Säkerställ att du uppfyller våra krav
Ta del av de krav som gäller för att vara behörig att söka bidrag. Det kan till exempel handla om krav på karriärålder, inriktning, aktivitetsgrad och samverkan. Kraven framgår alltid av den aktuella utlysningstexten. Vi utför kontroller och kommer att avslå ansökningar som inte uppfyller de formella kraven för utlysningen.
Generell information om våra krav
Du ansvarar för att ansökningsformuläret är korrekt ifyllt
Följ anvisningar och instruktioner i den aktuella utlysningstexten och i denna ansökningsguide om vad ansökan ska innehålla och om hur olika sektioner, avsnitt och bilagor ska utformas. Det är ditt ansvar att se till att ansökningsformuläret är korrekt ifyllt och att du har bifogat rätt bilagor. Om ansökan inte är utformad enligt våra instruktioner så väger vi in det i bedömningen.
Följ god forskningssed vid upprättande av ansökan
Vi utgår ifrån att du som sökande följer god forskningssed när du utformar din ansökan. Det innebär att du inte lämnar falska, manipulerade, påhittade eller på annat sätt oriktiga uppgifter, eller att du utelämnar väsentlig information. Detta gäller ansökans alla delar: exempelvis att meriter är sanningsenliga, att forskningsplanen eller motsvarande inte omfattar någon form av plagiering och att publikationslistan är korrekt.
Vid signeringen av ansökan intygar du att uppgifterna du angett är korrekta och följer Vetenskapsrådets instruktioner. Om vi upptäcker allvarliga avsteg i ansökan kommer vi att kontakta dig och den medelsförvaltare som signerat ansökan. Som utgångspunkt kommer en ansökan som inte följer god forskningssed att avslås.
Skapa ett konto i Prisma
Börja med att skapa ett personligt konto i vårt ansökningssystem Prisma Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och lägg in dina person- och cv-uppgifter. Du behöver inte lägga in några publikationer på ditt konto – du bifogar dem i en pdf-fil när du fyller i ansökan.
Prisma är ett gemensamt ansökningssystem för Vetenskapsrådet, Formas och Forte, vilket innebär att du med ett enda konto kan hantera ansökningar till alla tre forskningsråden.
Du behöver bara lägga in dina uppgifter en gång och kan komplettera eller ändra dem vid behov. De som granskar ansökningar har inte tillgång till informationen på ditt konto – när du fyller i ansökan hämtar du istället själv in de uppgifter som behövs för bidraget du ska söka. Eftersom många av dem som granskar och bedömer ansökningar inte talar svenska rekommenderar vi att du lägger in alla beskrivande texter i ditt cv på engelska.
Din medelsförvaltare måste också ha ett konto
För att du ska kunna ansöka måste också den organisation som ska ta emot och administrera bidraget vara godkänd som medelsförvaltare Öppnas i nytt fönster. och ha ett organisationskonto i Prisma.
Tänk på!
- Bekanta dig med ansökningssystemet Prisma och lägg in dina uppgifter redan innan utlysningen öppnar.
- Lägg inte in några publikationer på ditt konto – du bifogar dem i en pdf-fil när du fyller i ansökan.
- Se till att du har stöd för ditt projekt från din tänkta medelsförvaltare och diskutera budgetdetaljer, till exempel indirekta kostnader.
Skapa en ansökan i Prisma
- Fyll i ansökningsformuläret.
- Hämta information från ditt personliga konto.
- Bifoga bilagor.
Här följer en generell beskrivning av ansökningsformulärets olika flikar med instruktioner för vad som vanligtvis ska ingå under varje flik. Läs utlysningstexten för mer specifika instruktioner.
En asterisk (*) i formuläret betyder att informationen som efterfrågas är obligatorisk.
Under denna flik får du en överblick över vilka delar av din ansökan som saknar uppgifter. Det är viktigt att du fyller i alla efterfrågade uppgifter under varje flik, annars kan du inte registrera ansökan.
Under denna flik ska du fylla i svensk och engelsk projekttitel, abstract och populärvetenskaplig beskrivning. Du ska även välja SCB-koder (nationella ämneskoder enligt SCB:s standard för svensk indelning av forskningsämnen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) och ange nyckelord.
