Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Nationellt samarbete vägen framåt för framgångsrik forskningskommunkation

En ny rapport om forskningskommunkation visar att det finns goda förutsättningar för vidareutveckling av en svensk infrastruktur för forskningskommunikation. Målet är att nå ut med evidensbaserad kunskap i samhället.

Tidskriften Forskning & Framsteg och föreningen Vetenskap & Allmänhet har på uppdrag av Vetenskapsrådet undersökt vilka som producerar, finansierar, kommunicerar och använder sig av forskning i Sverige. De har även samlat exempel från andra länder, till exempel Norge och Danmark som båda har en väl utvecklad infrastruktur för kommunikation om forskning i olika format.

Resultatet, som presenteras i rapporten Forskning.framsyn, visar också att det finns ett intresse för samarbete för att sprida evidensbaserad kunskap i Sverige.

– Resultatet stärker vår uppfattning att samarbete på nationell nivå mellan forskningsutförare och forskningsfinansiärer är viktigt och det gläder mig att det finns goda förutsättningar detta. Därför kommer Vetenskapsrådet fortsätta arbetet med att få till stånd en svensk satsning för att nå ut med evidensbaserad kunskap i samhället, säger Sven Stafström GD på Vetenskapsrådet.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

RELATERAT INNEHÅLL

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

    Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni–28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från Veten...

  2. Stärk kommunikationen om forskning

    Vetenskapsrådet ställer sig bakom fyra nya rekommendationer för att främja forskningskommunikation. Rekommendationerna har utvecklats av Science Europe och är resultatet av en högnivåkonferens om forskningskommunikation som hölls i Bryssel i mars.

  3. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.