Vem kan söka bidrag?

Här hittar du information om vad som krävs för att kunna söka bidrag från Vetenskapsrådet.

Du ska ha en doktorsexamen

Både du som är i början av din forskarkarriär och du som är mer etablerad kan söka våra bidrag. Det finns ingen åldersgräns.

Du ska ha avlagt din doktorsexamen senast den sista ansökningsdagen för utlysningen. Vi utgår från det datum då du har uppnått alla krav för examen, som till exempel obligatoriska kurser, disputation och godkänd doktorsavhandling. För dig med svensk doktorsexamen gäller det examensdatum som finns registrerat i Ladok.

Obs! Det finns undantag från kravet på doktorsexamen – läs i utlysningstexten vad som gäller för bidraget du ska söka.

För vissa bidrag kräver vi att din doktorsexamen är avlagd inom vissa tidsramar. Vad som gäller framgår av tabellen nedan och i utlysningstexten.

Du ska vara anställd av en godkänd medelsförvaltare under bidragsperioden

Du som söker bidrag blir projektledare och vetenskapligt ansvarig för projektet (eller motsvarande). Du ska vara anställd av en godkänd medelsförvaltare när bidragsperioden börjar och sedan under hela bidragsperioden, och ytterligare dipositionstid. Anställningen ska normalt motsvara minst 20 procent av en heltidsanställning, men ska i vissa fall vara högre.

Medelsförvaltaren är den organisation som tar emot och administrerar forskningsbidraget, oftast ett svenskt universitet eller en högskola.

För att du ska kunna koppla din ansökan till rätt organisation behöver din medelsförvaltare ha ett konto i Prisma. Du hittar vilka organisationer som är godkända medelsförvaltare i ansökningsformuläret i Prisma.

Finns inte din organisation med? Då kan en ansvarig företrädare skicka in en ansökan om ett organisationskonto i Prisma som prövas av Vetenskapsrådet.

Obs! Du behöver normalt inte vara anställd hos medelsförvaltaren vid ansökningstillfället, men medelsförvaltaren måste signera din ansökan och godkänna sina åtaganden som arbetsgivare.

Krav för att bli godkänd som medelsförvaltare

En organisation behöver vara godkänd som medelsförvaltare för att administrera och betala ut forskningsbidrag från oss. Godkända medelsförvaltare är oftast svenska universitet eller högskolor, men vi kan även godkänna andra organisationer om de som en del av sitt uppdrag bedriver sådan forskning eller forskningsstödjande verksamhet som Vetenskapsrådet har i uppdrag att finansiera, och dessutom uppfyller vissa kriterier. Till denna kategori räknas bland annat andra svenska statliga myndigheter än universitet och högskolor med forskningsuppdrag samt vissa forskningsinstitut.

Bidrag med särskilda krav

För en del av våra bidrag ställer vi krav på omfattningen (procent av heltid) av både din verksamhet (aktivitetsgrad) i projektet och din anställning hos medelsförvaltaren.

Bidragen i tabellen nedan har också ramar för hur gammal din doktorsexamen ska vara för att du ska kunna söka.

Vad gäller för de olika bidragen?

Stödform

Bidragsform

Tid efter doktorexamen

Villkor för anställning

Karriärstöd

Internationell postdok

Högst 2 år

Heltid

Karriärstöd

Etableringsbidrag

Mer än 2 år och högst 7 år

Minst 50 procent

Karriärstöd

Konsolideringsbidrag

Mer än 7 år och högst 12 år

Minst 50 procent

Karriärstöd

Bidrag till anställning som forskare på halvtid i klinisk miljö

Högst 10 år

Klinisk anställning och anställning som forskare på 50 procent vardera

Miljö- och samverkansstöd

Rådsprofessor

Mer än 12 år

Minst 50 procent

Vad som gäller för de olika bidragen i tabellen anges i detalj i respektive utlysningstext. 

Krav på organisationer som söker bidrag

Vetenskapsrådet har bidrag som bara kan sökas av organisationer. Det gäller bidrag om

  • forskarskolor
  • gästprofessur
  • tidskriftsstöd
  • forskningsinfrastruktur
  • driftsbidrag till forskningssamordning och institut

För att en organisation ska kunna söka bidrag från oss måste den vara godkänd som medelsförvaltare. Om organisationen inte är det, måste den först ansöka om att bli detta i Prisma.

Det är den som ansvarar för medelsförvaltarens organisationsansökningar som initierar ansökan. Därefter bjuder hen in projektledaren, det vill säga den som är utsedd av medelsförvaltaren att ansvara för ansökan, till Prisma för att fylla i ansökan.

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

Kontakt

Frågor om Vetenskapsrådets utlysningar

utlysningar@vr.se

Mer inom samma ämne

  1. Nytt stöd ger lärosäten möjlighet att utveckla strategiska forskningsområden

    Nu har vi publicerat förhandsinformation om utlysningen av medel till åtta nya strategiska forskningsområden. Den forskning som får finansiering inom utlysningen ska ha förutsättningar att vara av högsta internationella kvalitet eller redan ha uppnåt...

  2. Informationsmöte om strategiska forskningsområden

    Välkommen till ett digitalt informationsmöte för utlysningen om strategiska forskningsområdena (SFO). Mötet vänder sig till lärosätesledningar som är intresserade av att söka detta anslag och till administrerande personal.

  3. Forte och Vetenskapsrådet utlyser bidrag till forskningscentrum om kvinnors hälsa och sjukdomar

    Det finns en rad kunskapsluckor när det gäller kvinnors hälsa och sjukdomar. För att fylla dem gör Forte och Vetenskapsrådet nu en gemensam utlysning. Sista ansökningsdag är 2 september