Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Nya riktlinjer för bedömning av stöd till forskning

Vetenskapsrådet inför från och med 2018 nya riktlinjer för bedömning av stöd till forskning. Riktlinjerna tydliggör uppdraget till våra granskare och ger dig som söker bidrag en bild av hur bedömningen går till.

De nya riktlinjerna är en del i Vetenskapsrådets arbete med att kontinuerligt utveckla verksamheten.

– Att forskare med sakkunskap granskar och bedömer ansökningar är ett självklart steg i ansökningsberedningen. Målet med sakkunnigbedömningen är att välja ut forskningsprojekten med högst vetenskaplig kvalité för finansiering. Som grund för bedömningen finns nu både grundläggande principer och riktlinjer som tydliggör hur dessa principer ska följas, säger generaldirektör Sven Stafström.

Vad innebär de nya riktlinjerna för dig som söker bidrag?
De nya riktlinjerna tar bland annat upp att de som granskar ansökningar ska ha vägledande frågor som stöd till bedömning av varje kriterium. Titta gärna på dessa kriterier då du utformar din ansökan. De hittas i utlysningstexten om hur bedömningen av ansökan går till.

Ett annat exempel från riktlinjerna är att bibliometriska data ska användas med försiktighet i bedömningen, och endast som del av en sammantagen meritbedömning som görs av granskare med expertis inom det aktuella området. Riktlinjerna tar också upp hur Vetenskapsrådet väljer granskare, och hur vi garanterar öppenhet och transparens i ansökningsberedningen.

Riktlinjerna är generella. Viss variation på hur de används kan ske beroende på till exempel olikheter mellan utlysningar eller forskningsområden.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Seminarium: Spelar forskningsmetoden roll när ansökningar bedöms?

    Hur kan resultaten i rapporten "Spelar metod roll?" tolkas och vilka åtgärder behövs för att ytterligare stärka kvaliteten i bedömningen av forskningsansökningar inom humaniora och samhällsvetenskap? Välkommen till ett seminarium där vi kommer att di...

  2. Spelar metod roll?

    En analys av metodinriktningar bland forskningsansökningar i tre beredningsgrupper inom humaniora och samhällsvetenskap 2015–2023 Bedömning av forskningsansökningar ska hålla hög kvalitet och genomföras på ett sakligt, opartiskt och transparent sätt...

  3. Debattreplik: Riskabelt att jämföra betyg hos olika beredningsgrupper

    Beviljandegraden för ekonomiämnena är generellt inte lägre än genomsnittet inom humaniora och samhällsvetenskap. Och att jämföra betyg mellan olika beredningsgrupper är vanskligt: En grupps ”starka femma” kan motsvara en annan grupps ”sexa”. Det skri...