Stängd utlysning
12 juni - 27 augusti 2019
Projektbidrag för planering av klinisk behandlingsforskning
Syftet med bidraget är att skapa möjlighet för en konstellation av forskare inom akademin och hälso- och sjukvården att med andra aktörer samlas inför en framtida ansökan om bidrag till forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning, eller att utveckla ett nationellt nätverk som samverkar inför framtida forskningssamarbeten, till exempel där ny kunskap behövs. Vetenskapsrådet premierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet i nationell konkurrens.
Stödform
Projektstöd
Område
Klinisk behandlingsforskning
Inriktning
Klinisk behandlingsforskning
Söks av
Enskild forskare
Medverkande forskare
Minst två och upp till tio forskare ska bjudas in att medverka i ansökan.
Bidragstid
1 år
Bidragsbelopp
Minst 400 000 kronor per år, max 1 200 000 kronor per år.
Utlysningen stänger
27 augusti 2019 (kl. 14.00)
Bidragsbeslutet publiceras
Senast i början av december 2019.
Bidragsperioden startar
Januari 2020
Att notera
- Läs och följ instruktioner. Förutom denna specifika utlysningstext behöver du också ta del av vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
- Från och med våren 2019 behöver du ha en datahanteringsplan Öppnas i nytt fönster. för data som genereras inom den forskning som vi beviljar medel för. Du ska inte skicka in planen till oss, men enligt våra generella bidragsvillkor intygar din medelsförvaltare att en datahanteringsplan kommer att finnas när du påbörjar ditt projekt eller motsvarande, och att planen underhålls.
- Utlysningen är en utveckling av tidigare års nätverksbidrag. Till skillnad från nätverksbidraget är lönekostnader tillåtna i detta projektbidrag.
Tidigare beviljade bidrag
Hela utlysningstexten
Nedanstående villkor måste vara uppfyllda för att du ska vara behörig att ansöka om bidraget. Vi utför kontroller som gör att obehöriga ansökningar avvisas från fortsatt hantering.
Om projektbidraget
Syftet med bidraget är att skapa möjlighet för en konstellation av forskare inom akademin och hälso- och sjukvården att samlas med andra aktörer inför en framtida ansökan om bidrag till forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning, eller att utveckla ett nationellt nätverk inför framtida nationella forskningssamarbeten där behov av ny kunskap finns.
Inriktning
Den forskning som är relevant för den här utlysningen rör kliniska behandlingsstudier som syftar till att ta fram tillförlitliga och implementerbara resultat som kan komma patienter och samhället till nytta inom en relativt kort tidsperiod (inom 2–10 år efter projektets genomförande). Forskningen ska vara klinisk och förutsätter därmed tillgång till vårdens strukturer och resurser, samt ska avse studier på människor och inte djurförsök. Huvuddelen av arbetet med projektbidraget ska bedrivas i Sverige, men det är möjligt att samarbeta med utländska lärosäten.
Du kan söka projektbidraget för ett av två syften:
1) Att genomföra en förstudie inför en ansökan om bidrag till forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning Öppnas i nytt fönster.. Förstudien bör kartlägga genomförbarheten av ett framtida väldefinierat forskningsprojekt. Kartläggningen kan exempelvis omfatta en plan för nationell rekrytering av patienter, eller (om patientunderlaget är begränsat), formulera hur en utökning av antalet patienter och medverkande kliniker/centra kan genomföras. Genomförbarheten kan även handla om problem med eller fördröjningar av upphandling och tillverkning av prövningsläkemedel eller tillståndsansökningar och hur detta kan undvikas.
2) Att utveckla ett nationellt nätverk som sammanför kompetens inom forskning, hälso- och sjukvård, näringsliv och brukare för att stödja kunskapsutbyte kring en forskningsfråga av hög vetenskaplig kvalitet med relevans för klinisk behandlingsforskning. Nätverken ska ha som mål att stimulera forskningssamarbeten kring ett tydligt identifierat problem, som är motiverat av hälso- och sjukvårdens behov och där ökad kunskap förväntas kunna leda till patient- och samhällsnytta inom en snar framtid. Nätverken ska ha en tydlig plan för hur brukare (det vill säga patienter, patientorganisationer och anhöriga) ska engageras för att stärka medverkan i framtida forskningsprojekt inom ett visst ämnesområde inom klinisk behandlingsforskning.
