Evenemanget är avslutat

Stormar och ställningar – symposium om konstnärlig forskning 2024

Årets Symposium om konstnärlig forskning undersöker det dynamiska samspelet mellan mer-än-mänskliga krafter och kulturellt motståndskraftiga strukturer. Vi bjuder in forskare inom det konstnärliga området att identifiera de ramverk, praktiker, perspektiv och teman som konsten kan tillföra de bredare diskurserna kring samhälle, miljö, teknologi och politik.

Datum

4 - 6 december 2024

Plats

Konstnärligt campus, Umeå universitet

Arrangörer

Vetenskapsrådet i samarbete med UmArts, Umeå universitets partnerskap mellan Arkitekthögskolan, Designhögskolan, Konsthögskolan, institutionen för estetiska ämnen och Bildmuseet.

Språk

Symposiet hålls i huvudsak på engelska och på skandinaviska språk.

Anmälan

Sista dag för anmälan är 25 november.

Stormar och ställningar – symposium om konstnärlig forskning 2024

Årets Symposium om konstnärlig forskning undersöker det dynamiska samspelet mellan mer-än-mänskliga krafter och kulturellt motståndskraftiga strukturer. Med inspiration hämtad från Nora N. Khans kontrasterande begrepp ”hurricanes and scaffoldings” som hon utvecklar i essän "Towards a Poetics of Artificial Super Intelligence" inbjuds forskare inom det konstnärliga området att identifiera de ramverk, praktiker, perspektiv eller teman som konsten kan tillföra de bredare diskurserna omkring samhälle, miljö, teknologi och politik.

Symposiet arrangeras i nära samarbete med UmArts, Umeå universitet, och erbjuder en plattform för deltagande och engagemang där olika slags bidrag tillsammans kan berika en kritisk och kreativ dialog om konstnärlig forskning.

Viktiga datum

  • 1 juni 2024: Sista dag för att lämna in förslag till programpunkter
  • Augusti 2024: Meddelande om antagning
  • 1 oktober 2024: Detaljerat program annonseras och anmälan öppnar
  • 25 november 2024: Sista dag för att anmäla sig till symposiet
  • 4–6 december 2024: Symposium i Umeå

Praktisk information

  • Det är gratis att delta i symposiet. Middag 5 december ingår, vid registrering kan deltagare förbeställa lunch och logi.
  • Av klimatskäl rekommenderar vi resor med tåg, vänligen se SJ.se.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift


Mer inom samma ämne

  1. Kristina Hagström-Ståhl ny vetenskaplig rådgivare inom konstnärlig forskning

    Hon är huvudsakligen verksam inom scenkonstområdet och har arbetat som forskare och lärare i Sverige och USA. I sin nya roll ser Kristina Hagström-Ståhl fram emot att göra den konstnärliga forskningen mer relevant både inom forskarsamhället och utanf...

  2. Informationsmöte om utlysningar inom konstnärlig forskning

    Välkommen till ett informationsmöte om årets utlysningar inom konstnärlig forskning. Mötet vänder sig till dig som ansöker om bidrag och till administrerande personal.

  3. Så såg finansieringsåret ut 2024

    I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 800 ansökningar om forskningsbidrag. 860 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,55 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten och 2,81 miljarder till forskningsinfrastruktur.