Forskning genom praktiker från det konstnärliga fältet
Konstnärlig forskning är ett brett och varierat kunskapsområde med sin grund i de utforskande och erfarenhetsbaserade praktiker som utvecklats inom det konstnärliga fältet.
Forskningsresultaten gestaltas i både konstnärliga verk och textbaserade metareflektioner. Konstnärlig forskning ger kunskap om och utvecklar komplexa skapande processer; den prövar och vidareutvecklar metoder, teoretiska begrepp och materialiteter; den undersöker och fördjupar förståelsen av konstens fältspecifika möjligheter och utmaningar, samt hur konsten, ofta i samverkan med andra discipliner, bidrar till en ökad kunskap om de stora samhälleliga frågorna.
Exempel på forskning vi finansierar


Sveriges åldrande befolkning gör hemtjänsten allt viktigare, samtidigt som krav på effektivitet driver på en snabb digitalisering av sektorn. Digitala system visualiserar omsorg vilket innebär att vissa aspekter av omsorgen lyfts fram medan andra riskerar att osynliggöras. Trots detta är frågan om hur visualiseringar formar vården ofta förbisedd.
I det här konstnärliga forskningsprojektet utvecklar vi teckning som en metod för att undersöka hur visualiseringar av vård hänger samman med vad som värdesätts i hemtjänsten. Vi planerar att följa hur hemtjänstpersonal arbetar och använder digitala system för planering, genomförande och dokumentation av insatser. Samtidigt skapar vi nya bilder av hemtjänstens interaktioner med vårdtagare genom teckning.
Utvalda teckningar och digitala visualiseringar kommer sedan att visas i utställningar där vi tillsammans med vårdpersonal, vårdtagare och andra berörda undersöker vad som värdesätts och synliggörs i hemtjänsten.
Genom att sammanfläta konstnärliga praktiker och vårdpraktiker ställer vi frågor om vad omsorg är – och vad den kan vara. Målet är att skapa samtal och eftertanke som bidrar till en meningsfull och hållbar utveckling av hemtjänsten för både vårdgivare och vårdtagare.
Projekttitel: Omsorgens visioner – teckning som ett sätt att se relationerna mellan vad som visualiseras och vad som värdesätts i hemtjänsten
Projektledare: Helena Cleeve, forskare vid Göteborgs universitet


Dansare äger inte och har inte heller upphovsrätt till dansverk som de är med och skapar. Även när de omnämns som medskapare har de inte rätt att sälja, reproducera eller omintetgöra de verk som de har varit medskapare till. Den koreograf eller institution som har upphovsrätten till en föreställning kan ersätta en dansare trots att hen är medskapare till föreställningen.
Det innebär att ägandeskap, upphovsrätt och kontroll är separerbara upplevelser i dansarnas yrkesliv. Men om dessa delar är separerbara, vad är då skillnaden mellan dem? Vad är viktigt med kategoriseringen av dem och hur påverkar det dansarens upplevelse av konstnärliga processer på och utanför scenen?
I detta forskningsprojekt ber vi dansare reflektera över hur erfarenheter av ägandeskap, upphovsrätt och kontroll påverkar deras konstnärligt arbete. Resultatet kan komma att förändra synen på ägandeskap och upphovsrätt i dans. Genom att vidga förståelsen av dessa termer till att gälla alla som är engagerade i en dansföreställning – tekniker, producenter och andra medarbetare på och utanför scenen – kan projektet bidra till utvecklingen av en mer rättvis praxis inom all samskapande konst och media.
Projekttitel: Författarskap ägande och kontroll: Dansarnas roller och material
Projektledare: Chrysa Parkinson, professor vid Stockholms konstnärliga högskola
Algoritmer spelar en allt större roll i våra liv. De påverkar vårt tänkande och beteende på många olika sätt. Med verktyg som belyser hur komplexa algoritmer fungerar kan vi ta kontroll över vår egen kreativitet.
Det är sådana verktyg jag vill skapa med det här projektet.
Den version av verkligheten som algoritmerna visar upp på våra skärmar är snäv och tillrättalagd. Vårt mål är att hitta och beskriva strategier för att använda algoritmerna på ett alternativt sätt. För att åstadkomma detta ska jag skapa ett virtuellt landskap av geometri och algoritmer, en slags fantasivärld där det går att utforska algoritmernas betydelse i vardagen och undersöka matematiska strukturer – alltifrån grundläggande algoritmiska begrepp som slumpmässighet till generativ verklighet och rum skapade med Artificiell intelligens.
