Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Ny kartläggning av forskningsbehov inom kvinnors hälsa
Vetenskapsrådet och Forte har kartlagt forskningen inom kvinnors hälsa och sjukdomar. Resultatet presenteras i en ny rapport. Rapporten pekar på kunskapsbehov kopplade till kvinnors hälsa och sjukdomar, samt vilka satsningar på forskning som behövs.
– I kartläggningen framkom att det behövs mer forskning om till exempel sjukdomsmekanismer och behandling av sjukdomar som är unika för kvinnor, såsom endometrios, säger Madeleine Durbeej-Hjalt, huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet, som deltagit i arbetet med kartläggningen.
Tillsammans med Forte föreslår Vetenskapsrådet en satsning på forskning med fokus på två huvudsakliga områden: sjukdomar och hälsotillstånd som är unika för eller vanligare bland kvinnor, samt gravidas hälsa och förlossningsvård. Satsningen bör vara bred och inkludera såväl grundforskning som tillämpad forskning. Genom att utveckla en finansieringsstrategi på området kan forskningen öka och kunskapsläget förbättras.
– Vetenskapsrådet beviljar årligen bidrag till forskning inom gynekologi, obstetrik, reproduktionsmedicin och angränsande forskningsområden om kvinnors hälsa. Men resurserna räcker inte till för att finansiera all den forskning som behövs för att täcka kunskapsbehoven.
Kartläggningen och förslaget på forskningssatsning inom området kvinnors hälsa och sjukdomar är genomförd på uppdrag av regeringen.
Mer inom samma ämne
-
Evenemang |
Publicerad 20 maj 2025
Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 23 juni och 27 juni. Vetenskapsrådet är med och arrangerar ett antal seminarier. De handlar bland annat om hur kunskapsförmedling kan bidra till demokrati, om hur samarbetet mellan vård och klinisk forsknin...
-
Nyhet |
Publicerad 12 maj 2025
Nu finns övergripande information på vår webbplats om att forska i Sverige. Syftet med sidorna är att ge en bild av hur det är att forska här och vilka möjligheter som finns.
-
Evenemang |
Publicerad 9 april 2025
Vilka incitament är avgörande för vetenskapligt risktagande? Vad krävs för att möjliggöra banbrytande forskning i världsklass? Hur kan man bäst stimulera till forskning som kan leda till betydande kunskapsframsteg? Dessa och andra frågor kommer att d...