Våra uppdrag
Som myndighet får vi våra uppdrag av regeringen. Uppdragen finns i vår instruktion och vårt regleringsbrev men kan också komma vid sidan av – som separata uppdrag. Här hittar du våra uppdrag som rör forskningspolitisk rådgivning och analys.


Ur vårt regleringsbrev 2021:
Ny modell för kvalitetsbaserad resursfördelning
Vetenskapsrådet ska tillsammans med Forte, Formas och Vinnova samt i dialog med universitet och högskolor ta fram förslag till en modell för kvalitetsbaserad resursfördelning av universitetens och högskolornas anslag för forskning och utbildning på forskarnivå. Arbetet ska samordnas av Vetenskapsrådet. Förslaget ska utformas i enlighet med vad som beskrivs i propositionen Forskning, frihet, framtid - kunskap och innovation för Sverige (prop. 2020/21:60). Vetenskapsrådet ska hålla Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) löpande informerat om uppdragets genomförande och resultat samt lämna en slutrapport senast den 1 juni 2021 till regeringen (Utbildningsdepartementet med kopia till övriga berörda departement). Uppdraget har redovisats till Utbildningsdepartementet.
Rapporten: Kvalitetsbaserad resursfördelning – förslag till ny modell
Uppdrag att vidareutveckla en modell för kvalitetsbaserad fördelning av forskningsanslag
Regeringen ger Vetenskapsrådet, Forte, Formas och Vinnova ii uppdrag att tillsammans vidareutveckla den modell för kvalitetsbaserad resursfördelning av universitetens och högskolornas anslag för forskning och utbildning på forskarnivå som myndigheterna redovisat i juni 2021 (U2021/02882). Uppdraget och dess redovisning ska samordnas av Vetenskapsrådet. I genomförandet av uppdraget ska en dialog föras med universitet och högskolor. Vetenskapsrådet ska löpande informera Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) om hur arbetet med uppdraget fortskrider. Vetenskapsrådet, Forte, Formas och Vinnova ska senast den 1 juni 2022 lämna en gemensam skriftlig slutredovisning till Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet).
Läs hela uppdraget på regeringens webbplats Länk till annan webbplats.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska genomföra forskningspolitiska analyser och ge regeringen råd i forskningspolitiska frågor.


Ur vårt regleringsbrev 2018:
Utveckla indikatorer för uppföljning av svensk forskning
Vetenskapsrådet ska tillsammans med Universitetskanslersämbetet utveckla indikatorer för uppföljning utifrån de målen för forskningspolitiken som redovisas i propositionen "Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft" (prop. 2016/17:50). Uppdraget ska genomföras i dialog med universitet och högskolor samt andra berörda myndigheter.
Uppdraget har redovisats till Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet):
Samordning av uppföljning och utvärdering vid universitet och högskolor
Vetenskapsrådet ska tillsammans med Universitetskanslersämbetet lämna förslag på hur olika myndigheters uppföljningar och utvärderingar av verksamheter vid universitet och högskolor kan samordnas. Uppdraget ska genomföras i dialog med universitet och högskolor, Formas, Forte och Vinnova.
Universitetskanslersämbetet har i enlighet med beslut om ändring av regleringsbrev den 6 juli 2017 för budgetåret 2017 redovisat uppdraget till Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet):
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska utvärdera forskning och bedöma forskningen och dess vetenskapliga kvalitet och betydelse. Förordning (2018:17).


Ur vårt regleringsbrev 2020: Vetenskapsrådet ska göra en förstudie för att identifiera metoder för uppföljning av det forskningspolitiska målet som rör samverkan och samhällspåverkan och som regeringen beskriver i propositionen Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft (prop. 2016/17:50). Uppdraget ska genomföras i samarbete med Verket för innovationssystem (Vinnova) och Universitetskanslersämbetet och synpunkter ska inhämtas från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) och Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas) samt övriga berörda myndigheter. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 31 mars 2020.
För att minska segregationen krävs samlad kunskap om dess orsaker och processer. Regeringen har därför givit Vetenskapsrådet i uppdrag att kartlägga forskningen om de mekanismer som orsakar, bidrar till och befäster segregation.