Observera att projektbidraget inte är en helt ny bidragsform, utan utveckling av förra årets nätverksbidrag.
Sökande
Projektbidraget för planering inom klinisk behandlingsforskning söks av dig som enskild forskare. Du är projektledare och vetenskapligt ansvarig för bidraget. Du ska avsätta adekvat tid för projektet under hela bidragsperioden, med en omfattning (aktivitetsgrad) som motsvarar minst 20 procent av en heltidsanställning.
Du ska ha avlagt svensk doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen senast den sista ansökningsdagen för denna utlysning. Det examensdatum som vi utgår från är det datum då du har uppfyllt alla krav för fullgjord examen, exempelvis obligatoriska kurser, disputation och godkänd doktorsavhandling. För dig med svensk doktorsexamen gäller det examensdatum som finns registrerat i Ladok.
Du ska vid ansökningstillfället och under hela bidragsperioden inneha en svensk klinisk tjänst, till exempel anställning som läkare, sjuksköterska, tandläkare eller sjukgymnast/fysioterapeut. Omfattningen av denna anställning måste motsvara minst 20 procent av en heltidsanställning. Din kliniska tjänst ska du beskriva i din ansökan (se anvisningar under ”Klinisk tjänst” nedan).
Bidrag från Vetenskapsrådet ska förvaltas av ett svenskt universitet eller högskola eller någon annan svensk offentlig organisation, till exempel landsting/region, som uppfyller våra krav på medelsförvaltare. Din organisation måste alltså vara godkänd som medelsförvaltare Öppnas i nytt fönster. för att du ska kunna ansöka.
Om du beviljas bidrag ska du vara anställd av medelsförvaltaren när bidragsperioden börjar och sedan under hela bidragsperioden och ytterligare dispositionstid, såvida inte Vetenskapsrådet medger undantag. Anställningen ska omfatta minst 20 procent av en heltidsanställning. Du behöver inte vara anställd av medelsförvaltaren vid ansökningstillfället.
Antal ansökningar och tidigare bidrag
Vilka bidrag kan jag söka samtidigt från Vetenskapsrådet?
Du får endast lämna in en ansökan om detta bidrag i denna utlysning. Observera att du bara kan söka för ett av syftena nedan. Du kan vara medverkande forskare på flera ansökningar.
Övriga restriktioner för vilka bidrag du kan söka under samma år framgår av tabellen nedan.
Tabell: Bidrag du kan söka samtidigt Pdf, 466.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Vad gäller om jag har ett tidigare bidrag från Vetenskapsrådet?
Det finns vissa restriktioner om du är projektledare för ett tidigare beviljat bidrag som är pågående, det vill säga vars bidragsperiod (utbetalningsperiod från Vetenskapsrådet) överlappar bidragsperioden för det bidrag som ansökan avser. Notera att dispositionstiden, det vill säga tiden som du kan disponera det beviljade bidraget, normalt är längre än bidragsperioden. Information om vad som gäller för ditt tidigare bidrag finner du i det ”godkännande av villkor” du fått från Vetenskapsrådet.
Du kan inte söka detta bidrag om du är projektledare för ett pågående bidrag till forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning. Se tabellen nedan för ytterligare information och eventuella restriktioner rörande vad du kan söka om du har ett pågående bidrag.
Tabell: Bidrag du kan söka om du har pågående bidrag Pdf, 457.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Observera! Om du har varit projektledare för tidigare bidrag från Vetenskapsrådet som är avslutade, måste slutlig ekonomisk återrapportering för alla dessa vara inlämnade inom angiven tidsram för att du ska få ansöka om ett nytt bidrag. Kontakta din medelsförvaltare om du är osäker på om alla dina slutliga återapporteringar är inlämnade.
Vad gäller ansökningar till eller bidrag från andra finansiärer?
Om din ansökan till Vetenskapsrådet rör samma projektidé som ett bidrag du beviljats av eller ansöker om från en annan finansiär, ska du redogöra för detta.
Medverkande forskare
Din ansökan ska inkludera minst 2 och högst 10 medverkande forskare, det vill säga andra forskare med doktorsexamen eller motsvarande kompetens vars vetenskapliga kompetens kommer att vara avgörande i genomförandet av den föreslagna forskningen. Dessa behöver inte vara anställda vid ett svenskt lärosäte. Medverkande forskare ska själva lämna nödvändiga uppgifter i ansökningssystemet och hämta in dessa till ansökan.