Användaren ska kunna dyka in i en unik interaktiv miljö som utmanar traditionella stereotyper. En central tanke med projektet är att med algoritmernas hjälp synliggöra det som digitala system idag tränger undan: det bortträngda, det queera, och det som inte går att placera i enkla kategorier.
Den transdisciplinära strategin i projektet ger viktiga perspektiv på konst och vetenskap. Projektet, som är ett samarbete mellan flera högskolor och enskilda konstnärer, förväntas resultera i ett VR-spel, flera installationer, en dokumenterande bok samt en spel-wiki.
Projekttitel: Ada Research: en Meta-Quest in i Algoritmens Värld.
Projektledare: Palle Torsson, lektor i konst på Konstfack
Design är och har länge varit nära sammankopplat med industrialisering. På så sätt har design bidragit till en ökad materiell standard för många människor, men också till överproduktion av avfall som i sin tur har lett till miljöförstörelse i form av till exempel mikroplaster i hav och kroppar. Eftersom design påverkar både människors och andra arters välmående är det viktigt att utforska alternativ, utan skadliga effekter.
Med vår forskning vill vi påverka designutbildningen. I samarbete med andra kunskapstraditioner kommer vi utföra designexperiment som kombinerar historiska referenser med post-antropocentriska och post-kapitalistiska teorier och praktiker. Ett mål med experimenten är att få kunskap om hur den som arbetar med design på ett bättre sätt kan axla det industriella arvets framstegsfokus genom att bry sig om skadade livsmiljöer. Ett annat mål är att utveckla och artikulera färdigheter, kompetenser, kapaciteter och koncept som kan vara nödvändiga för att designa på ett inkluderande och demokratiskt sätt.
Forskningsmiljön består av tre experimentella designstudios som bygger vidare på varandra. I Studio 1 arbetar vi med alternativa designhistorier. I Studio 2 genomför vi tre platsspecifika designexperiment för att undersöka och utveckla designpraktiker som går bortom ett enkelspårigt fokus på framsteg. Studio 3 fokuserar på att sammanfoga lärdomar från 1 och 2 och dela det med internationella designers och designforskare. För att skapa dialog med designaktörer och allmänhet kommer vi under hela processen offentliggöra arbetet genom bland annat utställningar.
Projektledare: Åsa Ståhl, forskare vid institutionen för design, Linnéuniversitetet
Projekttitel: Design bortom framsteg: föreställningar om designhistorier och framtider


Med detta projekt vill vi skapa nya perspektiv på Göteborgs koloniala historia. Utgångspunkten är hanteringen av socker och sockrets rörelse genom staden under 1700-och 1800-talet.
Svensk inblandning i den transatlantiska slavhandeln har länge varit i princip osynlig i den offentliga historieskrivningen. Under senare tid har Sveriges direkta involvering i slavhandelsön Saint Barthélemy börjat uppmärksammas, men en stor del av Sveriges koloniala historia är fortfarande obearbetad och bristen på forskning inom området är stor. Ett antal familjer gjorde sig förmögna på den koloniala sockerhandeln i bland annat Göteborg. De förhållanden som rådde skapade grunden för Göteborgs mecenatkultur och de uttryck den tar sig i staden än idag.
Det här projektet syftar till att synliggöra koloniala strukturer i staden. Idag är det mecenaternas perspektiv som dominerar den lokala historien och de historiska arkiven. Vår tanke är att med avstamp i dessa historier och arkiv ge helt andra perspektiv. Tillsammans med ett nätverk av lokala och internationella konstnärer och forskare kommer vi att omgestalta arkivmaterial och skapa nya narrativ kring ett antal platser, med hjälp av scenkonstnärliga metoder. Med sina röster och blickar från olika geografiska, kulturella och konstnärliga hemvister ger konstnärerna och forskarna en mångfald av perspektiv på historien. På detta sätt kan nya historier om Göteborgs koloniala förflutna och nutid träda fram, och en kroppslig, relationell och pluralistisk historieskrivning ta form.