Ange om du planerar att använda forskningsinfrastruktur i ditt projekt, och välj i så fall aktuell infrastruktur i rullistan.
Du ska också redogöra för relationen till eventuella övriga ansökningar eller bidrag.
Projekttid behöver du bara fylla i om bidragsperioden inte är fast. Fyll även i eventuell avräkningsbar tid (gäller bara vissa utlysningar).
Specifika instruktioner för vad du ska fylla i under denna flik finns i utlysningstexten.
Under denna flik ska du bifoga din forskningsplan eller motsvarande. Du ska även redogöra för etiska aspekter. Läs mer på sidan Att forska etiskt. Öppnas i nytt fönster.
Specifika instruktioner för vad du ska fylla i under denna flik finns i utlysningstexten.
Under denna flik ska du bifoga din publikationslista i pdf-format. Här ska du även bifoga eventuella medverkande forskares publikationslistor. Läs utlysningstexten för fler instruktioner.
Under denna flik ska du bifoga de bilagor som efterfrågas i utlysningstexten.
Den här fliken finns inte med i alla ansökningsformulär eftersom inte alla utlysningar kräver att du bifogar ytterligare bilagor.
Under denna flik ska du ange kostnader för projektet och eventuell annan finansiering av projektet. Du ska också motivera budgeten du ansöker om. Om bidraget du söker innefattar schabloniserat belopp behöver du inte fylla i någon sökt budget.
Specifika instruktioner för vad du ska fylla i under denna flik finns i utlysningstexten.
Under denna flik ska du ange medelsförvaltare och hemvist för projektet.
Medelsförvaltaren är den organisation som ska förvalta ditt beviljade bidrag och ansvara för detta enligt våra aktuella villkor. Vanligtvis är medelsförvaltaren det universitet eller den högskola där du som projektledare kommer att vara anställd under bidragsperioden.
Läs mer om vilka krav som behöver uppfyllas för att bli godkänd som medelsförvaltare, och vad du ska göra om du inte hittar din organisation i Prisma, på sidan Vem kan söka? Öppnas i nytt fönster.
Projektets hemvist är den organisatoriska enhet varifrån projektet ska bedrivas. Vanligtvis är det den institution eller enhet hos medelsförvaltaren där du som projektledare kommer att vara anställd under bidragsperioden.
Om du inte hittar din hemvist i listan ska du kontakta en organisationskontoansvarig hos din medelsförvaltare. Du kommer inte att kunna slutföra registreringen av din ansökan om informationen om hemvist saknas.
Under denna flik ska du föreslå vilken eller vilka beredningsgrupper (i prioriteringsordning) som du vill ska genomföra den vetenskapliga granskningen av din ansökan. Vetenskapsrådet avgör sedan vilken grupp det blir.
Om endast en beredningsgrupp är aktuell för utlysningen finns denna flik inte med i ansökningsformuläret.
Under denna flik bjuder du in eventuella medverkande forskare och administratörer till din ansökan (och projektledare för en organisationsansökan).
En medverkande administratör är en person som kan hjälpa dig att lägga in och redigera information i ansökan. Personen behöver inte ingå i ditt projekt.
Medverkande forskare är oftast andra forskare med doktorsexamen (eller motsvarande kompetens, dock ej doktorander) vars vetenskapliga kompetens kommer att vara avgörande i genomförandet av den planerade forskningen. Antalet medverkande forskare i en ansökan varierar mellan olika utlysningar – läs i utlysningstexten vad som gäller för bidraget du ska söka.
Projektledaren för en organisationsansökan bjuds in av den som initierar organisationsansökan hos medelsförvaltaren, och är den som ansvarar för att fylla i ansökan. Projektledaren kan i sin tur bjuda in eventuella medverkande forskare och administratörer till ansökan.
Bjud in en medverkande person genom att använda den e-postadress som är kopplad till personens Prismakonto. Det går att bjuda in personer som ännu inte har ett konto i Prisma, men för att de ska kunna medverka i din ansökan måste de registrera egna personliga konton. Du kan inte registrera ansökan förrän alla har accepterat din inbjudan.
När en medverkande forskare har accepterat din inbjudan kan du ge hen behörighet att redigera ansökan.
Obs! Om du har obesvarade inbjudningar måste du ta bort dem – annars går det inte att registrera ansökan.
