Analys och utvärdering av särskilda satsningar

Underlag till Vetenskapsrådets inspel till 2016 års forskningsproposition

Denna rapport är ett av flera underlag till Vetenskapsrådets inspel till forskningspropositionen 2016. Underlaget för analysen är åtta utvärderingar av ”särskilda satsningar” som Vetenskapsrådet har gjort mellan 2010 och 2015.

Fyra av dessa utvärderingar avsåg vad vi här benämner som ”excellenssatsningar”: Utvärderingarna av satsningar i form av Linnéstöd, Berzelii centra, Strategiska forskningsområden och Centres of Gender Excellence.

Fyra utvärderingar avsåg vad vi här benämner som ”riktade satsningar på specifika forskningsområden”: Utvärderingarna av satsningarna på Biologisk mångfald, Samhällsvetenskaplig forskning för hållbar utveckling, Medicinsk teknik för bättre hälsa och Kriminalvetenskap.

Dessutom innehåller rapporten en bibliometrisk analys av effekter av särskilda satsningar samt en översikt rörande analyser och utvärderingar av effekter av excellenssatsningar i Norden.

Rapporten visar att bidrag till excellenssatsningar generellt går till högkvalitativ forskning, men det går inte att entydigt visa att kvaliteten har höjts ytterligare, mätt med hjälp av bibliometri. Däremot framgår positiva effekter på andra aspekter av kvalitet, till exempel nya forskningsfrågor och samarbeten, forskarutbildning och möjlighet att dra till sig ytterligare externa medel.

Rapporten visar vidare att riktade satsningar på specifika forskningsområden leder till att omfattningen av forskning inom området ökar, men det finns inte något tydligt mönster vad gäller forskningens kvalitet. Inom båda dessa typer av satsningar har forskningsbidragen företrädesvis gått till män, men könsfördelningen har blivit något jämnare över åren.

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

    Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni–28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från Veten...

  2. Excellens, stabilitet, samverkan och öppenhet viktigt för nästa ramprogram

    EU:s ramprogram för forskning och innovation möjliggör för Sverige och övriga medlemsländer att adressera gemensamma samhällsutmaningar som sträcker sig över nationsgränser. Programmet skapar möjligheter för forskare att samarbeta med partners från e...

  3. Vetenskapsrådets rekommendationer inför EU:s ramprogram FP10

    EU:s process för att ta fram det ramprogram för forskning och innovation som ska följa efter Horisont Europa har påbörjats. Under 2025 kommer EU-kommissionen att lägga fram sitt förslag, som sedan ska förhandlas mellan medlemsländerna och Europaparla...