Observera att du inte ska bjuda in medverkande samarbetspartner från hälso- och sjukvård, näringsliv eller som är brukarrepresentant i ansökan. Du ska istället ange namn och affiliering för dessa i textrutan ”Medverkande samarbetspartner” i ansökningsformuläret. Du ska även beskriva samarbetspartnerna och deras roller i projektplanen (se anvisningar under ”Projektplan” nedan).
Kostnader och bidragsbelopp
Bidrag kan sökas för att finansiera projekt- och samverkansrelaterade drifts- och lönekostnader (för din egen lön eller för andra personer som inkluderas i projektet), dock högst motsvarande personens aktivitetsgrad i projektet. För mer detaljer, se anvisningar under ”Övriga kostnader” nedan.
Bidrag kan inte sökas för inköp av utrustning och avskrivningar. Bidraget får heller inte användas till stipendier. Om en doktorand deltar får projektmedel inte användas till lön för undervisning eller annan institutionstjänstgöring.
Det lägsta belopp du kan söka är 400 000 kronor, inklusive indirekta kostnader. Det högsta belopp du kan söka är 1 200 000 kronor.
Bidragstid
Bidragstiden är ett år, med start i januari 2020. Första utbetalning sker tidigast i januari 2020.
Nationell samverkan
Nationell samverkan kommer att krävas för en framtida ansökan om bidrag till forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning. Nationell samverkan innebär samverkan mellan ett flertal landsting/regioner (det ska vara minst fyra landsting/regioner) och kan inkludera universitet. Denna samverkan är viktig för att studien och dess resultat ska få större genomslag. Samverkan ska utgå från ett konkret behov av interaktion. Behovet kan exempelvis vara att säkerställa ett tillräckligt stort patientunderlag. Andra behov av samverkan kan gälla tillgång till högkvalitativa dataunderlag, utrustning eller specialkompetenser inom flera discipliner. Samverkan med företag inom den medicinska sektorn som verkar i Sverige bör även beaktas.
Även om nationell samverkan inte är ett formellt krav för detta bidrag för planering av klinisk behandlingsforskning är det viktigt att din ansökan innehåller en tydlig ambition och plan för hur nätverket i förlängningen ska uppnå nationellt deltagande.
Vi ber dig att orientera dig i ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att du läser nedanstående instruktioner, som beskriver det utlysningsspecifika innehållet i ansökan. Mer information om hur du praktiskt går tillväga finns i vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Språk
Utländska experter deltar i den vetenskapliga bedömningen av ansökningarna. För att säkerställa att bedömningen sker på ett likvärdigt och effektivt sätt ber vi dig därför att utforma din ansökan på engelska.
Ansökans delar
Ansökningsformuläret innehåller följande flikar:
- Beskrivande information
- Projektbeskrivning
- Budget och forskningsresurser
- Publikationer
- Medelsförvaltare
- Medverkande
- Cv
Nedan följer beskrivningar av den utlysningsspecifika information som efterfrågas under respektive flik.
Beskrivande information
Abstract
Observera att instruktionen för abstrakt skiljer sig åt för de två syftena – följ de som gäller för din ansökan.
För ansökan med syftet att genomföra en förstudie inför en framtida ansökan om bidrag till forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning
Sammanfattningen av projektplanen ska innehålla en kort beskrivning av följande:
- vad som ska göras: syfte och mål
- hur forskningsfrågan ska angripas: tidplan för arbetet och översiktlig studiedesign
- vad som kan bli den direkta nyttan av projektet och en plan för hur förstudien ska leda till en ansökan om bidrag till forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning.
För ansökan med syftet att utveckla ett nationellt nätverk som samverkar inför framtida nationella forskningssamarbeten
Sammanfattningen av projektplanen ska innehålla en kort beskrivning av följande:
- de forskningsfrågor som planeras vara i fokus för nätverket
- vad som ska göras inom samverkansnätverket
- hur nätverket relaterar till befintliga nätverk och kompletterar till redan befintliga nätverk
- hur samarbetet ska utföras: organisation, tidplan, samarbetsformer
- hur ska nätverket byggas upp och i framtiden förvaltas och finansieras
- effekten (impact) av samverkansnätverket.
