Generaldirektören leder det dagliga arbetet
Sven Stafström är sedan 2014 Vetenskapsrådets generaldirektör och myndighetens chef. Han leder verksamheten.
Generaldirektören utses av regeringen och beslutar i frågor som styrelsen delegerar till honom. Det kan till exempel vara frågor som rör den interna organisationen, prioritering av resurser inom myndigheten eller beslut om finansiering av vissa bidrag. Generaldirektören är även chef för huvudsekreterarna.
Rådsdirektören bistår generaldirektören
Vetenskapsrådets rådsdirektör Maria Thuveson är ställföreträdande generaldirektör och bistår generaldirektören att leda myndigheten. Rådsdirektören är chef för Vetenskapsrådets avdelningschefer. Hon är dessutom chef för förvaltningsavdelningen och har personalansvar för kanslipersonalen på Överklagandenämndens för etikprövning (fd CEPN).
Ledningsrådet bidrar med kunskap och rådgivning
Som stöd till generaldirektören finns ett rådgivande ledningsråd. I ledningsrådet ingår
- generaldirektören (ordförande) och rådsdirektören
- våra fem huvudsekreterare
- avdelningscheferna för forskningspolitik, forskningsfinansiering, förvaltning, forskningsinfrastruktur och kommunikation
- enhetschefen för styrning och samordning på förvaltningsavdelningen.
Avdelningar hos oss
Förvaltningsavdelningen är en gemensam resurs för hela Vetenskapsrådet. Här samlas till exempel hr, it, ekonomi, arkiv och registratur, upphandlingsstöd, juridisk expertis och administrativ service och säkerhet.
- Vi ansvarar för Vetenskapsrådets gemensamma förvaltning, strategiska arbete och jämställdhetsarbete.
- Vi arbetar med myndighetens processer och rutiner, för att förbättra kvaliteten och effektiviteten i arbetet.
- Vi ger stöd till ledningen, de beslutande organen och övriga myndigheten i handläggningen av ärenden.
- Vi ansvarar för Vetenskapsrådets årsredovisning.
- Vi ansvarar för Vetenskapsrådets kontakter med regeringen.
Så är vi organiserade
Förvaltningsavdelningen består av fem enheter: enheten för hr och ekonomi, enheten för juridik, arkiv och registratur, enheten för styrning och samordning, enheten för verksamhetsstöd samt it-enheten. Här finns även en senior rådgivare och ALF-kansliet.
Avdelningen för forskningspolitik gör analyser, utvärderingar och utredningar som sedan används som underlag för beslut av bland annat Vetenskapsrådet och regeringen. Många utredningar och utvärderingar beställs av regeringen, andra av Vetenskapsrådet eller av vår egen avdelning.
- Vi analyserar forskningens förutsättningar och villkor, och det svenska forskningssystemet.
- Vi utvärderar bland annat riktade forskningssatsningar och effekter av forskningsstöd.
- Vi sammanställer statistik om vetenskaplig produktion och citeringar.
- Vi utvecklar metoder för utvärdering, analys och bibliometri (kvantitativa studier av de vetenskapliga publikationer som forskare producerar).
- Vi ansvarar för policyfrågor om jämställdhet och öppen tillgång till vetenskapliga publikationer (open access).
Så är vi organiserade
Avdelningen för forskningspolitik består av två enheter: enheten för forskningspolitisk analys och utvärdering och enheten för forskningspolitisk rådgivning.
Vi ansvarar även för Vetenskapsrådets internationella kansli och sekretariatet för det internationella forskningssamarbetet om antibiotikaresistens Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance, JPIAMR.
Avdelningen för forskningsfinansiering planerar, förbereder och samordnar Vetenskapsrådets utlysningar av bidrag, och hanterar de ansökningar som kommer in.
- Vi administrerar Vetenskapsrådets utlysningar i ansökningssystemet Prisma, koordinerar den tekniska supporten och ansvarar för förvaltningen av systemet.
- Vi ansvarar för att ta fram utlysningstexter.
- Vi ansvarar för att administrera inkomna ansökningar om forskningsbidrag.
- Vi rekryterar och utbildar de forskare som ska granska ansökningarna och ger dem stöd under hela bedömningsprocessen.
- Vi följer upp Vetenskapsrådets olika former av forskningsstöd.
