Lund-deklarationen 2015: Europeisk forskning ska ta ansvar för samhällets utmaningar

Målbeskrivningen Lund-deklarationen 2015 innehåller riktlinjer för framtida forskning. Bakom deklarationen står Vetenskapsrådet, Vinnova, Utbildningsdepartementet, Näringsdepartementet och EU-kommissionen.

Lund-deklarationen 2015 är en uppföljning till den deklaration som togs fram 2009 och som starkt påverkade inriktningen för EU:s ramprogram för forskning, Horisont 2020. Centralt i den senare deklarationen är att fortsatt adressera samhällsutmaningar som till exempel miljöfrågor och demografisk utveckling, bland annat genom att snabbare implementera forskningsresultat genom samverkan med samhällets olika aktörer.

Deklarationen kan kort sammanfattas i följande punkter:

  • Europa behöver ett större politiskt engagemang för att bekämpa de samhälleliga utmaningarna genom att samordna sina nationella strategier, instrument och resurser.
  • För detta behövs en stark excellent forskningsbas, forskningsinfrastruktur i världsklass och en ny generation forskare med rätt kompetens och entreprenörskap.
  • Globalt samarbete med de bästa forskarna och innovatörerna.
  • Snabba upp användning och implementering av resultat genom att stärka samarbetet med andra utanför forskningssystemet genom att involvera till exempel industri och det civila samhället.

Lund-deklarationen 2015 i sin helhet (på engelska) Pdf, 407.7 kB.

Lund-deklarationen 2009 i sin helhet (på engelska) Pdf, 647.5 kB.

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

    Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni–28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från Veten...

  2. Excellens, stabilitet, samverkan och öppenhet viktigt för nästa ramprogram

    EU:s ramprogram för forskning och innovation möjliggör för Sverige och övriga medlemsländer att adressera gemensamma samhällsutmaningar som sträcker sig över nationsgränser. Programmet skapar möjligheter för forskare att samarbeta med partners från e...

  3. Vetenskapsrådets rekommendationer inför EU:s ramprogram FP10

    EU:s process för att ta fram det ramprogram för forskning och innovation som ska följa efter Horisont Europa har påbörjats. Under 2025 kommer EU-kommissionen att lägga fram sitt förslag, som sedan ska förhandlas mellan medlemsländerna och Europaparla...