PublISHED ON

UpDATED ON

Sverige deltar i klinisk WHO-studie

Sverige deltar i en stor klinisk studie som drivs av WHO och syftar till att testa ett antal antivirala läkemedel på patienter världen över som vårdas för covid-19. Det svenska deltagandet innebär att patienter i Sverige kan få tillgång till potentiellt effektiva läkemedel.

Över 100 länder deltar i WHO-studien som går under namnet "Solidarity trial". Det stora patientunderlaget gör att det går fort att se om något av preparaten är effektivt och kan börja användas för att behandla covid-19.

Regeringen utsåg nyligen Soo Aleman, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset och docent på Karolinska institutet, till nationell koordinator för den svenska delen av studien. Vetenskapsrådet kommer kunna stå för finansieringen av det svenska deltagandet, så snart satsningen formaliserats i regleringsbrevet.

– Det är viktigt att Sverige är med i den internationella studien. Patienter i Sverige som drabbats av svår covid-19 kan nu få tillgång till potentiellt effektiva läkemedel. Vi får i förlängningen en ökad kunskap om vad som är effektivt vilket även patienter som inte ingår i studien kommer vara betjänta av, säger Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare för medicin och hälsa och klinisk behandlingsforskning vid Vetenskapsrådet.

Om studien "Solidarity trial" på WHO:s webbplats Länk till annan webbplats.

PUBLISHED ON

UpDATED ON

Pdf / Printout

Kontakt

MORE WITHIN THE SAME SUBJECT AREA

No matching pages