Nästan en tredjedel av våra medel går till forskningsinfrastruktur
Vetenskapsrådet är med och initierar, samordnar och finansierar en rad forskningsinfrastrukturer både i Sverige och i andra länder. Nästan en tredjedel av våra medel går till forskningsinfrastruktur. Vi driver även egen infrastruktur som underlättar för registerforskning och ansvarar för Sunet som förser svenska lärosäten med datakommunikation och it-tjänster.
Våra uppdrag
Som myndighet får vi våra uppdrag av regeringen. Uppdragen finns i vår instruktion och vårt regleringsbrev men kan också komma vid sidan av – som separata uppdrag. Här hittar du våra uppdrag som rör forskningsinfrastruktur.


Regeringen uppdrar åt Arbetsförmedlingen, Skolverket, Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH), Vetenskapsrådet, Universitets- och högskolerådet, Statistiska centralbyrån, Myndigheten för digital förvaltning (Digg) och Vinnova att utveckla förutsättningarna för tillgängliggörande av data och digital information om utbildning och arbetsmarknad, samt etablera former för förvaltning av en sammanhållen datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångt lärande.


Regeringen uppdrar åt Vetenskapsrådet och Verket för innovationssystem (Vinnova) att tillsammans samordna nationella insatser för den europeiska spallationskällan European Spallation Source (ESS) och den nationella forskningsanläggningen MAX IV.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska planera tillgången till forskningsinfrastruktur långsiktigt i samverkan med andra forskningsfinansiärer och forskningsutförare.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska initiera och stödja strategiska satsningar inom forskningsinfrastruktur.


Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska följa upp Sveriges medlemskap i svenska, europeiska och internationella organisationer och infrastrukturer när det gäller kostnader i förhållande till deltagande.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska ansvara för kommunikationssystemet Swedish University computer Network (Sunet).
Samt:
Myndigheten ska ta ut avgifter för grundanslutning och tilläggstjänster inom Swedish University computer Network (Sunet) från anslutna organisationer. När det gäller universitet och högskolor ska avgifterna för grundanslutningen tas ut i proportion till respektive lärosätes andel av högskolesektorns totala intäkter. Myndigheten får disponera intäkterna i verksamheten. Förordning (2016:1260).
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska förbättra tillgängligheten till och underlätta användningen av registeruppgifter för forskningsändamål och bistå forskare med information om relevanta bestämmelser om register.


Regeringen uppdrar åt Verket för innovationssystem, Myndigheten för digital förvaltning, Post- och telestyrelsen och Vetenskapsrådet att föreslå ett program för att leda den digitala strukturomvandlingen av Sverige. Uppdraget är att hitta former för nära samverkan mellan näringsliv, lärosäten och myndigheter inom bl.a. tillämpad forskning, testbäddar, infrastruktur, kompetensförsörjning och digital förvaltning.


Ur vårt regleringsbrev: Vetenskapsrådet ska i samverkan med Vinnova verka för att svenska forskare i högre grad medverkar i uppbyggnad och utveckling av forskningsinfrastruktur och att forskningsinfrastrukturer i ökad omfattning tillgängliggörs och nyttjas av användare från näringsliv och offentlig sektor samt andra länder. Vetenskapsrådet ska fördela 40 miljoner kronor under 2019 för detta uppdrag.
Uppdraget innebär att:
Vetenskapsrådet ska fördela medel till verksamhet som underlättar och ökar näringslivets och den offentliga sektorns deltagande i och användning av forskningsinfrastrukturerna SciLifeLab, Max IV och ESS. Medlen ska användas för att utveckla kompetensen och kapaciteten, att vägleda och stödja användare från näringsliv och offentlig sektor samt att attrahera nya användare. Syftet är att öka externa aktörers deltagande i och användande av forskningsinfrastruktur.
Vetenskapsrådet ska fördela medel för utveckling av tekniskt avancerade metoder, tekniker och komponenter. Syftet med medlen ska vara att främja svensk medverkan vid utveckling och uppgradering av forskningsinfrastrukturer av stort strategiskt värde för svenska forskare och svenskt näringsliv, såsom till exempel SciLifeLab, Max IV och ESS.
Ur vårt regleringsbrev: Vetenskapsrådet ska under 2019 fördela 30 miljoner kronor till en för forskning och hälso- och sjukvård gemensam satsning på samordning av nationell forskningsinfrastruktur för insamlande och bevarande av biologiskt material från människor i biobanker. Bland annat krävs standardisering av it- och journalsystem samt utrustning för insamlande och bevarande av vävnadsprover i biobanker inklusive möjlighet till långtidsförvaring av prover även för forskningsändamål.
Ur vårt regleringsbrev: Vetenskapsrådet ska under 2019 fördela 40 miljoner kronor till digital infrastruktur som stödjer datadriven forskning, dels digitalisering och tillgängliggörande av kulturarvssamlingar, främst inom humaniora och samhällsvetenskap, dels inom andra vetenskapliga områden med högt värde för forskning. Avseende tillgängliggörande av kulturarvssamlingar ska Vetenskapsrådet samverka med Samordningssekretariatet för digitalisering, digitalt bevarande och digitalt tillgängliggörande av kulturarvet (Digisam) vid Riksantikvarieämbetet.