Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Svenska lärosäten får medel från EU-kommissionen för att ta emot forskare från Ukraina

EU-kommissionen har via initiativet MSCA4Ukraine beslutat att ge 124 doktorander och forskare från Ukraina stöd att fortsätta sin forskning i ett annat land. Sex av forskarna tas emot av svenska lärosäten.

Lärosäten och organisationer runt om i Europa kunde i höstas ansöka om medel via MSCA4Ukraine för att anställa doktorander eller forskare på flykt från Ukraina. Bakom initiativet står bland annat EU-kommissionen, via programmet Marie Skłodowska-Curie-åtgärder (MSCA), och Scholars at Risk (SAR), ett internationellt nätverk som stödjer forskare i riskzonen.

Experter från fler än 45 länder har deltagit i bedömningen av de totalt 403 ansökningarna som kom in. Majoriteten av ansökningarna gällde kvinnliga forskare på postdoktornivå.

De 124 forskarna som får stöd via initiativet kommer att vara verksamma i 21 olika länder, varav sex i Sverige. Projekten spänner över alla vetenskapsområden, de flesta inom life science, humaniora och samhällsvetenskap samt kemi.

I Sverige är det Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Lunds universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet som står som värdorganisationer.

Följande projekt kommer starta vid svenska lärosäten:

  • Carbon-induced corrosion in dual atmosphere relevant for SOFC/SOEC
  • Dialogues, disputes and battles: propaganda during the Great Northern War 1700–1721
  • Deciphering the role of sodium butyrate on the enteric
  • Genomic composition of Ukrainian apple germplasm
  • Plants do not respect political borders: development of a unified classification system for conservation management
  • Nanometre-scale emittance electron beams for laboratory X-ray Free-Electron Laser

Läs mer om resultatet från utlysningen på EU-kommissionens webbplats Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Vetenskapsrådet har en nationell kontaktperson för Marie Skłodowska-Curie-åtgärder (MSCA).

Om du har frågor om programmet, kontakta Isabel Della Casa Lindberg: Isabel.dellacasa.lindberg@vr.se

Mer inom samma ämne

  1. Excellens, stabilitet, samverkan och öppenhet viktigt för nästa ramprogram

    EU:s ramprogram för forskning och innovation möjliggör för Sverige och övriga medlemsländer att adressera gemensamma samhällsutmaningar som sträcker sig över nationsgränser. Programmet skapar möjligheter för forskare att samarbeta med partners från e...

  2. Vetenskapsrådets rekommendationer inför EU:s ramprogram FP10

    EU:s process för att ta fram det ramprogram för forskning och innovation som ska följa efter Horisont Europa har påbörjats. Under 2025 kommer EU-kommissionen att lägga fram sitt förslag, som sedan ska förhandlas mellan medlemsländerna och Europaparla...

  3. Stärk kommunikationen om forskning

    Vetenskapsrådet ställer sig bakom fyra nya rekommendationer för att främja forskningskommunikation. Rekommendationerna har utvecklats av Science Europe och är resultatet av en högnivåkonferens om forskningskommunikation som hölls i Bryssel i mars.