Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal: Den kriminella ekonomins samhällspåverkan – från narkotika till organiserad välfärdsbrottslighet

I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlade om den kriminella ekonomin och dess påverkan på samhället och ägde rum på Finlandshuset i Stockholm 21 april.

Datum

21 april 2022

Tid

10.00–12.00

Plats

Sibeliussalen, Finlandshuset, Stockholm. Seminariet spelades in av UR.

Arrangörer

Vetenskapsrådet och Institutet för framtidsstudier

Den kriminella ekonomins samhällspåverkan – från narkotika till organiserad välfärdsbrottslighet

Den organiserade brottsligheten i Sverige uppmärksammas oftast i samband med gängrelaterade skjutningar. Men det finns en annan sida av denna brottslighet som är minst lika samhällsundergrävande: den kriminella ekonomin, där vinster från bedrägerier, välfärdsbrottslighet och narkotikaförsäljning skapas och återförs till den reguljära ekonomin.

Hur omfattande är den kriminella ekonomin i Sverige och vilka aktiviteter består den av? Har den vuxit och vad beror det på i så fall på? Vilka är aktörerna och hur är de organiserade? Hur ser kopplingen ut mellan olika grenar av den kriminella ekonomin, liksom mellan den kriminella ekonomin och den lagliga? Vad kan samhälle och politik göra för att skydda oss från och bekämpa denna aspekt av den organiserade brottsligheten? Hör forskare och praktiker i ett Offentligt samtal om den kriminella ekonomin.

Den kriminella ekonomins omfattning och konsekvenser

Hur organiserar man sig i den kriminella ekonomin? Vilka är det som är verksamma och hur omfattande är deras verksamhet?

Amir Rostami, doktor i sociologi vid Högskolan i Gävle samt Institutet för framtidsstudier

Lärdomar från den italienska maffian

Hur påverkar organiserad brottslighet demokratin och individens rättigheter? Vilka är de långsiktiga effekterna på samhället? Få en inblick hur det italienska samhället påverkats av sin organiserade brottlighet.

Carina Gunnarson, docent i statskunskap, Totalförsvarets forskningsinstitut samt Institutet för framtidsstudier

Panel

  • Per Wadhed, Polismyndigheten
  • Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje
  • Gina Kezovska, avdelningschef på Ekobrottsmyndigheten

Moderator

Ludvig Beckman, Institutet för framtidsstudier

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

    Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni–28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från Veten...

  2. Stärk kommunikationen om forskning

    Vetenskapsrådet ställer sig bakom fyra nya rekommendationer för att främja forskningskommunikation. Rekommendationerna har utvecklats av Science Europe och är resultatet av en högnivåkonferens om forskningskommunikation som hölls i Bryssel i mars.

  3. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.