Evenemanget är avslutat
Se inspelning från Forskningspolitiska dagen 2019
Forskning har stor betydelse för samhällets utveckling och är också en omfattande sektor där ett flertal aktörer samverkar. Hur bör den svenska forskningspolitiken utformas för att stärka forskningen, bidra till att lösa dagens samhällsutmaningar och skapa ny kunskap för en klokare värld? Se en inspelning från vår konferens på Stockholm Waterfront 20 november.
Datum
20 november 2019
Tid
10.00–16.30
Huvudtalare
Minister för utbildning, kultur och forskning i Nederländerna
Hon inledde sin karriär 1989 som policyhandläggare för Demokraterna ’66 (D66) och blev senare partiets ordförande (2007-2013). Från 2000 till 2004 var hon chefsstrateg vid ministeriet för transport, offentligt byggande och vattenskötsel. Hon har även suttit i kommunstyrelsen i Haag samt varit rådgivare till det nederländska advokatsamfundet och delägare i kommunikationsbyrån Dröge & van Drimmelen, med särskild inriktning på offentlig verksamhet och företagskommunikation. Våren 2017 valdes hon till parlamentsledamot för D66. Hennes arbete inom representanthuset täckte bland annat inrikesfrågor och civilförvaltning. I oktober samma år utsågs hon till minister.
Professor i teoretisk fysik vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA
Sedan 2016 är han även knuten till Fysikum på Stockholms universitet, dit han rekryterats inom ramen för Vetenskapsrådets program för internationell rekrytering av framstående forskare.
Wilczek doktorerade i fysik vid Princeton University 1974. Han är idag en av världens främsta teoretiska fysiker och har bidragit med banbrytande kunskap inom en mängd områden, såsom stark växelverkan, Higgsfysik, svarta hål och strängteori. År 2004 tilldelades han Nobelpriset i fysik, tillsammans med David Gross och David Politzer, för ”upptäckten av asymptotisk frihet i teorin för den starka växelverkan”.
Statssekreterare för utbildning, forskning och innovation i Schweiz
Hon studerade kemi vid bland annat ETH Zurich och doktorerade i teknikvetenskap. Hon fortsatte sina postdoktorala studier inom företagsekonomi och lade fram sin avhandling 1997. År 2003 började hon vid Zurich University of Applied Sciences Winterthur (ZHAW), där hon utvecklade och ledde polymermaterialavdelningen och utnämndes till professor. 2011-2018 var hon direktör för ZHAW:s teknikvetenskapliga fakultet och medlem i universitetets högsta styrelse. Hon har också suttit i ledningen för en rad andra organisationer, såsom den schweiziska nationella vetenskapsfonden, Zurichs handelskammare och Swiss Academy of Engineering Sciences (SATW).
Minister för högre utbildning och forskning
Hon har studerat bland annat statskunskap och sociologi och inledde tidigt sin politiska karriär i Socialdemokraterna. 1995 valdes hon in i kommunfullmäktige i Hallsberg och var 2003-2007 vice ordförande. Ernkrans valdes in i riksdagen 2002. Hon har varit ledamot i Kulturutskottet och Socialförsäkringsutskottet, samt ordförande i Miljö- och Jordbruksutskottet (2010-2018) och Utbildningsutskottet (2018-2019).
En nationell arena för samtal om forskningspolitik
Forskningspolitiska dagen är en nationell arena för samtal om aktuella forskningspolitiska frågor. Konferensen vänder sig till forskare, politiker, lärosätesledningar och forskningsfinansiärer, men också till personer inom näringslivet, intresseorganisationer och andra som är engagerade i forskningsfrågor.
Årets evenemang hade ett svenskt fokus, men rymde också en internationell utblick. Vilka politiska strategier har varit framgångsrika i andra länder när det gäller att stärka deras positioner som forsknings- och kunskapsnationer?
Moderator: Elisabeth Sjöstedt, chef för Enheten för forskningspolitisk rådgivning, Vetenskapsrådet
09.00 Registrering
10.00 Välkomsttal
Sven Stafström, generaldirektör, Vetenskapsrådet
10.15 The Government’s Research Policy Bill - the role of research for a sustainable future
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning
10.30 Science Policy in Open Societies - from Hanse to Horizon
Ingrid van Engelshoven, minister för utbildning, kultur och forskning, Nederländerna
11.00 Switzerland’s education, research and innovation landscape: an overview
Martina Hirayama, statssekreterare för utbildning, forskning och innovation, Schweiz
11.30 Basic Research and Minds of the Future
Frank Wilczek, professor i teoretisk fysik, MIT och Stockholms universitet
12.00 Lunch
13.00 Forskningsinfrastruktur – digitala möjligheter och utmaningar
Panelsamtal (hålls på svenska)
Forskningen och dess infrastrukturer har idag ett närmast symbiotiskt förhållande, vilket har resulterat i ett ökat behov av forskningsinfrastruktur inom alla discipliner. Tillsammans med en tilltagande digitalisering, leder det till att datamängderna som produceras av infrastrukturerna hela tiden ökar. Samtidigt pågår en global kulturförändring med fokus på att tillgängliggöra forskningsdata. Vad krävs för att Sverige ska kunna möta utmaningarna inom forskningsinfrastruktur och öppen tillgång till data?
Inledning: Björn Halleröd, huvudsekreterare för forskningens infrastrukturer vid Vetenskapsrådet
Medverkande: Astrid Söderbergh Widding, Fredrik Melander, Peter Honeth, Ingela Nyström, Marianne Gullberg
Kommentator: Mathias Uhlén, professor i systembiologi vid KTH
14.30 Kaffepaus
15.15 Hur ska vi hantera de stora samhällsutmaningarna? Panelsamtal (hålls på svenska)
Flyktingströmmar, antibiotikaresistens och klimatförändringar. Det är några av de globala utmaningar vi står inför idag och där forskning och innovation kan visa vägen framåt. Men hur organiserar vi forskningssystemet på bästa sätt för att möta dessa utmaningar? Hur ska vi prioritera mellan fri forskning och riktade satsningar? Och hur kan vi förbättra kunskapsöverföringen mellan högskolesektorn och det omgivande samhället så att forskningsresultaten verkligen kommer till nytta i samhället?
Inledning: Lars Kloo, professor och huvudsekreterare för naturvetenskap och teknikvetenskap vid Vetenskapsrådet
Medverkande: Joakim Palme, Lars Hultman, Anna Sandström, Sanna Koskiniemi, Gustaf Arrhenius
Kommentator: Ingrid Petersson, generaldirektör Formas
16.30 – 18.00 Mingel
Mer inom samma ämne
-
Artikel |
Publicerad 02 oktober 2024
Skriften God forskningssed ger en orientering i de samlade etiska krav som gäller för forskning. Den ger också vägledning för etisk reflektion under hela forskningsprocessen.
-
Nyhet |
Publicerad 18 september 2024
Tidningen Curies nya seminarieserie Curie Talks arrangeras i samarbete med Sveriges unga akademi och landets lärosäten. Fokus är aktuella frågor om forskningens villkor.
-
Nyhet |
Publicerad 04 september 2024
Många unga lovande forskare som beviljats bidrag från Vetenskapsrådet har goda förutsättningar för karriärutveckling vid sina lärosäten, visar en ny rapport. Men det gäller inte alla. Detta riskerar att göra forskarkarriären mindre lockande, något so...
Nyckelord: