Forskningspolitiska dagen 2019
Hur bör den svenska forskningspolitiken utformas för att stärka forskningen, bidra till att lösa dagens samhällsutmaningar och skapa ny kunskap för en klokare värld?
20 november 2019 samlades representanter från forskningssystemet på Stockholm Waterfront för att diskutera detta.
Våra uppdrag
Som myndighet får vi våra uppdrag av regeringen. Uppdragen finns i vår instruktion och vårt regleringsbrev men kan också komma vid sidan av – som separata uppdrag. Här hittar du våra uppdrag som rör forskningspolitisk rådgivning och analys.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska genomföra forskningspolitiska analyser och ge regeringen råd i forskningspolitiska frågor.


Ur vårt regleringsbrev 2018:
Utveckla indikatorer för uppföljning av svensk forskning
Vetenskapsrådet ska tillsammans med Universitetskanslersämbetet utveckla indikatorer för uppföljning utifrån de målen för forskningspolitiken som redovisas i propositionen "Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft" (prop. 2016/17:50). Uppdraget ska genomföras i dialog med universitet och högskolor samt andra berörda myndigheter.
Uppdraget har redovisats till Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet):
Samordning av uppföljning och utvärdering vid universitet och högskolor
Vetenskapsrådet ska tillsammans med Universitetskanslersämbetet lämna förslag på hur olika myndigheters uppföljningar och utvärderingar av verksamheter vid universitet och högskolor kan samordnas. Uppdraget ska genomföras i dialog med universitet och högskolor, Formas, Forte och Vinnova.
Universitetskanslersämbetet har i enlighet med beslut om ändring av regleringsbrev den 6 juli 2017 för budgetåret 2017 redovisat uppdraget till Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet):
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska utvärdera forskning och bedöma forskningen och dess vetenskapliga kvalitet och betydelse. Förordning (2018:17).
För att minska segregationen krävs samlad kunskap om dess orsaker och processer. Regeringen har därför givit Vetenskapsrådet i uppdrag att kartlägga forskningen om de mekanismer som orsakar, bidrar till och befäster segregation.
Läs på regeringens webbplats om vårt uppdrag att kartlägga forskning om segregationsmekanismer.


Regeringen uppdrar åt Vinnova och Vetenskapsrådet att gemensamt göra en analys av de, för Sverige, förändrade förutsättningarna för internationella forsknings- och innovationssamarbeten som kan uppstå som en konsekvens av ett utträde av Storbritannien ur Europeiska unionen (EU).