Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärker den utbildningsvetenskapliga forskningen.

I denna rapport presenteras en omfattande kartläggning och behovsinventering av hur utbildningsdata på elev- och studentnivå, skolnivå, huvudmannanivå och nationell nivå kan göras tillgänglig, lagras och användas av forskarsamhället. Rapporten innefattar även en utblick om hur utbildningsvetenskapligt relevant data hanteras i de nordiska länderna.

Rapporten fångar in behovet av stöd till forskare för att använda och lagra olika former av data samt beskriver vilken data som finns tillgänglig. Den ger också flera rekommendationer om hur utbildningsdata och infrastrukturer kan stärka utbildningsvetenskaplig forskning.

Rapporten är den första av sitt slag och ett viktigt underlag till den utbildningsvetenskapliga kommitténs arbete med att stärka svensk forskning inom området.

Mer inom samma ämne

  1. Sverige medlem i SKAO – öppnar nya möjligheter inom radioastronomi

    I Australien och i Sydafrika byggs teleskop som när de är klara kommer att vara världens mest kraftfulla. Nu har Sverige undertecknat en konvention om medlemskap i SKAO, organisationen bakom teleskopen.

  2. Information och demonstration av EOSC:s EU-nod

    Den första noden inom det europeiska öppna forskningsmolnet EOSC lanserades hösten 2024. Noden ger tillgång till forskningsdata och andra forskningsresurser. På det här webbinariet får du koll på hur den kan användas.

  3. Så såg finansieringsåret ut 2024

    I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 800 ansökningar om forskningsbidrag. 860 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,55 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten och 2,81 miljarder till forskningsinfrastruktur.