Mycket av vårt forskningsstöd går till projekt där forskare själva formulerat frågeställningar och utarbetat metoder för att besvara dessa.
I en del utlysningar ska forskningen omfatta en viss tematisk inriktning. Andra bidrag syftar till att underlätta forskares karriärutveckling och möjligheter att röra sig inom forskarvärlden.
Vi ansvarar för två nationella forskningsprogram
Detta nationella program syftar till att bevara möjligheten till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människor och djur.
Detta nationella forskningsprogram belyser orsaker till och konsekvenser av migration. Hur kan vi skapa inkluderande samhällen?
Våra uppdrag
Som myndighet får vi våra uppdrag av regeringen. Uppdragen finns i vår instruktion och vårt regleringsbrev men kan också komma vid sidan av – som separata uppdrag. Här hittar du våra uppdrag som handlar om att finansiera och främja forskning.


Vetenskapsrådet ska lämna förslag på vilket lärosäte som bör få i uppdrag att etablera ett nationellt kunskapscentrum för kärnvapennedrustning.


Vetenskapsrådet ska tillsammans med Forte, Formas, Rymdstyrelsen och Vinnova ta fram förslag till strategi för det svenska deltagandet i Europeiska unionens ramprogram för forskning och innovation, Horisont Europa.


Vetenskapsrådet ska i samarbete med Verket för innovationssystem (Vinnova) förbereda för att finansiera forskning och innovation som snabbt ska kunna bidra till att stoppa utbredningen av covid-19 och förhindra framtida pandemiutbrott.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska ge stöd till grundläggande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom samtliga vetenskapsområden.
Vetenskapsrådet ska initiera och stödja satsningar på konstnärlig forskning.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska stödja forskarinitierad forskning.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska initiera och stödja strategiska satsningar inom forskning.
Ur vårt regleringsbrev:
Forskningsprogram om det civila samhället
Vetenskapsrådet ska genomföra ett flervetenskapligt grundforskningsprogram om det civila samhället i enlighet med vad som anges i propositionen En politik för det civila samhället (prop. 2009/10:55, bet. 2009/10:KrU7, rskr. 2009/10:195). Forsknings- programmet ska främst omfatta stöd till forskningsmiljöer, projektbidrag och bidrag för anställning som postdok.
Under 2020 disponerar Vetenskapsrådet 14 050 000 kronor för grundforskningsprogrammet från det på statsbudgeten under utgiftsområde 17 för budgetåret 2020 uppförda anslaget 13:5 Insatser för den ideella sektorn, anslagspost 1 Forskningsprogram om det civila samhället. Av medlen får högst 400 000 kronor användas för administrativa kostnader.
Vetenskapsrådet ska till regeringen (Utbildningsdepartementet och Kulturdepartementet) senast den 29 mars 2021 redovisa vilka bidrag som under 2020 har beviljats för forskningsprojekt, forskningsmiljöer och anställningar som postdok, inklusive uppgift om forskningens inriktning.
Forskning om rasism
Vetenskapsrådet ska redovisa beviljade bidrag och annan verksamhet inom uppdraget om att utlysa medel för ett forskningsprogram inom området rasism (U2016/00588/F). Uppdraget ska delrapporteras till regeringen (Utbildningsdepartementet) med kopia till Forum för levande historia senast den 1 mars 2020
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska främja den svenska grundforskningens kvalitet och förnyelse.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska i samverkan med universitet och högskolor medverka till att skapa goda forskningsmiljöer, främja utbildning på forskarnivå av hög kvalitet, stödja forskare i början av sin karriär och främja forskares rörlighet.


Regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att inom områdena antibiotikaresistens samt migration och integration inrätta tioåriga nationella forskningsprogram som ska drivas i enlighet med vad som beskrivs i uppdraget till Vetenskapsrådet, Forte (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd) samt Formas (Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande) (U2017/02404/F).
Mer om forskningsprogrammet antibiotikaresistens
Mer om forskningsprogrammet migration och integration
Inrätta nationella forskningsprogram
Regeringen ger Vetenskapsrådet, Forte (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd) och Formas (Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande), i uppdrag att inom de områden som regeringen i särskild ordning bestämmer, inrätta tioåriga nationella forskningsprogram som kan bidra till att möta olika samhällsutmaningar. För varje nationellt forskningsprogram bör en programkommitté bildas i vilken relevanta forskningsfinansiärer ingår.
Arbetet med varje program ska omfatta utformningen av en koordinerande och strategisk forskningsagenda som för varje program tas fram gemensamt av ansvariga finansiärer.
Läs på regeringens webbplats om vårt uppdrag att inrätta tioåriga nationella forskningsprogram


Vetenskapsrådet, Formas och Energimyndigheten ska tillsammans inrätta ett gästforskarprogram som ska ge svenska lärosäten bättre möjligheter att ta emot amerikanska gästforskare. Det är en tvärvetenskaplig satsning med syfte att stimulera forskningssamarbeten som rör samhällsutmaningar inom klimat- och miljöområdet.
Uppdraget ska redovisas gemensamt senast den 16 januari 2023.


Regeringen uppdrar åt Vetenskapsrådet att ansvara för utvecklingen och förvaltningen av den funktion, en databas för bidragsfinansierad forskning.
Läs om uppdraget på regeringens webbplats.


Ur vårt regleringsbrev: Genom samarbete med Verket för innovationssystem (Vinnova) (N2019/03094/EIN) och andra berörda myndigheter ska Vetenskapsrådet, utifrån sina ansvarsområden, bistå regeringen i genomförandet av regeringens fyra samverkansprogram 2019–2022. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet med kopia till Näringsdepartementet) senast den 1 juni 2020 och därefter senast den 1 mars fr.o.m. 2021 t.o.m. 2023.