Mycket av vårt forskningsstöd går till projekt där forskare själva formulerat frågeställningar och utarbetat metoder för att besvara dessa.
I en del utlysningar ska forskningen omfatta en viss tematisk inriktning. Andra bidrag syftar till att underlätta forskares karriärutveckling och möjligheter att röra sig inom forskarvärlden.
Film om vikten av fri forskning
Forskning inom alla vetenskapsområden
Humaniora och samhällsvetenskap
Forskning inom humaniora och samhällsvetenskap ger fördjupad kunskap om allt ifrån mänskligt tänkande till samhällets styrning och utveckling.
Se exempel på forskning vi finansierar inom humaniora och samhällsvetenskap
Klinisk behandlingsforskning
Studierna som görs inom klinisk behandlingsforskning utgår från hälso- och sjukvårdens behov. De kan handla om att förbättra existerande behandlingsrutiner eller utveckla och utvärdera nya behandlingsmetoder.
Se exempel på forskning vi finansierar inom klinisk behandlingsforskning
Konstnärlig forskning
Den konstnärliga forskningen prövar och expanderar kunskap om grundförutsättningarna för vetande och bidrar på det viset till nya metoder och frågeställningar även inom andra forskningsområden. Genom experimentellt utforskande av visuella, materiella, auditiva och mediala praktiker formuleras frågeställningar om hur vi människor föreställer oss, tolkar och gestaltar vår värld.
Se exempel på forskning vi finansierar inom konstnärlig forskning
Medicin och hälsa
Inom medicin och hälsa ingår forskning om allt ifrån pyttesmå celler till epidemiologiska studier av stora grupper människor. Den gemensamma nämnaren är sökandet efter ny kunskap om människokroppen och om hur olika sjukdomar uppkommer, förebyggs och behandlas.
Se exempel på forskning vi finansierar inom medicin och hälsa
Naturvetenskap och teknikvetenskap
Naturvetenskap och teknikvetenskap är relevant för många samhällsutmaningar. Forskningen kan handla om minimala partiklar, om universum och om tekniska system som grund för industriell utveckling.
Se exempel på forskning vi finansierar inom naturvetenskap och teknikvetenskap
Utbildningsvetenskap
Inom utbildningsvetenskap forskas det om lärande, didaktik och undervisning och om sociala och kulturella aspekter på utbildning och utbildningspolitik.
Se exempel på forskning vi finansierar inom utbildningsvetenskap
Uvecklingsforskning
Utvecklingsforskning bidrar till bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck, och till en rättvis och hållbar utveckling världen över.
Se exempel på forskning vi finansierar inom utvecklingsforskning
15 nya excellenscenter under uppbyggnad
Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.
Sex nationella forskningsprogram
Regeringen har inrättat 13 nationella forskningsprogram. Vetenskapsrådet ansvarar för sex av dessa. Programmen är breda, tioåriga satsningar som syftar till att koordinera forskningen inom ett särskilt område. Varje program samlar forskningsfinansiärer, forskningsutförare och samhällsaktörer som med gemensamma krafter ska arbeta för att öka förutsättningarna för att komma till rätta med de samhällsutmaningar som regeringen har pekat ut.
Programmen stödjer tvärvetenskaplig forskning och ska fungera som en länk till internationella forskningssamarbeten. De är också tänkta att bidra till att öka forskningsanknytningen av den högre utbildningen.
Detta nationella forskningsprogram syftar till att bevara möjligheten till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människor och djur.
Forskningsprogrammet om brottslighet ska tillföra ny kunskap om kriminalitetens orsaker och konsekvenser liksom om metoder för att förebygga och bekämpa brott.
Forskningsprogrammet ska bidra till ny kunskap om hur digitaliseringen påverkar och påverkas av sociala och kulturella relationer, arbetsliv, utbildning, organisationer, marknader och det demokratiska systemet inklusive offentlig förvaltning.
Nationellt forskningsprogram om digitaliseringens samhällskonsekvenser
Detta nationella forskningsprogram belyser orsaker till och konsekvenser av migration. Hur kan vi skapa inkluderande samhällen?
Forskningsprogrammet är en del av regeringens strategi och handlingsplan för att motverka och minska segregationen i Sverige. Det omfattar forskning inom samtliga vetenskapsområden liksom tvär- och mångvetenskapliga angreppssätt.
Detta nationella forskningsprogram är en del i regeringens långsiktiga strategi och handlingsplan för att motverka och minska virusutbrott och pandemier.
Formas och Forte ansvarar för övriga forskningsprogram. Formas har i uppdrag att driva program om klimat, hållbart samhällsbyggande, livsmedel samt hav och vatten, medan Forte har i uppdrag att driva program om arbetslivsforskning, tillämpad välfärdsforskning samt psykisk hälsa.