Texten ska ge en översiktlig orientering om syfte och genomförande. Skriv så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.
Redogörelsen får omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag (motsvarande cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd).
Populärvetenskaplig beskrivning
Beskriv projektet så att även den som inte är insatt i ämnet har möjlighet att förstå. Beskriv vad som ska göras och varför, samt förklara på vilket sätt den nya kunskapen kan vara betydelsefull.
Den populärvetenskapliga beskrivningen är ett viktigt verktyg när vi informerar om den forskning som Vetenskapsrådet finansierar. Om vi beviljar din ansökan, förbehåller vi oss rätten att använda beskrivningen för informationsändamål.
Observera! Den populärvetenskapliga beskrivningen måste skrivas på svenska, till skillnad från resten av ansökan.
Redogörelsen får omfatta högst 4 500 tecken inklusive mellanslag (motsvarande cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd).
Projektbeskrivning
Etiska överväganden
Beskriv vilka etiska frågor som är aktuella i ditt projekt eller motsvarande. Du ska även redovisa hur du planerar att hantera etiska dilemman som kan dyka upp. Motivera varför forskningen bör genomföras mot bakgrund av de etiska frågor som du har identifierat. Hur står sig dina frågeställningar och förväntade resultat i förhållande till etiska frågor? Ange även om hantering av persondata eller humanförsök ingår i forskningen. Om inga etiska frågor är aktuella ska du motivera detta.
Projektplan
Projektplanen ska bestå av en kortfattad men komplett beskrivning av arbetet som ska genomföras inom ramen för detta bidrag. Arbetet ska ha en tydlig koppling till planering av en framtida ansökan om bidrag till forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning eller att utveckla ett nationellt nätverk som samverkar inför framtida forskningssamarbeten. Planen ska omfatta högst 4 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd, referenser och eventuella bilder inkluderade.
Observera att den forsatta instruktionen för projektplanen skiljer sig åt för de två syftena – följ de som gäller för din ansökan.
För ansökan med syftet att genomföra en förstudie inför en framtida ansökan om bidrag till forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning
Projektplanen ska innehålla följande rubriker och information som anges i nedanstående ordning:
- Syfte och mål (Purpose and aims). Redogör för syfte och mål med projektet.
- Områdesöversikt (Survey of the field). Redogör kort (max en halv A4-sida) för forskningsfältets evidensbaserade kunskapsgrund och rådande kliniska praxis. Ange systematiska översikter, nationella, internationella riktlinjer och identifiera kunskapsluckor, som motiverar att mer forskning behövs. Översikt av prekliniska och teknisk data samt av sjukdomsbördan kan uteslutas.
- Forskningsfråga (Research idea). Beskriv forskningsfrågan. Vad ska studeras och på vilka?
- Nätverksbeskrivning och former för samverkan (Network description and mode of collaboration). Redogör för:
- hur samverkande parter inom nätverket kompletterar varandra
- strukturen för samverkan, det vill säga ledning och rollfördelning bland medverkande parter
- hur nationell samverkan ska uppnås
- gemensamma seminarier, möten eller workshops med syfte att vidareutveckla forskningsfrågan
- hur seniora och juniora kliniska forskare ska involveras och hur en jämn könsfördelning av medverkande forskare ska uppnås
- förberedelse/planering av gemensam ansökan om bidrag till forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning.
- Kartläggning av genomförbarhet för den planerade studien (Survey of the feasibility of the planned study):
- Upplägg för arbetet med regulatoriska frågeställningar. Redogör för arbetet kring regulatoriska frågeställningar aktuella för ditt projekt, som godkännande av Etikprövningsmyndigheten, tillstånd från Läkemedelsverket, etc.
- Upplägg och metod för förstudien. Redogör för hur planerat upplägg och metod för förstudien ska besvara frågan om genomförbarhet av forskningen som planeras för ansökan om bidrag till forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning, med avseende på punkterna nedan.
- Att göra en inventering av patientmaterialet – antalet patienter som är möjliga att inkluderas i studien.
- Att skaffa etiskt tillstånd för forskningsprojektet med avsikt att söka bidrag till forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning.
- Om relevant, att skaffa läkemedelstillstånd för forskningsprojektet.
