Vetenskapsrådets excellenscenter

Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

Satsningen på excellenscenter möjliggör att nya forskningsområden kan växa fram. De nya centren kommer erbjuda programverksamhet inom ett övergripande temaområde, och ge forskare från olika etablerade forskningsdiscipliner möjlighet att söka sig dit under en kortare eller längre period. Det övergripande målet är att centren ska bidra till utveckling av nydanande forskningsansatser.

Vetenskapsrådet finansierar centren med totalt 434 miljoner kronor under 2024–2028. Varje excellenscenter får 4–6 miljoner kronor per år.

När forskning bedrivs i väl fungerande, starka och kreativa forskningsmiljöer skapas mervärden. Koncentrationen av resurser skapar en kritisk massa där nya samarbetskonstellationer genererar nya forskningsfrågor och angreppssätt. Våra excellenscenter lägger grunden till risktagande och kreativt tänkande som tillsammans med höga ambitioner kan bidra till nyskapande och banbrytande forskning.

– Katarina Bjelke, generaldirektör på Vetenskapsrådet

15 excellenscenter vid nio lärosäten

Nedan finns kort information om de olika centren, indelade efter huvudsakligt ämnesområde.

Humaniora och samhällsvetenskap

Konstnärlig forskning

Medicin och hälsa

Naturvetenskap och teknikvetenskap

Hur skapar man en framgångsrik forskningsmiljö?

Intervjuer med projektledarna för två av excellenscentren.

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

Om satsningen

Hösten 2022 utlyste Vetenskapsrådet bidrag till excellenscenter. Efter att en internationell panel bedömt ansökningarna beslutade Vetenskapsrådet att finansiera 15 forskningsmiljöer.

Läs mer om utlysningen

Mer inom samma ämne

  1. Sverige medlem i SKAO – öppnar nya möjligheter inom radioastronomi

    I Australien och i Sydafrika byggs teleskop som när de är klara kommer att vara världens mest kraftfulla. Nu har Sverige undertecknat en konvention om medlemskap i SKAO, organisationen bakom teleskopen.

  2. Informationsmöte om utlysningar inom konstnärlig forskning

    Välkommen till ett informationsmöte om årets utlysningar inom konstnärlig forskning. Mötet vänder sig till dig som ansöker om bidrag och till administrerande personal.

  3. Så såg finansieringsåret ut 2024

    I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 800 ansökningar om forskningsbidrag. 860 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,55 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten och 2,81 miljarder till forskningsinfrastruktur.