Projektledare: Cecilia Lagerström, professor i scenisk gestaltning vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet
Projekttitel: Sockerspelen. Nya perspektiv på Göteborgs koloniala historia sett genom hanteringen av socker
Automatiseringen inom området artificiell intelligens och så kallade smarta infrastrukturer har medfört behov av en slags grovarbetare som kontinuerligt underhåller systemen. Det handlar till exempel om att kategorisera data som krävs för att träna algoritmer och om att städa upp i oönskat innehåll på sociala nätverk. Detta är ett manuellt, lågavlönat arbete som ofta är placerat i utvecklingsländer, långt borta från Silicon Valley och start up-branschens kontor
Syftet med mitt projekt är att synliggöra denna förhållandevis lite uppmärksammade globala arbetskraft. Vad skulle hända om dessa aspekter av automatiseringens arbete sågs som centrala för design och utveckling snarare än marginella? Hur skulle ett sådant synsätt påverka den övergripande designprocessen inom utbildning, forskning och industri?
Jag kommer att använda konstnärlig forskning som en metod för att aktivt ingripa i smarta tjänster och designprocesser och med hjälp av kreativa medel uppmärksamma ojämlika förhållanden mellan användare, utvecklare och de som utför dolt arbete. Forskningen kommer att baseras på bland annat fältstudier. Kunskapen omsätts också i konstnärliga verk.
Projektledare: Linda Hilfling Ritasdatter, forskare, Malmö universitet
Projekttitel: Automatiseringens Arbete


Syftet med min forskning är att undersöka om koreografi och andra kroppsliga uttrycksformer kan skapa förutsättningar för barn med funktionsvariationer att utforska och upptäcka nya sätt att verka i världen. Projektet involverar barn från sex månader till fyra år och närstående vuxna .
Projektet utgår från inställningen att funktionsvariationer är en aspekt av mänsklig mångfald snarare än en patologisk avvikelse. Hur kan konstnärlig forskning förändra normativa krav på och bedömningar av barn med olika funktionsvariationer? Hur kan koreografi, dans och konstnärliga installationer möta en komplex heterogen publik och bidra med upplevelser som känns inkluderande och meningsfulla för personer såväl med som utan normbrytande funktionalitet?
Min ambition är att bidra med kunskap som kan fungera som referens och inspiration för konstnärer och leda till nya sätt att skapa och uppträda för dessa publikgrupper och därmed möjliggöra inkludering, egenmakt och gemenskap.
Målet är att utveckla ny konstnärlig kunskap och konstformer som utmanar det synsätt som utgår från en dominant, normativ kultur och dess bristande medvetenhet om normbrytande upplevelser och förkroppsligad kunskap.
Projektledare: Dalija Acin Thelander, forskare, Stockholms konstnärliga högskola
Projekttitel: Mot sinnliga ekologier, Alternativa sätt att tänka kring funktionsnormen inom rörelse, dans och koreografi


Mycket arbete har gjorts för att skapa modeller för spridning av forskning. Satsningen på öppenhet och fri tillgång till vetenskapligt material tenderar dock att förbise spridning som en relationell handling.
Syftet med mitt projekt är att utforska möjliga spridningsstrategier som observerar spänningar och överlappningar mellan feministisk metodologi, dekoloniala kunskapspraktiker och open access-principer. I vilken utsträckning kan konstnärlig forskning utveckla spridningsmodeller som inte utgår från konstnären som en ensam avsändare, utan bygger på en kollektiv konst- och kunskapspraktik? Om vi förstår konstskapande som en handling som upprättar en relation – hur kan det bidra till att förändra rådande spridningsbegrepp?
I projektet kommer jag att undersöka vilka konsekvenser standarder för öppenhet och transparens kan få i olika sammanhang, samt utveckla ramverk med mera som främjar nya sätt att dela och sprida forskning. Den konstnärliga forskningsprocessen kommer att omfattas av en rad aktiviteter, till exempel workshoppar, intervjuer, konferenser och utställningar.
Projektet är ett samarbete med Constant, Association for Art and Media in Brussels (BE) och Centre for Postdigital Cultures at Coventry University (UK).
Projektledare: Eva Weinmayr, forskare, Göteborgs universitet/HDK Valand
Projekttitel: Spridningsekologier: dekoloniala kunskapspraktiker, feministisk metodologi och Open Access
Projekt inom konstnärlig forskning finansierade av Vetenskapsrådet
Spekulationsworkshop kring det glömda skogssamiska arvet Länk till annan webbplats.
Susanne Ewerlöf
Läsning som konstnärlig praktik: ett nordiskt läslabratorium Länk till annan webbplats.
Elisabeth Hjort
På jakt efter Jeanne: att bära vittne med film Länk till annan webbplats.
Petra Bauer
Sockervandringar - genom framtidens avkoloniserade Göteborg Länk till annan webbplats.
Cecilia Lagerström
Minoritetsrädslor i monstruösa former: De-orientalism som en monsterfilm. Länk till annan webbplats.
Mamdooh Afdile
Lära genom att Dansa Länk till annan webbplats.
Eleanor Bauer
Generativa estetiska system för mode - inom eller bortom det givna Länk till annan webbplats.
Linnea Bågander
Technoecology - Performing Computation and Aesthetic Sensibility Länk till annan webbplats.
Alessandra Di Pisa
Vävning som världspraxis med jordvarelser (WeB) Länk till annan webbplats.
Svenja Keune
Igenkännbarhetens kraft: Typografi och läsning bortom visuella förvecklingar Länk till annan webbplats.
Johanna Lewengard
Säg till fältet att hon vill vara en äng Länk till annan webbplats.
Malin Vrijman
Nuclear Culture Deep Geologic Repository Länk till annan webbplats.
Eleanor Carpenter
Film(ad) bevisföring: Strategier för rättvisa Länk till annan webbplats.
Jyoti Mistry
Planeten, nu fortsätter vi! Eller, TrollVision för framtiden Länk till annan webbplats.
Katarina Bonnevier
Arbetsfri framtid Länk till annan webbplats.
Erik Gandini
Den fjärde delen: Stilen, jaget, etiken i en svensk biografisk minoritetshistoria Länk till annan webbplats.
Hanna Hallgren
Formande och upprätthållande av rasial logik i den anatomiska teatern i Uppsala Länk till annan webbplats. Malin Heyman
Den svarta stranden: visuella arkiv mellan svenska och karibiska horisonter Länk till annan webbplats.
Salad Hilowle,
Choreotherapy Länk till annan webbplats.
Anne Juren
Autografisk dubbelexponering – den tuschade svarta linjens narrativa egenskaper i tecknade serier Länk till annan webbplats.
Gunnar Krantz
Dekolonial kuratorsmetodik Länk till annan webbplats.
Natasha Marie Llorens
Författarskap ägande och kontroll: Dansarnas roller och material Länk till annan webbplats.
Chrysa Parkinson
Bortom tankehimlens mentala sorgerand - studier av mental egenmakt Länk till annan webbplats.
Katarina Sikku Pirak
Ada Research: en Meta-Quest in i Algoritmens Värld Länk till annan webbplats.
Palle Torsson
Det sociala spädbarnet - en konstnärlig observation av spädbarns sociala förmåga, Länk till annan webbplats.Emanuel Almborg
Materiella kulturer för samlevnad mellan arter, Länk till annan webbplats.Martín Ávila
The Discontent of Voice and Image – The Task of The Audiovisual Translator, Länk till annan webbplats.Andjeas Ejiksson
The Curative Act, Länk till annan webbplats.Marie Fahlin
Dödsdata, Länk till annan webbplats.Gabriel Itkes-Sznap
Sockerspelen. Nya perspektiv på Göteborgs koloniala historia sett genom hanteringen av socker Länk till annan webbplats.Cecilia Lagerström
Mellan verk och text: Tvetydigheten som musikalisk poetik, Länk till annan webbplats.Ole Lützow-Holm
Att färglägga Sverige: en belysning av hybriditet i Sveriges historia, Länk till annan webbplats.Nina Mangalanayagam
Design bortom framsteg: föreställningar om designhistorier och framtider, Länk till annan webbplats.Åsa Ståhl
Mot sinnlig ekologier, Alternativa sätt att tänka kring funktionsnormen inom rörelse, dans och koreografi, Länk till annan webbplats.Dalia Acin Thelander
