Kommittén för konstnärlig forskning

Vetenskapsrådets kommitté för konstnärlig forskning stödjer praktiknära konstnärlig forskning av högsta kvalitet. I kommittén sitter sju forskare som representerar olika konstarter.

Ansvarar för fördelning av forskningsmedel

Kommittén för konstnärlig forskning beslutar om vilka utlysningar som ska göras inom konstnärlig forskning. De ansvarar även för att bedöma och prioritera de ansökningar som kommer in till Vetenskapsrådet, och fattar beslut om vilka ansökningar som ska beviljas bidrag.

Följer upp och utvärderar forskning på området

Kommittén följer upp, utvärderar och tar fram strategier för forskningsområdet, till exempel genom forskningsöversikter. I det arbetet tar kommittén hjälp av både nationella och internationella experter. Varje år arrangerar kommittén även ett symposium om konstnärlig forskning. Symposiet riktar sig forskare och andra aktörer inom det konstnärliga området.

Mellan åren 2004 och 2017 gav kommittén ut en årsbok om konstnärlig forskning. Syftet med boken var att informera om kommitténs verksamhet och om hur forskningen inom området utvecklades, både nationellt och internationellt.

Om konstnärlig forskning

Den konstnärliga forskningen prövar och expanderar kunskap om grundförutsättningarna för vetande och bidrar på det viset till nya metoder och frågeställningar även inom andra forskningsområden. Genom experimentellt utforskande av visuella, materiella, auditiva och mediala praktiker formuleras frågeställningar om hur vi människor föreställer oss, tolkar och gestaltar vår värld.

Se exempel på forskning vi finansierar inom konstnärlig forskning Länk till annan webbplats.

Kommitténs sammansättning

I kommittén för konstnärlig forskning sitter sju ledamöter. De representerar olika konstarter och är aktiva inom konstnärlig forskning eller konstnärligt utvecklingsarbete. Vetenskapsrådet utser ordförande och ledamöter efter förslag från relevanta universitet och högskolor. Mandatperioden är tre år och ledamöterna kan väljas om för ytterligare tre år.

Kommittén sammanträder sex gånger per år.

Ledamöter 2022–2024
NamnTitelOrganisation

Cecilia Sjöholm (ordförande)

Professor i estetik

Södertörns högskola

Camilla Eeg-Tverbakk

Professor i Drama och Teater

Oslo Metropolitan University

Cecilia Järdemar

Lektor i fotografi och rörlig bild

Konstfack

Fredrik Nyberg

Filosofie doktor i litterär gestaltning

Göteborgs universitet

Johan RedströmProfessor i design, designerDesignhögskolan i Umeå universitet
Meike SchalkDocent i arkitektur, arkitektKungl. Tekniska högskolan, KTH
Carl Unander ScharinProfessor, operasångare, tonsättareKarlstads universitet


Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

Kontakt

Kontakt ämnesråd, råd och kommittéer

sark@vr.se

Mer inom samma ämne

  1. God forskningssed 2024

    Detta är en ny omarbetad utgåva av skriften God forskningssed från 2017. Den ger en orientering över vilka etiska principer och regler som är viktiga för forskningen och klargör vilket ansvar olika aktörer har. Den innehåller exempel på frågor som fo...

  2. Vetenskapsrådet på Forskartorget 2024

    Vetenskapsrådet arrangerar flera seminarier på Bokmässan i Göteborg. Välkommen!

  3. Invigning av Center for Art and the Political Imaginary

    Den 23 oktober invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Center for Art and the Political Imaginary (CAPIm) – Sveriges första kompetenscentrum för konstnärlig forskning. Forskningsmiljön är ett samarbete me...