Hitta forskningsinfrastruktur vi finansierar

Forskare i Sverige ska ha tillgång till de bästa verktygen och metoderna. Därför finansierar Vetenskapsrådet forskningsinfrastruktur både i Sverige och internationellt. På den här sidan har vi listat all forskningsinfrastruktur som vi finansierar.

Vänd dig till den forskningsinfrastruktur du är intresserad av

Du som är forskare kan få tillgång till forskningsinfrastruktur som Vetenskapsrådet finansierar. Det kan till exempel vara databaser, forskningsanläggningar, biobanker eller storskaliga beräkningsverktyg. Vi finansierar även ny forskningsinfrastruktur som ännu inte är klar att användas.

Vill du ha mer information om hur du kan få tillgång till en forskningsinfrastruktur? Vänd dig då direkt till forskningsinfrastrukturen. Du hittar kontaktuppgifter i listan nedan.

Hittar du inte den forskningsinfrastruktur du letar efter? Då kan det bero på att Vetenskapsrådet inte finansierar den.

  • ACTRIS - Aerosols, Clouds and Trace Gases Research Infrastructure

    ACTRIS samordnar verksamheter i flera europeiska länder där aerosoler, moln och spårgaser observeras och studeras. ACTRIS Sverige utgör den svenska noden, i vilken flera mätstationer ingår.

  • AGATA

    Europeiskt germaniumdetektorprojekt, del av det svenska engagemanget vid FAIR.

  • ArchLab

    ArchLab är en distribuerad forskningsinfrastruktur som samordnar ett antal laboratorier som med naturvetenskapliga metoder tar sig an arkeologiska frågeställningar. Infrastrukturen är under uppbyggnad och koordineras från Umeå universitet.

  • BBMRI-ERIC – Biobanking and Biomolecular Resources Research Infrastructure

    Organisation för biobanker i 23 europeiska länder med syfte att göra biologiska prover och data lättillgängliga för medicinsk forskning och utveckling inom hälso- och sjukvård. Svensk nod är Biobank Sverige.

  • BioMS – en nationell infrastruktur i biologisk masspektrometri

    BioMS erbjuder tillgång till avancerad utrustning, metodutveckling och kompetens inom masspektrometri och relaterade teknikplattformar för forskning inom biologi och medicin.

  • Biobank Sverige  

    Sveriges nationella biobanksinfrastruktur i vilken samtliga universitet med medicinsk fakultet samt tillhörande universitetssjukvårdshuvudmän (regioner) ingår. Syftet är att förbättra tillgången till prover och tillhörande data för forskare i akademi, hälso- och sjukvård och industri. Biobank Sverige etablerades 2018 och är svensk nod i BBMRI-ERIC.

  • CERN

    Acceleratoranläggning i Schweiz, med forskning inom huvudsakligen partikelfysik. Sverige bidrar till tre experiment och en beräkningsinfrastruktur vid CERN: Atlas, Alice, Isolde och WLCG.

  • CESSDA-ERIC - Consortium of European Social Science Data Archives

    En sammanslutning av tjugotalet europeiska samhällsvetenskapliga dataarkiv och en distribuerad infrastruktur för socialvetenskapliga data. SND är Sveriges Service Provider.

  • CORS - Comparative Research Center Sweden

    CORS består av sex forskningsinfrastrukturer för komparativ samhällsforskning. Fokus för CORS forskning är att studera hur människors beteenden, värderingar, attityder, hälsa och livskvalitet skiljer sig åt mellan länder. I CORS ingår bl.a. ESS-S och SHARE-S.

  • DARIAH-EU – Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities

    DARIAH-EU är en europeisk forskningsinfrastruktur som stödjer digital forskning och undervisning inom humaniora och konst. Via infrastrukturen får forskare tillgång till digitala resurser för att skapa, koppla samman och dela kunskap om kultur och samhälle. Sverige har ett nationellt DARIAH-konsortium som drivs av Huminfra.

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

Kontakt

Frågor om finansiering av forskningsinfrastruktur

infrastruktur@vr.se

+46 8 546 440 34

Mer inom samma ämne

  1. Samverkan kring ESS och MAX IV har lett till nytta inom akademi och industri

    Vetenskapsrådet och Vinnova har samarbetat för att öka användningen av ESS och MAX IV. En ny rapport visar att satsningen har gett resultat. Den har lett till ökad nytta för såväl akademi som industri och stärkt Sveriges position som kunskapsnation.

  2. Redovisning av regeringsuppdraget avseende den europeiska spallationskällan och MAX IV

    Vetenskapsrådet och Vinnova har haft i uppdrag av regeringen att öka svensk användning av forskningsanläggningarna ESS och MAX IV. Slutrapporten visar tydligt att satsningen gett resultat. Den har gett ökad samverkan mellan akademi, industri och off...

  3. Sveriges roll i Arktis diskuterades ombord på isbrytaren Oden

    Vad blir Sveriges roll i ett Arktis som påverkas av klimatförändringar, geopolitik och ny digital infrastruktur? 17 juni samlades nyckelaktörer ombord på isbrytaren Oden i Helsingborgs hamn för att diskutera detta. På plats fanns Vetenskapsrådets gen...