Spökplattform: Generera den "komplexa bilden" av data, arbete och logistik, Länk till annan webbplats.Benjamin Gerdes
Konvivialitet och kontamination, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Oscar Hemer
"Feminin repertoar” och hemmamusicerande i Sverige 1780-1860: ett mot-narrativ för dagens musiker, Länk till annan webbplats.Anna Paradiso Laurin
Att skriva visuella relationer, Länk till annan webbplats.Imri Sandström
Det gåtfulla Panteon: att uttyda dolda budskap i barockens klavermusik, Länk till annan webbplats.Joel Speerstra
Sonisk mode, Länk till annan webbplats.Vidimina Stasiulyte
FutureBrownSpace, Länk till annan webbplats.John-Paul Zaccarini
Automatiseringens Arbete, Länk till annan webbplats.Linda Hilfling Ritasdottir
Fantasins Landskap, Länk till annan webbplats.Behzad Noori Khosravi
Trollsyn i hjärtmarkerna – konstnärlig forskning som vidgar vår föreställningsförmåga, Länk till annan webbplats.Katarina Bonnevier
FRAMTIDEN GENOM SAMTIDEN, Länk till annan webbplats.Erik Gandini
Autistiskt skrivande: ett modersmål, Länk till annan webbplats.Elisabeth Hjort
Lethe, Länk till annan webbplats.Anna Lindal
Protokoll från Morden: 1965, distans, och etik för framtida krigföring, Länk till annan webbplats.Tintin Wulia
Uppdrag: "Konstnärlig chef", Länk till annan webbplats.Carolina Frände
DEN GRÅTANDE TALLEN: Att skriva en autoimmun roman, Länk till annan webbplats.
Simon Goldin
Ett omformulerat möte: Från en bortglömd kolonial hög till ett gemensamt dekolonialt motarkiv, Länk till annan webbplats.Cecilia Järdemar
Touché: animerade bilder som kunskap, Länk till annan webbplats.Jeuno Jee Eun Kim
Expanderad Refotografi: virtuella föreställningar om klimatförändring, Länk till annan webbplats.Tyrone Martinsson
vatten är (icke-)liv: de-extraktivistisk poetik i halvperiferin, Länk till annan webbplats.Mirko Nikolić
Retoriska och romantiska affektiva strategier i musikaliska framföranden, Länk till annan webbplats.
Maria Bania
På jakt efter Jeanne, Länk till annan webbplats.Petra Bauer
Interiörens fråga - en levande interiör, Länk till annan webbplats.Ulrika Karlsson
Vad gör rutnätet?, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Matts Leiderstam
KLIMATRÄTTVIST VÄRLDANDECLIMATE-JUST WORLDINGS, Länk till annan webbplats.Lina Persson
Folk Song Lab - dekonstruktion, improvisation och flow, Länk till annan webbplats.Susanne Rosenberg
Paramaribostorken flög sin kos och kom aldrig tillbaka - transformationen som "den Andre", Länk till annan webbplats.Filippa Arrias
Den utvidgade boken (stratigrafi, materialitet, lokalitet – för materialspecifika metodologier), Länk till annan webbplats.Cecilia Grönberg
Ickekunskap, skratt och den rörliga bilden, Länk till annan webbplats.Annika Larsson
Den rörliga bilden som plats och verklighet, Länk till annan webbplats.Ellen Johanne Røed
Göra / ogjort - underhåll, reparation och kompostering, Länk till annan webbplats.Åsa Ståhl
Systemisk improvisation - datormediarede interaktionsmodeller för decentraliserat musikskapande Länk till annan webbplats., Palle Dahlstedt
Vägra döda - historier om de vapenfria männen, Länk till annan webbplats. Björn Larsson
Kärlek och Andrefiering: En verktygslåda för feministiska och postkoloniala konstnärliga praktiker, Länk till annan webbplats. Maria Lee Gerdén
Arbeta ett arbete, Länk till annan webbplats.Karin Hansson
TELE SCOPE, Länk till annan webbplats.Emma Nilsson
Performing with Plants, Länk till annan webbplats.Annette Arlander
Give me my perspective - Traces of the race biologists into the Sámi people´s home, Länk till annan webbplats.Katarina Pirak Sikku
Evenemang om konstnärlig forskning
Nyheter om konstnärlig forskning
%20KristinaHS%20liten.jpg)
Rappporter om konstnärlig forskning


Publicerad
Uppdaterad