Publicerad den

Uppdaterad den

Klinisk forskning

Klinisk forskning är en förutsättning för en kunskapsbaserad och jämlik sjukvård. Forskningen förutsätter vårdens strukturer och resurser, utgår från de behov som finns i hälso- och sjukvården och förväntas leda till patient- och samhällsnytta. Vetenskapsrådet har olika uppdrag som rör klinisk forskning.


Det här är vår roll inom klinisk forskning


Publikationer

Här hittar du Vetenskapsrådets publikationer inom klinisk forskning och life science.

Publikation
21 november 2023
De kliniska forskarnas förutsättningar i Sverige
Denna rapport identifierar utmaningar för kliniska forskare i Sverige. Den bygger på frågor som Vetenskapsrådet ställt till forskare och forskarstudenter om deras förutsättningar att ägna sig åt klinisk forskning...
Publikation
31 mars 2023
Utvärdering av den kliniska forskningens kvalitet vid de regioner som omfattas av ALF-avtalet
2023 års utvärderingsrapport Rapporten redovisar resultatet av andra omgångens utvärdering av den kliniska forskningens kvalitet vid de regioner som omfattas av ALF-avtalet. Vetenskapsrådet har genomfört utvärderingen på uppdrag av regeringen...
Publikation
6 april 2022
Uppdrag om rådgivande funktion för bättre nyttjande av hälsodata
Vetenskapsrådet har fått i uppdrag från regeringen att inrätta en rådgivande funktion för bättre nyttjande av hälsodata för forskning och innovation. Detta PM utgör slutredovisningen av uppdraget...
Visa fler


Nyheter

Nyhet
19 december 2024
Så såg finansieringsåret ut 2024
I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 800 ansökningar om forskningsbidrag. 860 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,55 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten och 2,81 miljarder till forskningsinfrastruktur.
Nyhet
13 november 2024
Verktyg som river språkbarriärer får årets Athenapris
Athenapriset 2024 går till Care to Translate, ett digitalt översättningsverktyg anpassat för vården som utvecklats för att ge patienter med olika språkbakgrund möjlighet att kommunicera med vårdgivare på ett effektivt sätt.
Nyhet
29 augusti 2024
Scilifelab får 70 miljoner av EU för att utbilda postdoktorer inom life science
Den nationella forskningsinfrastrukturen Scilifelab får 70 miljoner kronor via EU-programmet Marie Sklodowska-Curie-åtgärder (MSCA) för en satsning på ett utbildningsprogram för postdoktorer...
Visa fler

Mer inom samma ämne

  1. Nationell konferens om kliniska studier 2025

    Välkommen till Nationell konferens om kliniska studier – mötesplatsen för dig som vill medverka till att stärka förutsättningarna för kliniska studier i svensk hälso- och sjukvård.

  2. Kvalitetsregister för forskning 2025

    Välkommen till 2025 års konferens om kvalitetsregister. Konferensen vänder sig till dig som har användning av kunskap om kvalitetsregister inom akademi, industri, myndighet eller hälso-och sjukvård eller till dig som är patientföreträdare.

  3. Verktyg som river språkbarriärer får årets Athenapris

    Athenapriset 2024 går till Care to Translate, ett digitalt översättningsverktyg anpassat för vården som utvecklats för att ge patienter med olika språkbakgrund möjlighet att kommunicera med vårdgivare på ett effektivt sätt.