Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal: Vem kontrollerar rymden?

Rymden koloniseras nu allt snabbare av både stater och privata aktörer – med vilka konsekvenser? I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om rymdkoloniseringens framtid och äger rum på Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Samtalet webbsänds även via Youtube.

Datum

18 april 2024

Tid

17.00–18.15

Arrangörer

Vetenskapsrådet och Institutet för framtidsstudier

Plats

Trappscenen, Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3, Göteborg
Seminariet webbsänds via Youtube Länk till annan webbplats.

Anmälan

Evenemanget kräver ingen anmälan.

Vem kontrollerar rymden?

Som både den yttersta fronten för mänskligt utforskande och den största allmänningen har olika intressen för rymden ökat enormt de senaste åren. Två huvudtendenser har dominerat: militarisering, att rymden allt mer tas i anspråk för militära ändamål, och fragmentarisering, att mångfalden av aktörer med helt skilda intressen i rymden blivit påtaglig. Vilka hot och möjligheter uppstår i kapplöpningens senaste vändning?

Vårens Offentliga samtal äger rum på Stadsbibliotekets trappscen på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, men går också att följa digitalt.

Medverkande

  • Johan Eriksson, professor i statsvetenskap, Södertörns högskola
  • Sabine Höhler, professor i vetenskaps- och teknikhistoria, Kungliga Tekniska högskolan, KTH
  • Karl Bergquist, Administrator for the International Relations, Department på European Space Agency
  • Mattias Hansson, VD och grundare, I.S.A.A.C. International Space Asset Acceleration Company AB

Samtalsledare: Anders Bjers, kommunikationsstrateg, Vetenskapsrådet

Om seminariet i Vetenskapsfestivalens program Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

    Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni–28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från Veten...

  2. Stärk kommunikationen om forskning

    Vetenskapsrådet ställer sig bakom fyra nya rekommendationer för att främja forskningskommunikation. Rekommendationerna har utvecklats av Science Europe och är resultatet av en högnivåkonferens om forskningskommunikation som hölls i Bryssel i mars.

  3. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.