Det här är vår roll inom klinisk forskning
Kliniska studier
Vetenskapsrådet stödjer och utvecklar förutsättningarna för kliniska studier i Sverige. En viktig del i arbetet är att samarbetet Kliniska Studier Sverige, där Sveriges sex samverkans-/hälso- och sjukvårdsregioner samarbetar via utsedda regionala noder. Genom att främja möjligheterna för noderna att samarbeta, lära av varandra och hitta lösningar på gemensamma utmaningar, stärks förutsättningarna att bedriva kliniska studier i Sverige. Det bidrar till att kliniska studier kan genomföras mer effektivt och fler patienter delta, oavsett var i landet de bor.
Noderna erbjuder olika typer av stöd i arbetet med kliniska studier. Det kan handla om frågor kring studieprotokoll, tillståndsansökningar, datahantering och statistik, infrastrukturer för genomförande och utbildning inom klinisk forskningsmetodik. Noderna har också god kunskap om och kan förmedla kontakt till relevanta regionala resurser, till exempel forskningsenheter, kvalitetsregistercentra, biobanker och cancercentra.
Vetenskapsrådet handlägger och följer upp medel, verksamhet och resultat kopplat till de finansiella stöd som noderna inom Kliniska Studier Sverige får i form av driftsbidrag och nationella utvecklingssatsningar.
Vetenskapsrådet arbetar också med statistik om kliniska studier och har löpande kontakter med andra myndigheter och organisationer, med koppling till kliniska studier ‒ nationellt och internationellt.
Statistik och information om kliniska studier Länk till annan webbplats.
Regionernas redovisning av ALF-ersättningen
Bibliometrisk statistik för publikationer inom klinisk forskning
Om samarbetet Kliniska Studier Sverige och deras arbete med statistikinsamling Länk till annan webbplats.
Forskningsinfrastruktur kopplad till klinisk forskning
Vetenskapsrådet arbetar med att förbättra tillgängligheten till och underlätta användningen av register- och hälsodata för bland annat forskningsändamål.
Vetenskapsrådet är med och finansierar biobanksinfrastrukturen Biobank Sverige Länk till annan webbplats.. Syftet med Biobank Sverige är att göra det lättare för forskare att få tag i biologiska prover och de data som hör till proverna. Vetenskapsrådet är med och finansierar forskningsinfrastruktur med direkt och indirekt koppling till klinisk forskning och livsvetenskaper.
Klinisk behandlingsforskning
Tillsammans med Sveriges regioner finansierar Vetenskapsrådet kliniska behandlingsstudier. Vi utlyser bidrag för klinisk behandlingsforskning varje år. Ett krav för att få finansiering är att behandlingsstudierna utgår från behov som finns i hälso- och sjukvården. Studierna förväntas också leda till patient- och samhällsnytta inom en relativt kort tidsperiod. Det är Vetenskapsrådets kommitté för klinisk behandlingsforskning som beslutar vilka ansökningar som får finansiering.
Forskning inom medicin och hälsa
Via utlysningar inom medicin och hälsa finansierar Vetenskapsrådet även annan klinisk forskning än den som gäller behandlingsstudier. Varje år utlyser vi ett antal bidrag till anställning som forskare på halvtid i klinisk miljö. Inom ramen för särskilda satsningar från regeringen utlyser vi också exempelvis bidrag till vårdforskning och forskning inom psykiatri, åldrande och hälsa samt infektion och antibiotika. Det är Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa som beslutar vilka ansökningar som får finansiering.
ALF är förkortningen för ett avtal mellan staten och sju regioner. Avtalet reglerar bland annat hur mycket statliga medel regionerna ska få för att medverka i utbildningen av läkare, bedriva klinisk forskning och utveckla hälso- och sjukvården.
ALF-kansliet vid Vetenskapsrådet ger administrativt stöd till den nationella styrgruppen för ALF och koordinerar Vetenskapsrådets utvärderingar av den kliniska forskningen i de regioner som omfattas av ALF-avtalet.
Publikationer
Här hittar du Vetenskapsrådets publikationer inom klinisk forskning och life science.