- Vi tar fram underlag för strategiskt arbete och deltar i planeringen och samordningen av Vetenskapsrådets årsredovisning.
- Vi ansvarar för statistik över bidragsbeslut och hantering av bidragsbeslut.
- Vi arbetar med internationella uppdrag, nationella forskningsprogram och andra regeringsuppdrag.
- Vi ger administrativt stöd till Vetenskapsrådets expertgrupper för försöksdjursvetenskap och etikfrågor och handlägger frågor inom dessa områden.
Så är vi organiserade
Avdelningen för forskningsfinansiering består av tre enheter, enheten för utlysningar, enheten för beredningssamordning och enheten för uppföljning.
Kommunikationsavdelningen planerar, samordnar och utvecklar Vetenskapsrådets kommunikation.
- Vi arbetar både strategiskt och operativt med kommunikationsstöd, pressfrågor och internkommunikation.
- Vi ansvarar för det redaktionella arbetet i en rad av Vetenskapsrådets digitala kanaler, inklusive sociala medier.
- Vi arbetar med varumärkesfrågor, visuell kommunikation och Vetenskapsrådets grafiska profil.
- Vi samordnar forskningskommunikation, bland annat genom att finansiera aktiviteter och samarbetsprojekt, genomföra event och ge råd till och delta i nationella och internationella nätverk.
- Vi förvaltar flera nationella digitala tjänster, till exempel nyhetssajten forskning.se, journalisttjänsten Expertsvar och den nationella databasen SweCRIS.
Så är vi organiserade
Kommunikationsavdelningen består av två enheter: enheten för digital kommunikation och enheten för strategiskt kommunikationsstöd. Hos oss finns också redaktionen för nättidningen Curie som har fokus på forskningens villkor.
Avdelningen för forskningsinfrastruktur har ett övergripande ansvar för att finansiera forskningsinfrastruktur av nationellt intresse och driver Vetenskapsrådets två nationella forskningsinfrastrukturer.
- Vi hanterar förslag i behovsinventeringen och ansökningar om bidrag.
- Vi planerar, förbereder och samordnar utlysningarna av bidrag.
- Vi följer upp vår finansiering och representerar Vetenskapsrådet och Sverige i internationella forskningsinfrastrukturer.
Vi ansvarar för nationell forskningsinfrastruktur som Vetenskapsrådet driver:
Registerforskning.se
Vi förbättrar tillgängligheten till registerdata i forskningssyfte genom att driva webbplatsen Registerforskning.se som innehåller information om hur du använder registeruppgifter i din forskning. Vi utvecklar metadataverktyget Register Utiliser Tool (RUT) som gör det lättare att söka i register och analysera vad variablerna i registren betyder. Läs mer på registerforskning.se
Kliniska Studier Sverige
Vetenskapsrådet har i uppdrag från regeringen att stödja och utveckla förutsättningarna för kliniska studier i Sverige. Som en del i att genomföra uppdraget har vi etablerat samarbetet Kliniska Studier Sverige, där Sveriges sex hälso- och sjukvårdsregioner samarbetar via utsedda regionala noder. Utöver att stödja och utveckla samarbetet förvaltar vi webbplatsen kliniskastudier.se och arbetar med statistik, analys och uppföljning inom området.
Läs mer på kliniskastudier.se
Så är vi organiserade
Avdelningen för forskningsinfrastruktur består av tre enheter: enheten för infrastrukturstöd, enheten för registerforskning och enheten för kliniska studier (Göteborg).
Avdelningen för Sunet och anknutna tjänster skapar infrastruktur för nationell och internationell datakommunikation på universitet, högskolor, kultur och andra anslutna organisationer.
- Vi driver, underhåller och utvecklar ett höghastighetsnät, SunetC, som kopplar upp landets högskolor, universitet och andra organisationer inom forskning, kultur och högre utbildning.
- Vi ansvarar för identitetsfederationen Swedish Academic Identity Federation, SWAMID.
- Vi tar fram och levererar en rad it-tjänster för forskning och utbildning.
- Vi samarbetar med berörda aktörer inom ramen för robust it-infrastruktur och identitetstjänster.
Så är vi organiserade
Avdelningen för Sunet och anknutna tjänster består av tre enheter: enheten för nättjänster, enheten för infrastrukturtjänster och enheten för drift.
Läs mer på sunet.se
Publicerad 26 april 2018
Uppdaterad 28 januari 2020