Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Så såg finansieringsåret ut 2024

I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 800 ansökningar om forskningsbidrag. 860 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,55 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten och 2,81 miljarder till forskningsinfrastruktur.

86 procent av Vetenskapsrådets forskningsmedel gick i år till fria bidrag, alltså till sådan forskning där forskare själva formulerat frågeställningar och utarbetat metoder för att besvara dessa.

– Den absoluta merparten av de medel vi finansierat går till fri forskarinitierad forskning. Bland projektbidragen är den andelen hela 95 procent, säger Lucas Pettersson, chef för avdelningen för forskningsfinansiering.

Inom flera områden har vi i år fått fler ansökningar än vanligt, konstaterar han.

– Det kan finnas flera skäl till det, men vad vi kan se är att det har påverkat beviljandegraderna som har blivit lite lägre. Det betyder att många mycket starka projektansökningar inte har kunnat beviljas.

Beredningsgrupperna som granskat ansökningar i år har fått förtydligade instruktionerna när det gäller bedömningen av meriter: Det viktiga är att forskarna har de meriter som krävs för just det aktuella forskningsprojektet. Samtidigt har vi gjort det lättare för de sökande att lyfta fram hur deras meriter styrker deras kompetens att genomföra det specifika forskningsprojekt de söker medel för.

Förutom forskningsbidrag har Vetenskapsrådet finansierat forskningsinfrastruktur med cirka 2,81 miljarder kronor. Medlen har gått till nationella infrastrukturer och till medlemskap i internationella forskningsinfrastrukturer.

Exempel på beviljade projekt

Humaniora och samhällsvetenskap

Klinisk behandlingsforskning

Konstnärlig forskning

Medicin och hälsa

Naturvetenskap och teknikvetenskap

Utbildningsvetenskap

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Webbinarium om nätverksbidrag inom utbildningsvetenskap med fokus på digitalisering och STEM-utbildning

    Välkommen till ett informationsmöte om den nya utlysningen av nätverksbidrag inom utbildningsvetenskap med fokus på digitalisering och STEM-utbildning mellan svenska forskargrupper och forskargrupper i USA.

  2. Sverige medlem i SKAO – öppnar nya möjligheter inom radioastronomi

    I Australien och i Sydafrika byggs teleskop som när de är klara kommer att vara världens mest kraftfulla. Nu har Sverige undertecknat en konvention om medlemskap i SKAO, organisationen bakom teleskopen.

  3. Informationsmöte om utlysningar inom konstnärlig forskning

    Välkommen till ett informationsmöte om årets utlysningar inom konstnärlig forskning. Mötet vänder sig till dig som ansöker om bidrag och till administrerande personal.