- Om relevant, att påbörja upphandling för prövningsläkemedel som ska användas i forskningsprojektet.
- Om relevant, att få fram offert på placebo.
- Annat förarbete relevant för forskningsprojektet planerat för en uppföljande ansökan.
- Planerat resultat (Outcome). Redogörelsen ska specificera hur projektbidraget för planering kan leda till att utveckla en klinisk behandlingsstudie, med avseende på följande:
- variabler och mätning
- studiedesign
- dimensionering och studiens beräknade styrka
- material: patienturval – population, sample
- statistisk analysplan
- klinisk nytta
- hälsoekonomiska överväganden
- brukarmedverkan
- implementering
- nationell samverkan.
Mer information om punkterna ovan finns beskriven i tidigare utlysningstext för bidrag till forskningsmiljö för klinisk behandlingsforskning Öppnas i nytt fönster.
För ansökan med syftet att utveckla ett nationellt nätverk som samverkar inför framtida nationella forskningssamarbeten
Projektplanen ska innehålla följande rubriker och information som anges i nedanstående ordning:
- Syfte och mål (Purpose and aims). Redogör övergripande för syfte och andra specifika mål för samarbetsprojektet.
- Forskningsidé (Research idea). Gör ett sammandrag av forskningstemat och de forskningsfrågor som planeras vara i fokus för samarbetet, samt redovisa din egen och andras tidigare arbete med att etablera ett nationellt nätverk och eventuella preliminära resultat inom forskningsområdet.
- Betydelse och vetenskapligt nytänkande (Significance and scientific novelty). Beskriv kortfattat hur samarbetsprojektet anknyter till forskning inom området och dess betydelse för forskningsområdet på kort och lång sikt.
- Nätverksbeskrivning (Network description). Beskriv följande:
- konkreta samverkansprojekt med syfte att sammanföra kompetens inom forskning, hälso- och sjukvård, näringsliv och brukare för att stödja kunskapsutbyte kring en forskningsfråga av hög vetenskaplig kvalitet med relevans för klinisk behandlingsforskning
- huvudsyftet med nätverket och hur det kommer att stimulera till forskningssamarbeten inom ett tydligt identifierbart problem som är motiverat av hälso- och sjukvårdens behov och förväntas kunna leda till patient- och samhällsnytta
- hur nätverket ska förvaltas långsiktigt
- bidragen från de medverkande samarbetspartner avseende forskningstemat och hur de kompletterar varandra
- en struktur för samverkan, dvs. ledning och rollfördelning bland medverkande parter.
- Formerna för samarbetet (Mode of collaboration). Ange en översiktlig tidplan för samarbetet och specificera planerade aktiviteter, inklusive följande:
- hur hälso- och sjukvård, näringsliv och brukare ska involveras i samverkan
- hur en jämn könsfördelning av medverkande samarbetspartners uppnås. I det fall då fördelningen är ojämn ska du motivera hur detta inte påverkar forskningssamarbetet negativt
- hur samarbetet kommer att organiseras för att leda till ömsesidigt utbyte av kunskap mellan forskningsinstitut, hälso- och sjukvård, näringsliv och brukare
- inkludera en tydlig plan för hur brukare (dvs patienter, patientorganisationer och anhöriga) ska engageras för att stärka medverkan i framtida forskningsprojekt inom klinisk behandlingsforskning
- gemensamma seminarier, möten eller workshops med syftet att vidareutveckla den gemensamma forskningsbasen och forskningsagendan
- hur nationell samverkan ska uppnås
- gemensamma publikationer och annan gemensam informationsspridning
- gemensamma konferenser
- Planerat resultat (Outcome). Planerat resultat av samarbetet ska tydligt specificeras, såsom följande:
- Mervärdet av nätverkssamarbetet: hur expertisen och kapaciteten bland medverkande samarbetspartner och institut samverkar för att sammanföra kompetens och stödja kunskapsutbyte kring en forskningsfråga av hög vetenskaplig kvalitet med relevans för klinisk behandlingsforskning. Hur kommer samarbetet att ge ett ömsesidigt mervärde?
- På vilket sätt samarbetet är byggt på likvärdigt deltagande och hur det leder till ömsesidigt utbyte av kunskap.
- Planerad spridning av resultat och ny kunskap, samproduktion av publikationer.