Under denna sista flik ser du en sammanställning över de fält som du behöver åtgärda i din ansökan för att kunna registrera den. Det kan till exempel handla om obligatoriska fält du inte fyllt i, textfält med för många tecken, avvikelser från begränsningar vad gäller projekttid eller budget, saknade cv-uppgifter eller medverkande forskare som inte accepterat din inbjudan.
Registreringen av ansökan genomförs först när du klickar på knappen ”Registrera”. Kom ihåg att förhandsgranska din ansökan!
Vissa textfält går att formatera
Du kan ändra typsnitt, teckenstorlek och justera texten i vissa textfält. Det går även att infoga tabeller och symboler. Däremot går det inte att infoga bilder. Om du klistrar in en text som du skrivit i ett ordbehandlingsprogram, till exempel Microsoft Word, kan du behöva justera formateringen i efterhand med verktygen i Prisma. Vi rekommenderar att du använder typsnittet Arial.
Alla textfält har en maxgräns för antal tecken. Du ser hur många tecken som finns kvar i räknaren längst ner till höger i fältet. Om du fyller i för många tecken går ansökan inte att registrera.
Till vissa fält ska du bifoga en bilaga
Filen du bifogar ska vara i pdf-format. Har du flera dokument som ska ingå i bilagan så behöver du alltså sätta ihop dem till en fil. Det finns en maxgräns för storleken på filen och antalet sidor i bilagan – vad som gäller står i instruktionen för bilagan i utlysningstexten.
Tänk på!
- Påbörja din ansökan i god tid. Du kan med fördel börja med forskningsplanen innan utlysningen öppnar.
- Ta del av information om hur ansökan kommer att bedömas och förhåll dig till detta när du skriver ansökan.
- Ta tidigt kontakt med och bjud in andra forskare som ska medverka i din ansökan, så att de i god tid kan bidra med sina uppgifter.
Registrera och signera
När du klickar på knappen ”Registrera” så registreras din ansökan. Så länge utlysningen är öppen kan du avregistrera din ansökan och göra ändringar. Kom bara ihåg att registrera din ansökan på nytt när du är klar.
Du ansvarar för att din ansökan är fullständig
Det är ditt ansvar att se till att ansökningsformuläret är korrekt ifyllt och att du har bifogat rätt bilagor. Om ansökan inte är utformad enligt våra instruktioner så vägs det in i bedömningen.
Du ska bara lämna in de bilagor och den information som vi uttryckligen frågar efter. Vi godkänner inte några kompletteringar efter sista ansökningsdatum, bortsett från sådana vi ber dig om.
När du registrerar ansökan signerar du den också som projektledare. När utlysningen stänger (klockan 14.00 på utlysningens sista dag) blir din ansökan automatiskt slutregistrerad och får ett diarienummer.
Medelsförvaltaren ska signera ansökan inom en vecka
Din registrerade ansökan skickas automatiskt vidare till en behörig företrädare för medelsförvaltaren som ska signera ansökan i Prisma. Det är först när företrädaren för medelsförvaltaren signerat din ansökan som den är fullständig och kan gå vidare i vår beredningsprocess. Vem som signerar beror på hur din medelsförvaltare valt att lägga upp sin organisationsstruktur– vanligtvis är det prefekten vid den institution där forskningen ska bedrivas.
Medelsförvaltaren har en vecka (7 kalenderdagar) på sig att signera. När ansökan är signerad får du ett mejl. Det framgår också på ditt konto i Prisma, under "Ansökans status".
Signering av den sökande innebär en bekräftelse av att
- uppgifterna i ansökan är korrekta och följer Vetenskapsrådets instruktioner
- eventuella bisysslor och kommersiella bindningar har redovisats för medelsförvaltaren och att det där inte framkommit något som strider mot god forskningssed
- de tillstånd och godkännanden som krävs finns innan forskningen påbörjas, exempelvis tillstånd från Läkemedelsverket eller godkännande från etikprövningsnämnd respektive djurförsöksetisk nämnd
- sökande kommer att följa samtliga övriga villkor som gäller för bidraget.
