Klinisk forskning i ALF-regionerna

ALF är en akronym för ett avtal om läkarutbildning och forskning mellan staten och sju regioner. Genom avtalet är parterna överens om att tillsammans främja hälso- och sjukvårdens utveckling och samarbeta inom klinisk forskning och läkarutbildning.

Vad innebär ALF-avtalet?

ALF-avtalet reglerar bland annat hur mycket statliga medel regionerna ska få för att medverka i utbildningen av läkare, bedriva klinisk forskning och utveckla hälso- och sjukvården.

Ersättningen är uppdelad i två delar: ALF-ersättning för klinisk forskning och ALF-ersättning för utbildning av läkare. Det är Utbildningsdepartementet som betalar ut medlen.

I ALF-avtalet står att 20 procent av ALF-ersättningen för klinisk forskning ska fördelas på basis av forskningens kvalitet. Fördelningen av medlen utgår från Vetenskapsrådets utvärdering av kvaliteten i den kliniska forskningen som bedrivs i ALF-regionerna och den resursfördelningsmodell som den nationella styrgruppen för ALF har tagit fram.

ALF-avtalet Pdf, 487.6 kB.

Modell för resursfördelning

Statistik över utbetalade belopp och redovisade kostnader för ALF mellan 2009–2019


Avtalet omfattar sju regioner

ALF-avtalet kompletteras med regionala avtal mellan regionerna och de universitet som har en medicinsk fakultet. Regionen och universitetet bildar ett gemensamt ledningsorgan för frågor som rör klinisk forskning och läkarutbildning. Tillsammans har de ett gemensamt ansvar för klinisk forskning i regionen och bildar en ALF-region.

ALF-regionRegionUniversitet
StockholmRegion StockholmKarolinska institutet
Västra GötalandVästra GötalandsregionenGöteborgs universitet
SkåneRegion SkåneLunds universitet
UppsalaRegion UppsalaUppsala universitet
VästerbottenRegion VästerbottenUmeå universitet
ÖstergötlandRegion ÖstergötlandLinköpings universitet
Örebro (från och med 2015)Region Örebro länÖrebro universitet

ALF-regionerna är presenterade utifrån storleken på de tilldelade ALF-medlen.

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

ALF-kansliet samordnar

På Vetenskapsrådet finns ett kansli som koordinerar utvärderingarna av den kliniska forskningens kvalitet och samordnar kontakterna mellan Vetenskapsrådet och berörda aktörer i frågor som rör ALF-avtalet.

ALF-kansliet

Nationell styrgrupp

Sedan 2015 finns en nationell styrgrupp för ALF-avtalet. Styrgruppen följer upp hur ALF-avtalet tillämpas och föreslår vid behov justeringar.

Ledamöter i den nationella styrgruppen för ALF

Kontakt

Vetenskapsrådets ALF-kansli

alf@vr.se

Mer inom samma ämne

  1. Akademin – en nödvändig partner i arbetet att förbättra förutsättningar för kliniska prövningar

    Den nyligen offentliggjorda utredningen "Förslag på åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för kliniska prövningar" presenterar flera åtgärder som bör kunna öka antalet kliniska prövningar och antalet patienter som erbjuds deltagande och ingår...

  2. Kvalitetsregister för forskning 2023

    Konferensen vänder sig till dig som har användning av kunskap om kvalitetsregister inom akademi, industri, myndighet eller hälso-och sjukvård. Den anordnas årligen i samarbete mellan Sveriges Kommuner och Regioner, Vetenskapsrådet och Apotekarsociete...

  3. Nationell konferens om kliniska studier 2023

    Välkommen till den femte upplagan av den nationella konferensen om kliniska studier – mötesplatsen för dig som vill medverka till att stärka förutsättningarna för kliniska studier i svensk hälso- och sjukvård!