- Hur samarbetet ska drivas vidare efter bidragstidens slut.
Medverkande samarbetspartner
Ange namn och affiliering för dina eventuella medverkande samarbetspartners (till exempel från hälso- och sjukvård, näringsliv eller brukarrepresentant).
Specificering av klinisk tjänst
För att söka bidrag inom klinisk behandlingsforskning måste du inneha en klinisk tjänst i Sverige, till exempel anställning som läkare, sjuksköterska, tandläkare eller sjukgymnast/fysioterapeut. Omfattningen av denna anställning måste motsvara minst 20 procent av en heltidsanställning. Förklara på vilket sätt du uppfyller kravet.
Redogörelsen får omfatta högst 750 tecken, inklusive mellanslag, i Arial, teckenstorlek 11.
Budget och forskningsresurser
Personal i projektet
Ange aktivitetsgrad (procent av heltid) för all personal som är verksam i projektet, det vill säga du själv, eventuella andra forskare samt övrig personal/person. Ange också sökt lön för dig och/eller annan personal verksam i projektet, både som andel av heltidslön och som faktiska årsbelopp (inklusive sociala avgifter). Ange hela belopp i kronor.
Övriga kostnader
Beskriv driftkostnader för samtliga planerade aktiviteter inom projektet genom att specificera posterna nedan. Ange hela belopp i kronor.
1. Kostnader för införskaffande av etiskt tillstånd, läkemedelstillstånd, upphandling med mera.
2. Kostnader för förberedelse/planering av forskningsansökan.
3. Kostnader för resor, samverkansaktiviteter, gemensamma konferenser, workshops, seminarier med mera.
4. Kostnader för gemensamma publikationer och annan gemensam informationsspridning.
Total kostnad för projektet
Ansökningssystemet summerar automatiskt dina angivna budgetposter i en tabell. Det totala belopp du ansöker om ska även inkludera indirekta kostnader. Du lägger själv till dessa i tabellen. Här lägger du även till eventuella ytterligare kostnader projektet omfattar (som du inte söker finansiering för i denna ansökan).
För frågor om vad som räknas som indirekta och direkta kostnader, kontakta ditt lärosäte.
Motivering av sökt budget
Motivera kort varje sökt kostnad i den budget som du angivit. Redogörelsen får omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag (motsvarande cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd).
Annan finansiering
Ange din eller annan forskares finansiering av projektet utöver vad som söks i denna ansökan. Ange hela belopp i kronor.
Publikationer
Sökandes publikationslista
Bifoga din publikationslista utformad enligt rubriker och information nedan. Listan ska omfatta högst 5 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd.
Sortera publikationerna under varje rubrik i omvänd kronologisk ordning, så att det senaste publicerade arbetet hamnar först i listan. Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Författarordningen ska vara identisk med det publicerade verket. Du kan inte komplettera ansökan med publikationer efter att utlysningen har stängt.
1. Urval av publikationer (Selection of publications), lista de upp till 10 publikationer som är viktigast för din ansökan. För varje publikation ska du redogöra för hur du bidragit till denna samt dess relevans för det beskrivna forskningsprojektet (högst 4 rader per publikation). Markera ditt namn i fetstil i författarlistan.
2. Relevanta publikationer från de senaste 8 åren (Relevant publications from the last 8 years), sortera publikationerna, med ditt namn markerat i fetstil i författarlistan, under respektive rubrik (publikationstyp) i nedanstående ordning:
- Sakkunniggranskade originalartiklar (Peer-reviewed original articles)
- Sakkunniggranskade konferensbidrag (Peer-reviewed conference contributions), vars resultat inte finns i andra publikationer.
- Sakkunniggranskade samlingsvolymer (Peer-reviewed edited volumes)
- Forskningsöversiktsartiklar (Research review articles)
- Sakkunniggranskade böcker och bokkapitel (Peer-reviewed books and book chapters)
- Andra publikationer inklusive populärvetenskapliga böcker/presentationer (Other publications including popular science books/presentations)
Medverkande forskares publikationslistor
Bifoga samtliga medverkande forskares publikationslistor sammanfogade till en fil. Listan för respektive forskare ska inkludera högst 10 publikationer i form av de mest relevanta publikationerna för den beskrivna forskningen, och omfatta högst 1 A4-sida. Den aktuella forskarens namn ska vara markerat i fetstil och även angivet i sidhuvudet i respektive lista.
Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Författarordningen ska vara identisk med det publicerade verket. Ansökan kan inte kompletteras med publikationer efter att utlysningen har stängt.
Publikationerna ska vara av typen Sakkunniggranskade originalartiklar, konferensbidrag, samlingsvolymer, forskningsöversiktsartiklar, böcker och bokkapitel, samt andra publikationer inklusive populärvetenskapliga böcker/presentationer.
Medelsförvaltare
Ange medelsförvaltare och hemvist för projektet.
Medverkande
Här bjuder du in medverkande forskare och eventuella administratörer till din ansökan.
Cv
Under denna flik hämtar du in dina relevanta cv-uppgifter från ditt personliga konto i Prisma. Medverkande forskare hämtar själva in sina cv-uppgifter till ansökan.
Följande uppgifter ska, där sådana finns, alltid ingå i respektive cv enligt de begränsningar i antal som anges:
Utbildning: Forskarutbildning, utbildning på grund- och avancerad nivå, samt specialistexamen.
Arbetsliv: Nuvarande anställning (inklusive uppgift om anställningsform) och längre relevanta anställningar du innehaft, postdoktorsvistelser (anges även som anställning om detta varit aktuellt), forskarutbyten relevanta för den beskrivna forskningen samt eventuella längre uppehåll i forskningen som påverkat din möjlighet att meritera dig som forskare.
Meriter och utmärkelser: Docentur, handledda personer (postdoktorer och doktorander; ange det totala antalet för respektive kategori samt ange dina upp till 10 mest relevanta), dina upp till 10 mest relevanta bidrag erhållna i konkurrens, dina upp till 10 mest relevanta priser och utmärkelser, samt upp till 20 eventuella övriga meriter som är relevanta för ansökan.
Immaterialrätt: Exempelvis patent och egenutvecklade allmänt tillgängliga dataprogram, ange dina upp till 10 mest relevanta.
Vetenskaplig kvalitet är det grundläggande kriteriet för hur Vetenskapsrådet fördelar bidrag till forskning. Din ansökan bedöms i konkurrens med övriga ansökningar utifrån nedanstående bedömningskriterier. Kommittén för klinisk behandlingsforskning finansierar forskning som syftar till förbättrad behandling och nytta för hälso- och sjukvården och patienter.
Bedömningsprocess
Din ansökan bedöms av en beredningsgrupp där ledamöterna är internationella forskare. Minst tre ledamöter granskar och betygsätter din ansökan individuellt. Hela beredningsgruppen träffas sedan på ett beredningsgruppsmöte för att diskutera och prioritera ansökningarna och slutligen lämna ett förslag till beslut till Kommittén för klinisk behandlingsforskning. Varje ansökan får ett individuellt yttrande som återspeglar beredningsgruppens diskussion och samlade bedömning av ansökans vetenskapliga kvalitet.
Beredningsgrupp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bedömningskriterier
Bedömningen av den vetenskapliga kvaliteten på din ansökan görs med hjälp av fem betygskriterier (Projektets vetenskapliga kvalitet, Patientnytta – nyttiggörande, Nytänkande och originalitet, Sökandes kompetens, Genomförbarhet). Syftet med flera kriterier är att uppnå en allsidig bedömning. Med tanke på den kliniska behandlingsforskningens natur, vägs Nytänkande och originalitet lägre än andra kriterier.
Vid bedömning för fullständig ansökan används en sjugradig betygsskala för fyra av betygskriterierna: Projektets vetenskapliga kvalitet, Patientnytta – nyttiggörande, Nytänkande och originalitet och De sökandes kompetens. Genomförbarhet graderas på en tregradig skala. Efter att alla kriterier blivit betygssatta väger beredningsgruppen ihop det hela till ett övergripande betyg (1–7) vilket återspeglar beredningsgruppens övergripande bedömning av den vetenskapliga kvaliteten på ansökan. Endast ansökningar som bedöms vara av hög vetenskaplig kvalitet och patientnytta kommer att vara aktuella för finansiering.
Projektets vetenskapliga kvalitet (1-7)
Patientnytta - nyttiggörande (1-7)
Nytänkande och originalitet (1-7)
Sökandes kompetens (1-7)
Genomförbarhet (1-3)
Sammanfattande betyg (1-7)