Vetenskapsrådets podd

I podden För en klokare värld pratar vi om forskning och om de förutsättningar som behövs för att göra världen klokare. Du möter experter, forskare och medarbetare på Vetenskapsrådet tillsammans med en mängd andra röster. Lyssna på avsnitten direkt via spelarna nedan.

Avsnitt 4 – juni 2021

Hur kan vi motverka spridning av desinformation om covid-19-vacciner under coronapandemin? Går det att dra lärdomar från ebolaepidemin i Sierra Leone? Gäster i detta avsnitt är Maike Winters, forskare i global hälsa vid Karolinska institutet, och Nemo Stjernström, kommunikationsstrateg på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Samtalet leds av Anders Bjers.


Avsnitt 3 – april 2021

Fyra forskare med finansiering från Vetenskapsrådet berättar om sin forskning om covid-19 och coronaviruset. Avsnittet inleds med en inblick i hur den ansvariga forskningsministern Matilda Ernkrans ser på forskning under pandemin.

Samtalet leds av Anders Bjers.


Avsnitt 2 – januari 2021

I det här avsnittet synar vi forsknings- och innovationspropositionen för 2021-2024 som regeringen presenterade strax före jul, 2020. Astrid Söderbergh Widding, rektor för Stockholms universitet, möter Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström för en diskussion om de konsekvenser och möjligheter som propositionen bär med sig för svensk forskning.

Samtalet leds av Anders Bjers.


Avsnitt 1 – december 2020

Vad är nyttan med grundforskning och vilka förutsättningar krävs för forskare som skapar ny kunskap? Och vad betyder grundforskning för vår gemensamma värld? Podden gästas av Lars Kloo som var Vetenskapsrådets huvudsekreterare för ämnesområdet natur- och teknikvetenskap fram till december 2020. Ett samtal som blandar personliga och professionella perspektiv på grundforskning och nya kunskaper.

Samtalet leds av Anders Bjers.

Publicerad 17 juni 2021

Uppdaterad 17 juni 2021

Pdf / Utskrift

RELATERAT INNEHÅLL

Prenumerera på Vetenskapsrådets nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste från oss: nyheter, utlysningar, beslut, rapporter och inbjudningar till våra olika evenemang.

Registrera dig och få vårt nyhetsbrev

Mer inom samma ämne

  1. Sven Stafström invald som ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien

    Idag är vi glada och stolta att kunna meddela att Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström blivit invald i Kungl. Vetenskapsakademien. Han väljs in i klassen för humaniora och för framstående förtjänst om vetenskap.

  2. Camilla Bardel ny huvudsekreterare för utbildningsvetenskap

    Hon är professor i moderna språk med didaktisk inriktning och har ett stort intresse för språk och språkinlärning samt språkdidaktik. I sin nya roll vill hon bland annat arbeta för mer samverkan och internationalisering inom utbildningsvetenskaplig f...

  3. Kommittén för kliniska studier avvecklas

    Hösten 2020 gjorde Vetenskapsrådet en översyn av myndighetens två kommittéer inom klinisk forskning. Översynen resulterade i ett antal rekommendationer till regeringen, bland annat att kommittén för kliniska studier bör avvecklas, vilket vi nu har få...