas – och vilka döda kommer att återfödas?

Johan Edman, professor i kriminologi och docent i historia vid Stockholms universitet, författare till boken ”Den nya berusningspolitiken”

Cannabis år 2050 – farlig drog, medicin eller vanlig handelsvara?

På något decennium har cannabis gått från att vara en med polis jagad drog till att i stora delar av världen vara en het investeringsmarknad. Många är nöjda, andra vill redan återkriminalisera. Var femte vuxen inom EU har använt cannabis det senaste året – kommer den siffran att växa eller minska under kommande decennier och i så fall var och varför och med vilka konsekvenser?

Josefin Månsson, cannabisforskare och lektor i socialt arbete Stockholms universitet, medverkande i antologin ”Retreat or Entrenchment? Drug Policies in the Nordic Countries at a Crossroads”.

Panel

  • Helene Amedée, gruppledare Mini Maria Stockholm stad, i socialt arbete med ungdomar med missbruksproblematik
  • David Bonnier, VD Enexis, investeringsbolag med fokus på den europeiska marknaden för legal cannabis
  • Linus Gardell, advokat Lewis Langley & Partners Advokatbyrå HB

Moderator

Anders Bjers, Vetenskapsrådet.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

    Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni–28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från Veten...

  2. Stärk kommunikationen om forskning

    Vetenskapsrådet ställer sig bakom fyra nya rekommendationer för att främja forskningskommunikation. Rekommendationerna har utvecklats av Science Europe och är resultatet av en högnivåkonferens om forskningskommunikation som hölls i Bryssel i mars.

  3. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.