Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal: Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om olika perspektiv på artificiell kreativitet och äger rum på Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Samtalet webbsänds även via Youtube.

Datum

18 april 2024

Tid

18.30–19.45

Arrangörer

Vetenskapsrådet och Institutet för framtidsstudier

Plats

Trappscenen, Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3, Göteborg
Seminariet webbsänds via Youtube Länk till annan webbplats.

Anmälan

Evenemanget kräver ingen anmälan.

Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

Amazon förbjuder författare att publicera mer än tre böcker dagligen, konstnärer stämmer konstgeneratorn Stable Diffusion för upphovsrättsintrång och människoskapad musik drunknar i AI-skval. Den mänskliga konsten är idag både allvarligt hotad och mycket hjälpt av maskinernas krafter. Vilka möjligheter och fallgropar skapas i automatiseringen av det estetiska området? Är unika uttryck beroende av människor?

Vårens Offentliga samtal äger rum på Stadsbibliotekets trappscen på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, men går också att följa digitalt.

Medverkande

  • Rasmus Fleischer, ekonomihistoriker, Stockholms universitet
  • Åsa Unander-Scharin, professor i musikalisk gestaltning, Luleå Tekniska Universitet
  • Gorki Glaser-Müller, författare och regissör
  • Olle Essvik, fotograf och konstnär samt lektor vid HDK-Valand, Göteborgs universitet

Samtalsledare: Alice Berggren, redaktör på bokförlaget Daidalos och tidskriften Glänta

Om seminariet i Vetenskapsfestivalens program Länk till annan webbplats.

Om Offentliga samtal

Syftet med seminarieserien är både att lyfta fram forskningsresultat i ett vidare sammanhang och att uppmuntra till samtal mellan forskare och andra som berörs av resultaten.

Två forskare presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne och möter sedan praktiker i ett samtal inför publik. Exempel på praktiker är politiker, representanter från organisationer eller från medier som på något vis berörs av eller är engagerade i ämnet och därför kan tillföra andra perspektiv.

Ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet har utvecklat formatet tillsammans med Institutet för framtidsstudier. Det första seminariet hölls 2016.

Här finns alla seminarier i serien Offentliga samtal

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Offentliga samtal: När behöver hur många kunna vad på svensk arbetsmarknad?

    Hur ser framtidens behov av arbetskraft ut inom välfärden och andra sektorer i samhället? I seminarieserien Offentliga samtal möter vi två forskare i ett samtal med två praktiker kring ett aktuellt ämne. Välkommen till ett av de två samtal i seminari...

  2. Offentliga samtal: Framtiden som vara – vems framtidsbild vinner?

    Vilka framtidsbilder är gångbara och får genomslag idag? I seminarieserien Offentliga samtal möter vi två forskare i ett samtal med två praktiker kring ett aktuellt ämne. Välkommen till ett av de två samtal i seminarieserien som äger rum på Vetenskap...

  3. Presentation av slutrapport inom EU-initiativet Mutual Learning Exercise on public engagement

    Mutual Learning Exercise, MLE, on public engagement är ett EU-initiativ som undersöker hur allmänheten kan involveras mer i forskning och innovation. Den 1 april presenteras slutrapporten på ett öppet seminarium i Bryssel. Välkommen att delta på plat...