Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Nya riktlinjer för bedömning av stöd till forskning

Vetenskapsrådet inför från och med 2018 nya riktlinjer för bedömning av stöd till forskning. Riktlinjerna tydliggör uppdraget till våra granskare och ger dig som söker bidrag en bild av hur bedömningen går till.

De nya riktlinjerna är en del i Vetenskapsrådets arbete med att kontinuerligt utveckla verksamheten.

– Att forskare med sakkunskap granskar och bedömer ansökningar är ett självklart steg i ansökningsberedningen. Målet med sakkunnigbedömningen är att välja ut forskningsprojekten med högst vetenskaplig kvalité för finansiering. Som grund för bedömningen finns nu både grundläggande principer och riktlinjer som tydliggör hur dessa principer ska följas, säger generaldirektör Sven Stafström.

Vad innebär de nya riktlinjerna för dig som söker bidrag?
De nya riktlinjerna tar bland annat upp att de som granskar ansökningar ska ha vägledande frågor som stöd till bedömning av varje kriterium. Titta gärna på dessa kriterier då du utformar din ansökan. De hittas i utlysningstexten om hur bedömningen av ansökan går till.

Ett annat exempel från riktlinjerna är att bibliometriska data ska användas med försiktighet i bedömningen, och endast som del av en sammantagen meritbedömning som görs av granskare med expertis inom det aktuella området. Riktlinjerna tar också upp hur Vetenskapsrådet väljer granskare, och hur vi garanterar öppenhet och transparens i ansökningsberedningen.

Riktlinjerna är generella. Viss variation på hur de används kan ske beroende på till exempel olikheter mellan utlysningar eller forskningsområden.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Hearing: Vetenskapligt risktagande och forskningsgenombrott

    Vilka incitament är avgörande för vetenskapligt risktagande? Vad krävs för att möjliggöra banbrytande forskning i världsklass? Hur kan man bäst stimulera till forskning som kan leda till betydande kunskapsframsteg? Dessa och andra frågor kommer att d...

  2. Ny utvärdering av svensk medicinsk grundforskning visar på både styrkor och utvecklingsområden

    Det finns medicinsk grundforskning i Sverige som håller mycket hög kvalitet och har betydelsefulla lösningar på samhälleliga utmaningar, särskilt inom hälsoområdet. Det konstaterar den internationella panel som utvärderat forskningen vid sju svenska ...

  3. Quality and impact of research in basic medicine in Sweden

    Vetenskapsrådet har genomfört en nationell utvärdering av forskningsområdet medicinska och farmaceutiska grundvetenskaper med hjälp av sin utvärderingsmodell. Syftet var att bedöma både den vetenskapliga kvaliteten och forskningens genomslag i samhäl...