Satsningen på excellenscenter möjliggör att nya forskningsområden kan växa fram. De nya centren kommer erbjuda programverksamhet inom ett övergripande temaområde, och ge forskare från olika etablerade forskningsdiscipliner möjlighet att söka sig dit under en kortare eller längre period. Det övergripande målet är att centren ska bidra till utveckling av nydanande forskningsansatser.
Vetenskapsrådet finansierar centren med totalt 434 miljoner kronor under 2024–2028. Varje excellenscenter får 4–6 miljoner kronor per år.
När forskning bedrivs i väl fungerande, starka och kreativa forskningsmiljöer skapas mervärden. Koncentrationen av resurser skapar en kritisk massa där nya samarbetskonstellationer genererar nya forskningsfrågor och angreppssätt. Våra excellenscenter lägger grunden till risktagande och kreativt tänkande som tillsammans med höga ambitioner kan bidra till nyskapande och banbrytande forskning.
– Katarina Bjelke, generaldirektör på Vetenskapsrådet
15 excellenscenter vid nio lärosäten
Nedan finns kort information om de olika centren, indelade efter huvudsakligt ämnesområde.
Humaniora och samhällsvetenskap
Naturens processer påverkas alltmer av oss människor och våra samhällen. Det gäller på alla nivåer – från det atomära till det planetära – och effekterna kommer att bli kvar mycket länge och prägla historien. Centret ska fungera som en samlingspunkt för forskning och utbildning med utgångspunkt från begreppet antropocen och den nya och framväxande förståelsen av förhållandet mellan människa och miljö.
Projektledare: Sabine Höhler
Lärosäte: Kungliga Tekniska högskolan, KTH
Läs mer om centret på KTH:s webbplats (på engelska) Länk till annan webbplats.
Ett tvärvetenskapligt center för forskning om olika aspekter av människans utveckling de senaste 10 000 åren. Centret knyter samman de tre forskningsområdena arkeologi, genetik och lingvistik som alla undersöker olika aspekter av människans utveckling. Genom att sammanföra forskningsdisciplinernas olika typer av data och metoder kan vi få en helhetsbild av människans förhistoria – både när det gäller språk, kultur och genetisk utveckling.
Projektledare: Mattias Jakobsson
Lärosäte: Uppsala universitet
Läs mer på centrets webbplats (på engelska) Länk till annan webbplats.
Ett center för forskning inom det nya fältet Computational Social Science (CSS). Centret har som mål att placera Sverige vid den internationella forskningsfronten inom CSS och att vara ett utbildningscenter och en central nod för CSS-orienterade forskargrupper och institut världen över.
Projektledare: Peter Hedström
Lärosäte: Linköpings universitet
Läs mer om centret på Linköpings universitets webbplats Länk till annan webbplats.
Globalt samarbete är nödvändigt för att hantera gränsöverskridande problem som klimatförändringar, viruspandemier, finansiella kriser och militära konflikter. Samtidigt utmanas konceptet i allt större utsträckning av olika aktörer. Centret ska forska om drivkrafterna bakom ifrågasättandet, processerna genom vilka globalt samarbete utmanas, samt konsekvenserna av att globalt samarbete ifrågasätts.
Projektledare: Jonas Tallberg
Lärosäte: Stockholms universitet
Intervju med projektledaren Jonas Tallberg och Lisa Dellmuth.
En plattform och mötesplats för mångvetenskapligt samarbete inom forskning kring perioden cirka 750–1050 e.v.t. Genom att gå bortom forskningsfältets traditionella gränser ska centret belysa den etniska och kulturella mångfald som kännetecknade den vikingatida världen, och därmed nyansera bilden av tidsperioden.
Projektledare: Neil Price
Lärosäte: Uppsala universitet
Läs mer om centret på Uppsala universitets webbplats (på engelska) Länk till annan webbplats.
Konstnärlig forskning
Ett centrum för konst och politisk föreställning och studier om hur konstnärlig praktik formar hur det politiska föreställs och representeras idag. Forskningsmiljön är ett samarbete mellan HDK-Valand och Kungliga Konsthögskolan och innebär att ett kompetenscentrum för konstnärlig forskning etableras – det första av sitt slag i Sverige.
Projektledare: Mick Wilson
Lärosäte: Göteborgs universitet
Läs mer på centrets webbplats (på engelska) Länk till annan webbplats.
Medicin och hälsa
Ett multidisciplinärt centrum med expertkunskap om allt från basal immunologi om vita blodkroppar, så som T- och NK-celler, till klinisk framställning och behandling med modifierade celler. Denna miljö kommer möjliggöra förståelse och ytterligare utveckling av cellbaserade cancerbehandlingar.
