God forskningssed

Forskningsetiken är inte statisk, varken som disciplin eller praktik. Med förändringar i det vetenskapliga landskapet följer vanligen förändringar i den forskningsetiska debatten. Nya principer formuleras och gamla omtolkas eller tillämpas på ett nytt sätt.

Forskningsetiska överväganden handlar i hög grad om att hitta en rimlig balans mellan olika legitima intressen. Kunskapsintresset är ett sådant. Integritetsintresset liksom skydd mot olika former av skada och risk för skada är andra. Så reser till exempel hanteringen av integritetskänsligt material, frågor om forskarens, medverkande personers och andra forskares intressen, men också om vad forskaren kan lova de medverkande och om vem som äger ett forskningsmaterial.

I denna publikation diskuteras relevant lagstiftning och etiska krav och rekommendationer mot bakgrund av frågor som kan aktualiseras i forskningsarbetet. Syftet är att orientera, väcka tankar och bidra till diskussion om ansvar och utmaningar. Publikationen vänder sig till forskare och forskarstuderande för att underlätta genomtänkta beslut om forskningsetik.

God forskningssed arbetas om

Sedan 2017 har mycket hänt inom forskarsamhället. Nya myndigheter med uppdrag inom forskningsetik har bildats och en ny lag om oredlighet i forskning har stiftats. Det gör att delar av informationen i God forskningssed är inaktuell. Vetenskapsrådet har därför påbörjat en omarbetning och uppdatering av God forskningssed. Den nya versionen förväntas vara klar under hösten 2024.

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet på Forskartorget 2024

    Vetenskapsrådet arrangerar tre seminarier på Bokmässan i Göteborg. Välkommen!

  2. Invigning av Center for Art and the Political Imaginary

    Den 23 oktober invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Center for Art and the Political Imaginary (CAPIm) – Sveriges första kompetenscentrum för konstnärlig forskning. Forskningsmiljön är ett samarbete me...

  3. Nominera ledamöter till beredningsgrupper inom medicin och hälsa 2025

    Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa välkomnar nu förslag på ledamöter till beredningsgrupperna 2025. Läs instruktionerna och skicka gärna in ditt förslag så snart som möjligt, dock senast 30 november 2024.