Signering av medelsförvaltaren innebär en bekräftelse av att
- den beskrivna forskningen eller forskningsstödjande verksamheten kan beredas plats vid medelsförvaltaren under den tid och i den omfattning som anges i ansökan
- den sökande kommer vara anställd vid medelsförvaltaren under den tid som ansökan avser
- medelsförvaltaren godkänner kostnadsberäkningen i ansökan
- medelsförvaltaren kommer att följa samtliga övriga villkor som gäller för bidraget.
Parterna, det vill säga du som projektledare och din medelsförvaltare, ska ha diskuterat ovanstående punkter innan företrädaren för medelsförvaltaren godkänner och signerar ansökan.
Medelsförvaltaren ska inte signera skissansökan. Däremot ska medelsförvaltaren signera den fullständiga ansökan om skissen går vidare till steg två.
När ansökan är klar ska personen som bjudits in som projektledare spara ansökan genom att klicka på knappen ”Spara som slutligt utkast”.
Den som är ansvarig för organisationsansökan registrerar sedan ansökan genom att klicka på knappen ”Registrera”. Så länge utlysningen är öppen kan den ansvarige för organisationsansökan avregistrera, ändra och registrera ansökan på nytt. Projektledaren kan inte utföra detta moment.
Läs mer om olika roller och behörigheter i Prismas användarstöd. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
När utlysningen stänger (klockan 14.00 på utlysningens sista dag) blir ansökan automatiskt slutregistrerad och får ett diarienummer.
Registrering av ansökan innebär automatiskt att ansökan också signeras av den sökande organisationen.
Signering av den sökande innebär en bekräftelse av att
- uppgifterna i ansökan är korrekta och följer Vetenskapsrådets instruktioner
- kostnadsberäkningen i ansökan godkänns
- den beskrivna forskningen eller forskningsstödjande verksamheten kan beredas plats vid medelsförvaltaren under den tid och i den omfattning som anges i ansökan
- de tillstånd och godkännanden som krävs finns innan forskningen påbörjas, exempelvis tillstånd från Läkemedelsverket eller godkännande från etikprövningsnämnd respektive djurförsöksetisk nämnd
- sökande kommer att följa samtliga övriga villkor som gäller för bidraget.
Tänk på!
- Förhandsgranska din färdiga ansökan innan du registrerar den. Be gärna en kollega om synpunkter.
- Registrera ansökan i god tid innan utlysningen stänger. Då har du möjlighet att upptäcka och åtgärda eventuella fel.
Vad händer sen?
När du har registrerat din ansökan hittar du information om status, diarienummer och signering på ditt konto i Prisma, under fliken ”Ansökningar och bidrag”.
Du som är ansvarig för en organisationsansökan hos medelsförvaltaren hittar informationen under fliken ”Organisationsansökningar".
Du som är projektledare för en organisationsansökan hittar informationen under fliken ”Ansökningar och bidrag”, på ditt konto i Prisma.
Andra forskare bedömer ansökan
Forskare med hög sakkunskap inom fältet bedömer ansökans vetenskapliga kvalitet i konkurrens med övriga ansökningar, utifrån Vetenskapsrådets bedömningskriterier. Öppnas i nytt fönster.
Information om vilka som granskar din ansökan, hur processen ser ut och vilka bedömningskriterier de utgår ifrån finns i utlysningstexten, under "Så bedöms din ansökan".
Alla som deltar i bedömningsprocessen måste följa Vetenskapsrådets jävspolicy och jämställdhetsstrategi.
Läs mer om hur vi säkrar kvaliteten i bedömningen.
Beslut om bidrag
Kort efter att bidragsbeslutet är fattat publicerar vi en lista med vilka som beviljas bidrag, här på Vetenskapsrådet.se.
Inom några dagar kan du se beslut och yttrande för din ansökan på ditt konto i Prisma, under fliken "Ansökningar och bidrag". I yttrandet finns betyg och i vissa fall skriftliga kommentarer.
Du som är ansvarig för en organisationsansökan hos medelsförvaltaren hittar beslut och yttrande under fliken ”Organisationsansökningar".
Du som är projektledaren för en organisationsansökan hittar beslutet på ditt konto i Prisma, under fliken ”Ansökningar och bidrag” – däremot kan du inte ta del av yttrandet som är kopplat till beslutet.
Lycka till med din ansökan!
Det här var sista steget i ansökningsguiden. Information om vilka steg som följer om du blir beviljad bidrag hittar du i bidragsbeslutet.
Publicerad
Uppdaterad