Projektledare: Yenan Bryceson
Lärosäte: Karolinska institutet
Läs mer om centret på KI:s webbplats (på engelska) Länk till annan webbplats.
Ett tvärvetenskapligt center för forskning om livets kemi. Kemi och interaktioner mellan molekyler kontrollerar livet genom oavbrutna kemiska processer. I dessa processer är alla typer av molekyler involverade, men forskning fokuserar ofta enbart på DNA/RNA, proteiner/enzymer eller metaboliter/lipider. Detta center kommer att kombinera kunskaper inom de enskilda områdena för att förstå livets kemi på djupet.
Projektledare: Ingela Lanekoff
Lärosäte: Uppsala universitet
Läs mer om centret på Uppsala universitets webbplats Länk till annan webbplats.
Centret kommer att studera underliggande mekanismerna till varför människor ofta agerar på sätt som orsakar negativa konsekvenser, trots vetskap om dessa. Exemplen sträcker sig från beteenden som leder till skada för individen själv (så som susbstansbruk och beroende), till sådana som skadar mänskligheten i dess helhet, till exempel genom att klimatförändringarna förvärras.
Projektledare: Markus Heilig
Lärosäte: Linköpings universitet
Läs mer om centret på Linköpings universitets webbplats Länk till annan webbplats.
Naturvetenskap och teknikvetenskap
Ett interdisciplinärt centrum som för samman forskare inom teoretisk fysik och geometri (matematik). Båda dessa fält har utvecklats på ett genomgripande sätt under de senaste decennierna, tack vare ett ökat idéutbyte mellan disciplinerna. Centret ska förenkla utbytet och utvecklingen inom den internationella teoretiska forskningen.
Projektledare: Tobias Ekholm
Lärosäte: Uppsala universitet
Läs mer om centret på Uppsala universitets webbplats Länk till annan webbplats.
Ett multidisciplinärt komplexitetscenter för forskningsfrågor om hur levande system reagerar på stress. Exempel på system är den accelererande förlusten av biologisk mångfald, nedgången i grödors produktivitet och ökningen av antibiotikaresistens.
Projektledare: Martin Rosvall
Lärosäte: Umeå universitet
Centret ska driva tvärvetenskaplig forskning för att öka förståelsen av hur extremt väder påverkar vårt samhälle, idag och i framtiden. Ambitionen är att utbilda en ny generation av forskare inom effekterna av extremt väder samt bidra till ett motståndskraftigt samhälle. Centret är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Lunds universitet och Research Institutes of Sweden.
Projektledare: Gabriele Messori
Lärosäte: Uppsala universitet
Läs mer på centrets webbplats (på engelska) Länk till annan webbplats.
Intervju med projektledaren Gabriele Messori.
Ett center för forskning om biomolekylära system. Det krävs både detaljerad och generell kunskap för att förstå kroppens friska funktioner och sjukdomsdrivande förlopp, och för att utveckla sätt att förebygga eller bota sjukdomar. Väldigt mycket forskning handlar idag om att detaljerat beskriva vilka molekyler som samverkar i ett givet system eller förlopp. Vid centret vill vi komplettera denna specifika kunskap med ett generellt synsätt och söka efter och klarlägga generella principer som är gemensamma för olika biomolekylära system.
Projektledare: Emma Sparr
Lärosäte: Lunds universitet
Ett tvärvetenskapligt center för grundforskning om universums mörka innehåll – från elementarpartiklar till de största fysiska strukturerna i universum. Trots att mörk materia och mörk energi tillsammans utgör 95% av den kosmiska sammansättningen, vet vi ännu inget om deras natur. Vid centret kommer vi att bygga de känsligaste partikeldetektorerna samt designa astronomiska observationsprogram för att bli en världsledande forskningsmiljö inom fältet.
Projektledare: Ariel Goobar
Lärosäte: Stockholms universitet
Ett internationellt ledande center för både forskning och utbildning av doktorander inom området ”integrerad meta-fotonik”. Med detta menar vi komponenter med avancerade optiska funktioner och egenskaper som förväntas bli användbara inom ett stort antal tillämpningar som sträcker sig från till exempel optiska förbindelser i datacenter till kvantsimuleringar.
Projektledare: Viktor Torres Comany
Lärosäte: Chalmers Tekniska högskola
Läs mer om centret på Chalmers webbplats Länk till annan webbplats.
Hur skapar man en framgångsrik forskningsmiljö?
Intervjuer med projektledarna för två av excellenscentren.
Publicerad
Uppdaterad